Ocena wątku:
- 1 głosów - 5 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Uniwersal, Pelikan i coś jeszcze.
|
Autor |
Wiadomość |
Dawdzio
Hold my mustache!
Liczba postów: 2,634
Imię: Dawid
Pojazd: Inny Romet
|
RE: Uniwersal, Pelikan i coś jeszcze.
Wydaje mi się, że ktoś kiedyś podawał na forum dane do serwisu specjalizującego się w tych piastach.
Chyba mam taką lub podobną piastę w swoich "zbiorach", ale jeszcze się jej nie tykałem. Rozbierałem za to Sachsa Dreigang i to bez żadnej instrukcji, a przed tym brałem się tylko za torpedo. Sachs:
A tak wygląda Schimano 333:
Spojrzałem teraz na schemat Sachsa i się przeraziłem, że to rozbierałem 
Tak więc tylko schemat wygląda strasznie, w rzeczywistości nie jest tak źle. Pilnując się schematu nie powinieneś mieć problemu z poukładaniem, ważne, żeby nic nie robić szybko i na siłę. Poczekaj aż cię wena najdzie i dopiero, powoli, się za to weź. Regulacja (skręcenie) całości to też kwestia wyczucia, bo nie może być ani za mocno, ani za słabo (trzeba znaleźć złoty środek pomiędzy lataniem całości luzem, a skręceniem tak, że nie idzie kołem obrócić).
Używam ŁT4S3, ale myślę, że warto by było poszukać jakie smary tam szły, bo różne smary mają różne właściwości i pewnie ma to wpływ na trwałość, chociaż lepszy jeden smar a świeży niż brak lub błoto zamiast smaru.
Co do naklejek to tu, ale nie widzę tej z główki ramy: http://motonaklejki.pl/naklejki/3/
Ale jest jedno ale! Masz dwie identyczne, jedną na ramie, a drugą na rurze podsiodłowej, wątpię, że tak wyszedł oryginalnie z fabryki (wiem, to Romet, ale jakieś granice chyba są). W ogóle powiedziałbym, że z oryginalnych została tylko "UWAGA!" na ramie. Dlaczego? Masz zawias starego typu (nie podałeś roku produkcji), a wydaje mi się, że ten typ naklejek był bliżej lat '90. Po innych naklejkach nie widzę śladu, nie był on już przypadkiem malowany? Bo jego kolor nie jest żadnym z palety kolorów Romet, ale może po prostu nie został on w niej uwzględniony. Jest trochę podobny do L47, ale to nie to.
|
|
24-05-2016 18:36:17 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Uniwersal, Pelikan i coś jeszcze. - Dawdzio - 24-05-2016 18:36:17
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|