Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
[Chart] Moc cewek ładowania
|
Autor |
Wiadomość |
tomek1081
Nowy

Liczba postów: 4
Imię: Tomek
Pojazd: Romet Chart
|
RE: [Chart] Moc cewek ładowania
Witam ponownie
W waszych odpowiedziach pojawiły się rozbieżności, podobnie jak na schemacie:

i w specyfikacji:
W moim charcie w czasie pracy dwóch cewek otrzymuje prąd 1.4A - problem jest taki że gdy włączę oświetlenie cewki wytwarzają mniej prądu, niż jest pobierane w trybie ciągłym - jestem na minus ok 100-200mA. Myślałem, że zamiast jednej mocniejszej cewki założone są dwie słabsze - stąd pytanie, jak to wygląda w waszych maszynach - i jak interpretowany powinien być schemat elektryczny.
Podczas jazdy bez świateł ładuje cewka nr1 0.8A - wynika, że konstruktorzy uznali taki prąd ładowania za odpowiedni.
Biorąc pod uwagę zestaw żarówek, które pracują cały czas:
tył - 5w
licznik - 2w
przednie światło pozycyjne - 2w
mamy razem 9W - co daje pobór na poziomie 9W/6V = 1,5A
Z powyższego wynika, że cewka nr2 z prądem 1.5A pasowałaby idealnie - zaspokoiła by dodatkowe źródła poboru, a cewka nr1 nadal zapewniała by ładowanie na poziomie 0,8A
Po tym co zmierzyłem i co zobaczyłem na schemacie uznałem, że w moim modelu, założone zostały 2 słabsze cewki, ale skoro charper również zmierzył taki prąd ładowania - to wygląda na to nie tylko mój problem - być może zakład przyoszczędził na produkcji(albo w PRL panowały niedobory miedzi)
Jeżeli ktoś z Was, kto nie ma problemu z ładowaniem zmierzyłby prąd ładowania i uzyskał ponad 2A - znaleźlibyśmy przyczynę odwiecznego problem z ładowaniem w chartach.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-07-2016 22:02:37 przez tomek1081.)
|
|
16-07-2016 22:01:23 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: [Chart] Moc cewek ładowania - tomek1081 - 16-07-2016 22:01:23
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|