Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Oświetlenie.
|
Autor |
Wiadomość |
marcel_S
Nowy

Liczba postów: 24
Imię: marcin
Pojazd: Inny
|
RE: Oświetlenie.
Stary, ja po prostu szukam lampek led, bo uważam je za lepsze rozwiązanie. Nie chce mi się wszczynać kłótni o wyższości świąt wielkiej nocy itd. Natomiast argumenty mam logiczne :
1. Dynamo stare bziuczy, nowe bziuczy. WD-40 nie używa się do instalacji elektrycznych bo przewodzi prąd. Pewnie cewki w tych wynalazkach są zalane żywicą, ale ryzyko zrobienia mostka jest.
2. Dynama nie są wieczne. Chyba że nieużywane. Przy częstym używaniu po kilkuset godzinach niszczy się ułożyskowanie - zaczyna się bziuczenie, potem się zaciera. Spalenie uzwojeń też się zdarza - zwłaszcza jeśli wcześniej spaliła się przednia żarówka, albo odpadł kabelek w czasie jazdy.
3. Lampka LED nie gaśnie tak sama z siebie. Po prostu świeci słabiej, ew sygnalizuje że baterie się kończą. Dynamo jeśli się zepsuje - to całkowicie. Żarówka jeśli się przepali to też całkowicie - trzeba wymieniać. Ledy mają większą żywotność, i są montowane po kilka.
4. Baterie - nawet w tym chińskim wynalazku co go mam z tyłu - pracują już >50h i widać je nadal bardzo dobrze - nawet w dzień. Wymiana 2 baterii raz na miesiac-półtora-nie kłopot. Wożenie dwóch zapasowych w narzędziówce - też bez problemu. Do przodu - gdzie zużycie prądu jest większe - można dać 4 akumulatorki i zapomnieć o kosztach.
5. Wylewanie baterii było częste przy cynkowo-węglowych. Przy dobrych alkalicznych - to niebywała rzadkość.
6. Światło przy dynamie zależy od prędkości - tak jak pisałem w Wigrach miałem podtrzymanie bateryjne. Teraz też większość droższych lamp takowe ma. Bez tego można dojechać na światła, stanąć i 'zniknąć' (przesadzam trochę). Albo wjechać na wyboje, zwolnić, i stracić jakikolwiek pogląd na świat ;-)
Jedyna zaleta klasycznych żarówek to pełne widmo światła, które jest przyjemniejsze dla oczu.
Jedyna zaleta dynama - stylowość.
Żeby całkowicie nie tracić charakteru roweru - szukam lampek których wygląd jest utrzymany w starym stylu, i które można zamocować do oryginalnych uchwytów.
Tylko tyle.
|
|
24-05-2015 20:04:51 |
|
2 użytkowników postawiło piwo marcel_S za ten post:2 użytkowników postawiło piwo marcel_S za ten post.
mz1 (05-26-2015), Quake96 (05-24-2015)
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Oświetlenie. - marcel_S - 24-05-2015 20:04:51
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|