Polo M-760 - Kolejny Robak
|
Autor |
Wiadomość |
joozek
senior
Liczba postów: 2,411
Imię: Józek
Pojazd: Inny
|
RE: Polo M-760 - Kolejny Robak
Obiecałem i w końcu to czynię - silnik 017 do mojego Polo M-760 złożony.
Zostały już tylko szczegóły, no i potem uruchomienie.
Praktycznie wszystkie niezbędne "dodatkowe narzędzia" już sobie dorobiłem. Jedynie co to, brakuje mi stanowiska roboczego do montażu karterów podczas składania - coś takiego jak w/w filmie Simsona. Choć imadło z aluminiowymi nakładkami szczęk też się spisało. Może coś wykombinuję w tzw między czasie 
Ok, koniec pisania, pora na dokumentację zdjęciową - a nazbierało się tego 
Zapraszam
Najpierw było mycie, rozbieranie, szkiełkowanie i planowanie powierzchni. Poprawiłem też wszystkie gwinty. Po tych wszystkich zabiegach kosmetycznych zadziałałem sprężonym powietrzem, a na koniec - kąpiel w benzynie ekstrakcyjnej - efekty na tacy  Co by to było gdybym tego nie zrobił.
Pora na montaż łożysk w karterach - łożyska na 4 godz do lodówki, a przed montażem opalarka i nagrzewanie gniazd 4, 5 min. Wcześniej montaż zabezpieczeń segera.
Teraz pora na wał ZMD. Poszedł do zamrażarki na noc, a łożyska przed montażem nagrzewane do ok 90 stopni.
Oczywiście o podkładce nie zapomniałem 
Następnie z zamrażarki przyszły wałki do łożysk w karterach, które nagrzałem od środka.
Czas na osadzenie wału z łożyskami, który tym razem był w zamrażarce 4 godziny, a gniazdo podgrzane opalarką.
Wszystkie łożyska, wał i wałki nie wymagały użycia nawet raz młotka - nawet gumowego  Potrzebowałem jedynie porady Mateusza - chodziło o podkładki wałka skrzyni biegów - DZIĘKUJĘ - urwał się z pracy by mi pomóc 
Teraz składanie trybów.
Pora na uszczelkę - nasączona Hermetykiem - rozprowadzony równomiernie, bez glutów i tak by nie wyciekał.
Trochę oleju na tryby - Lux 10 i drugi karter do kompletu. Wszystko dwie łapki poskładały i poskręcały śrubami  Tu odstępstwo - śruby imbusowe - pięknie wszystko ściągnęły.
Uszczelnienia - ich krawędzie i gniazda osadcze, przed montażem odtłuszczone benzyną ekstrakcyjną, a na wałki poszła kropla oliwy
Ciąg dalszy montażu - zębatka i zabezpieczenie jej i wałka. Kolejna uszczelka i pokrywka. Poduszki silnika, korek i uszczelka spustu oleju.
Druga strona; zderzak rozrusznika, koło zębate, wcześniej podkładka kosza sprzęgłowego i sam kosz, oczywiście wszystko z zabezpieczeniami.
Sprzęgło z przekładkami i nowymi tarczami. Te wcześniej leżały w oleju całą noc.
Docisku nie złożyłem, bo zapomniałem zawleczek 
Ok, na dziś koniec tego maratonu - serwer może tego nie wytrzymać
Zapraszam do komentarzy.
Denerwować się, to tracić własne zdrowie z powodu cudzej głupoty
|
|
23-04-2016 00:12:24 |
|
2 użytkowników postawiło piwo joozek za ten post:2 użytkowników postawiło piwo joozek za ten post.
mateeusz (04-24-2016), Semmao (04-23-2016)
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Polo M-760 - Kolejny Robak - joozek - 23-04-2016 00:12:24
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|