Jak przerobić osie kół przód tył, z łożysk wiankowych na na kulkowe
|
Autor |
Wiadomość |
joozek
senior
Liczba postów: 2,411
Imię: Józek
Pojazd: Inny
|
RE: Jak przerobić osie kół przód tył, z łożysk wiankowych na na kulkowe
Jakubie, za pewne masz rację  Podałem te wymiary na podstawie piasty ZZR od POLO - akurat wtedy taką miałem  Chodzi o te wymiary. Łożyska nie będą na równo z krawędziami otworów piast, tam były takie blaszki, zabezpieczenia kulek. Były wciśnięte ok 2 mm z każdej strony. Wystarczy, że ktoś pogłębił te otwory o kolejne 2 mm i wymiar ucieka. Osadź najpierw łożyska i dokonaj pomiaru odległości między nimi - najlepiej na zewnątrz. Odejmij 2 x 10 mm na wysokość łożysk, reszta wymiaru to długość tej tulei którą musisz wytoczyć. Zrób to jednak suwmiarką 
Co do jakości osi - no niestety - też mam takie wątpliwości - china to china. Poszukaj może oryginalnych osi od Ogara 200/205 pod łożyska. Były do końca produkowane, może Ci się uda 
Jeśli masz możliwość toczenia i dostępu do narzynek M10 x 1 i M12 x 1, to kup kawałek pręta fi 12 mm z nierdzewki A2 i wytocz nowe - ja tak robię np z osiami i tulejami wahaczy tylnych.
Denerwować się, to tracić własne zdrowie z powodu cudzej głupoty
|
|
25-06-2016 23:24:39 |
|
1 osoba postawiła piwo joozek za ten post:1 osoba postawiła piwo joozek za ten post.
warto (06-26-2016)
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Jak przerobić osie kół przód tył, z łożysk wiankowych na na kulkowe - joozek - 25-06-2016 23:24:39
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|