Ocena wątku:
- 2 głosów - 5 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Samouczek - Rejestracja "na żółte"
|
Autor |
Wiadomość |
kuba65463
Uczeń

Liczba postów: 277
Imię: Jakub
Pojazd: Romet Komar
|
Przywileje i ograniczenia pojazdu zarejestrowanego na "zabytek"
Halo halo Romeciarze  z góry proszę administrację o to żeby zrobili coś z tym postem aby nie zniknął. Rozmawiałem z Panem Kawałkiem (OldtimerbazaR) odnośnie ograniczeń i przywilejów pojazdów zarejestrowanych na "zabytek". Pan Piotr, powiedział, że jedynymi ograniczeniami odnośnie pojazdów tak zarejestrowanych, to to, że trzeba się nalatać z rejestracją; w czasie sprzedaży kopię umowy trzeba dać konserwatorowi, żeby wiedział, że kto inny się tym pojazdem opiekuje, oraz to, że jeżeli wartość pojazdu przekracza 36 tysięcy złotych, to trzeba uzyskać zgodę na eksport (co zwykle odbywa się bez problemu) oraz trzeba zapłacić aż 17 złotych. Nieprawdą jest to, że po śmierci właściciela pojazd jest przekazywany do muzeum, pojazd ów jest przekazywany spadkobiercy  nieprawdą jest to, że ponieważ pojazd ma przegląd bezterminowy, to może jeździć tylko na zloty i w czasie kontroli trzeba się tłumaczyć policji że się jedzie tam i tam na zlot taki i taki, bo stan techniczny kontroluje posiadacz pojazdu. Podsumowując nie ma tak naprawdę żadnych ograniczeń odnośnie pojazdu zabytkowego. W przypadku zdarzenia drogowego, prokuratura i dochodzenie są tylko i wyłącznie po to, żeby przyznać odpowiednie odszkodowanie dla właściciela żeby mógł doprowadzić ten pojazd do takiego stanu, jaki był przed wypadkiem. Polskie prawo uśmiecha się w ten sposób do pasjonatów pojazdów zabytkowych, po to aby mieli ochotę te pojazdy ratować jak najwięcej
Podsumowując, oprócz utrudnionej i droższej rejestracji, NIE MA ŻADNYCH OGRANICZEŃ odnośnie pojazdów zarejestrowanych na "zabytek"
Pozdrawiam i życzę wszystkim owocnego ocalania zabytkowych perełek
Moje maszyny:
Komar Sport z 1972
Komar mr 232 z 1962 z papierem w remoncie(od zawsze w rodzinie)
Romet 50 T1 z 1982
Cytat:A ja wymyśliłem, że zamontuje sobie podtlenek dezodorantu (jakieś taniego z kiosku). Wstawię między gaźnik a filtr powietrza, będzie pie*dolnięcie
|
|
27-10-2016 18:14:39 |
|
2 użytkowników postawiło piwo kuba65463 za ten post:2 użytkowników postawiło piwo kuba65463 za ten post.
joozek (12-09-2016), Odrestaurator (10-27-2016)
|
Wiadomości w tym wątku |
Przywileje i ograniczenia pojazdu zarejestrowanego na "zabytek" - kuba65463 - 27-10-2016 18:14:39
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|