Problem z rejestracją motoroweru
|
Autor |
Wiadomość |
ApriliaMxByLaxa
Komar232ByLaxa

Liczba postów: 114
Imię: Dariusz
Pojazd: Romet Komar
|
RE: Problem z rejestracją motoroweru
(16-12-2015 21:09:22)kanilox napisał(a): (16-12-2015 21:00:01)ApriliaMxByLaxa napisał(a): Co do ciekawostki to wiem Mam rodzine w niemczech i sprowadzałem pojazdy stamtad i no ciekawie to tam wyglada 
Ojciec był w wydziale komunikacji i babka sama postawila taka propozycje sfixowania umowy także myślę problemu nie bedzie.
Dla bezpieczeństwa przed skarbówką lepiej pośrednika sobie znajdę Jutro z wujkiem pogadam. Bo na internetach każdy mowi różnie i jezeli by bylo jak mowisz ,ze do wartosci pojazdu 1000zl skarbowka sie nie miesza to pośrednik nie potrzebny ale róznie bywa
Tu skarbówka nie ma nic w ogóle wspólnego
Nie o to chodzi.
Chodzi o brak ciągłości ubezpieczenia, Polskie prawo mówi że każdy posiadacz pojazdu musi go cały czas ubezpieczać, obojętnie czy jest w remoncie, czy służy za kurnik, czy w ogóle istnieje.
I sprawa wygląda tak że ktoś go kupić tam przez ten rok czy ileś miał go a nie ubezpieczał.
Kara za motorower to 600zł więc jeszcze nie jest aż tak źle, do tego jest małe prawdopodobieństwo że to wykryją.
Czyli jesteś niemal pewien ,że mógłym odrazu umowę spisać na ojca bez pośrednika ? nic się stać nie powinno ?
Wtedy będzie przeszło rok przerwy na umowie ( jeżeli wpisze datę sprzed jego śmierci - tego wlasciciela) z 2 strony gdy mam słuchac pierdolenia w urzędzie czemu tak dlugo itp to lepije z pośrednikiem tylko jak sprawa wtedy wygląda ?
Muszę posiadać obie umowy ? Z zmarłego na pośrednika i z pośrednika na ojca tak ? obie okazać w urzędzie ?
Dowiedzialem się ,że jeżeli będę miał do tego procederu pośrednika to będę 2x odprowadzał podatek od kupna tak ? I ten podatek trzeba w 14 dni odprowadzic i mogą pośrednikowi kare nałozyc jezeli on spisze umowe z datą prawie rok wstecz ??
Sorry pomyliłem sie. O podatku nie ma mowy bo skarbowka tu udzialu nie bierze bo za mala kwota
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-12-2015 22:10:39 przez ApriliaMxByLaxa.)
|
|
16-12-2015 21:18:24 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Problem z rejestracją motoroweru - ApriliaMxByLaxa - 16-12-2015 21:18:24
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|