Chart bezpośrednie napełnienie i wiele innych usprawnień
|
Autor |
Wiadomość |
marcin194
Nowy

Liczba postów: 1
Imię: Pewnie Michał
Pojazd: Romet 50-T-1
|
RE: Chart bezpośrednie napełnienie i wiele innych usprawnień
Hohowski. Przyjemny programik, uwagi mam te same co Janusz94.  Odnośnie tego w jaki sposób liczę wydechy, pozwól, że zabiorę swoją tajemnicę do grobu  Podpowiem tylko, że stwierdzenie Cytat:Patrząc w program jaki załączyłem to jest w tym dużo dowolności
jest troszkę zbyt śmiałe. Dowolność dowolnością, jednak jak skończy się to dla przebiegu krzywej mocy?  Nie robię z tego wielkiej tajemnicy. Po prostu nie dzielę się wiedzą z osobami dla mnie obcymi. Widzę, że na siłę starasz się mi dopiec... No cóż. Wspominasz że minusem dla EC jest brak wpływu pojemności na wynik. Jak słusznie zauważyłeś EC liczy w zgodzie z opracowaniem Bellowskim, z minimalną korektą. W którym momencie, we wzorach z opracowania Bellowskiego pojawia się pojemność?  Czyżby Bell się mylił? Odnośnie dzielenia ostatniego stożka... Tak Bell wspomniał o tym w swoich książkach, bo 2Stroke Performance miało kilka wydań, a i nie jest jedyną książką Bella. Pojemność cylindra natomiast wykorzystał inny inżynier we własnych wzorach... Ma ona bardziej wpływ na różnice ciśnień, powodującą zasysanie mieszanki z skrzyni korbowej, ale tak na prawdę upraszcza się ona do sterowania długością i średnicą walca, ponieważ pozostałe wymiary można uznać za pomijalne...
Janusz94, miałem jeden wydech testowy na 5 stożkach odbijających do biegówki. W silnikach skuterów, stosowanie 4 stożków powoli traci sens, bo jest to wzmacnianie średnich obrotów kosztem góry -> w przypadku krótkiego stożka koncowego. Myślę że w biegówce 5 stożków, podobnie już zbyt mocno osłabia górę  Ale widzę że nadal doskonalisz wydech, o którym rozmawialiśmy... No będzie już z trzy lata chyba
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-01-2015 03:02:21 przez marcin194.)
|
|
24-01-2015 02:50:08 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Chart bezpośrednie napełnienie i wiele innych usprawnień - marcin194 - 24-01-2015 02:50:08
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|