Projekt motorynki m2+S38 B
|
Autor |
Wiadomość |
jurek_j
Technik

Liczba postów: 830
Imię: J
Pojazd: Romet Kadet
|
RE: Projekt motorynki m2+S38 B
(12-02-2015 11:01:21)hvil napisał(a): jurek_j co ty taki pesymista:-) Projekt bo dla mnie to pierwsza przygoda z polskim sprzętem i raczej szybko i łatwo nie będzie.
Wczoraj zakupiłem sprawny jeżdzący s38, wytargałem do ze sprzedawcą z jego motorynki. Na dniach przystąpię do wstawienia silnika i zakupu linek oraz nakrętki wydechu. Jak maszyna już odpali i pojedzie rozbiorę do detalingu i malowania.
Wiesz Pan, Panie Kolego, jak musiałem na studiach robić projekty to na myśl o obowiązku wykonania kilkudziesięciu rysunków technicznych robiło mi się słabo, a do tego obliczenia i inne bzdety, których nie można było pominąć w projekcie, takim małym, studenckim...
Zbyt daleko wysunięty wniosek z pesymizmem. Po prostu współczesne linki są zazwyczaj badziewne, na ten przykład w mojej pancerce linki gazu 'padały' każda po 700km, zrobiłem samemu to tak, że nawet jak mi strzeli w trasie (raz mi padła, po jakichś 2,5kkm, a może i więcej, nie wiem, chodzi o różnicę odległości), to jeszcze na tym samym wkładzie będę miał drugą.
Linki sprzęgła to w ogóle był ewenement - za długi pancerz, za krótki, jedna nowa linka (moje ciężko zarobione 12zł w liceum, czy nawet jeszcze w gimnazjum! do tej pory mnie to boli ogromnie) wytrzymała circa 4 miechy. Żeby nie było, uważam że kto nie smaruje, ten nie jedzie, linki wręcz ociekały olejem...
Zamontowałem po tym starą, oryginalną, wynalezioną w szpargałach, spokój.
Jeszcze była linka hamulca przedniego w Ogim 205 - żeby w ogóle zabanglało, musiałem dorobić tuleję dystansową, tak jak w rowerach są śrubunki przy klamkach... Tak więc nie wszystko złoto co się świeci. Takie niemiłe wspomnienia.
To teraz będziesz modził tą motorynkę, czy najpierw wcześniejsze pojazdy kończysz?
Amin, no i niech ma problemy, widzę że też masz problem z tym, że Twój silnik śmiga od wojny secesyjnej, a inni się męczą z tymi zakichanymi dezametami. Zrobi po swojemu i będzie jeździł, no problem...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2015 11:43:08 przez jurek_j.)
|
|
12-02-2015 11:41:42 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Projekt motorynki m2+S38 B - jurek_j - 12-02-2015 11:41:42
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|