LiSiC
126p fan

Liczba postów: 248
Imię: Mateusz
Pojazd: Inny
|
RE: silnik
Skoro to rama do Ogara 200 to znaczy że silnik JAWA 223(tzw. Jajko), jednocylindrowy boxer o mocy znamionowej 3,5KM(w wersji odblokowanej) i 3 biegowej skrzynce biegów.
Uważaj przy szukaniu bo były też silniki 3 biegowe od Dezameta o oznaczeniu 019 i znacząco się różniły, wiec do ramy ci nie spasuje  Wiem że to trudno raczej pomylić, ale sam bym je pomylił jak byłem początkującym 
Interesuje cie takie coś:

Silnik o tyle fajny że podatny na tuning i dużo bardziej niezawodny od Dezameta. Co prawda bardziej paliwożerny(ale na to też są sposoby), ale skądś ta moc się musi brać.
Ja za wiele w temacie tego silnika ci nie pomogę bo sam dopiero zacząłem się z nim bawić, ale wiem że żeby go odblokować na te 3,5KM(w sumie w zależności od wersji, bo te z Jawy Mustang Golden Sport niby osiągały nawet 5KM, ale nie wiem czy to prawda) musisz mieć króciec gaźnika z kwadratowym wlotem takim jak w gaźniku(idzie taki nowy kupić), skrócone kolanko tak żeby do tłumika wchodziło max 3-4cm(da się kupić nowe o odpowiednich wymiarach) w gaźniku musisz mieć dysze z Jawy czyli 68 i 38, albo większe jak znajdziesz(na Polski rynek były montowane 65 i 35) i jeszcze musi być przestawiony zapłon na 2mm przed GMP.
Ja w moim Ogarze miałem jeszcze cylinder na ostatni szlif i jechałem nim około 80km/h(tyle wskazał mi licznik z Jawy, ale krótko potem się rozwalił)
A'propos paliwożerności można zamontować gaźnik radziecki К60В na króćcu z Ogara 201(króciec miał okrągły wlot od strony gaźnika bo najprawdopodobniej Ogar 201 miał gaźnik polskiej produkcji o oznaczeniu GM12F1) jest przy tym niewielka strata mocy ale spalanie znacznie się obniża. Tylko haczyk tkwi w tym że trzeba mieś oryginalny radziecki gaźnik najlepiej z jakimś przebiegiem(w sensie żeby był dotarty)

Bycie druciarzem zobowiązuje.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-09-2016 13:06:31 przez LiSiC.)
|
|
06-09-2016 13:05:26 |
|
1 osoba postawiła piwo LiSiC za ten post:1 osoba postawiła piwo LiSiC za ten post.
ramzes9009 (09-06-2016)
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: silnik - LiSiC - 06-09-2016 13:05:26
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|