Ocena wątku:
- 1 głosów - 5 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Romet Uniwersal Wigry -
|
Autor |
Wiadomość |
MikeKilo
Nowy

Liczba postów: 24
Imię: Maciek
Pojazd: Inny Romet
|
RE: Romet Uniwersal Wigry -
Dzięki za kolejne informacje
Jeśli chodzi o narzędzia, to w faktycznie u mnie się uchowały podobne:
Chyba te mniejsze jako komplet 2 sztuk będą się nadawać (używałem ich czasem w domu i wydaje mi się, że rozmiarami wcięć się uzupełniają), a ja i tak z domu się nie ruszam bez szwajcarskiego scyzoryka, więc jakby coś ze śrubami też sobie dam radę. Ale mam też gdzie indziej schowany jeszcze jeden taki klucz jak pośrodku i do niego śrubokręt, ale to nowsza produkcja Rometu z lat 90-tych (za to praktycznie nowe  ).
Dzięki za dalsze dane dotyczące numeracji, posprawdzam to dokładniej, ale może być tak, jak pisze Sołtys  Opony są oryginalne, więc też obejrzę
A jeśli chodzi o dygresje w kwestii Romet, a Bydgoszcz - tak na logikę w moim regionie powinno występować sporo takich ciekawostek, ale jakoś patrząc po Tablicy itd. tego nie widać. Np. mój wspomniany pierwszy składak, którego ze 20 lat temu po ojcu przejąłem i niestety po paru latach się pozbyłem, był z podobnego okresu i serii. Był to Universal w kolorze niebieski metalic, a trafił na krajowy rynek prawdopodobnie jako odrzut z eksportu - miał niesprawną przerzutkę. Chyba ktoś go jakoś załatwił z Rometu i potem kolejnym właścicielem był mój tata.
Tamten rower wyposażenie miał podobne (przerzutka, jej manetka, klamki hamulców, kierownica itd.), ale mógł być chyba nawet starszy, sądząc po pozostałych po nim kilku elementach wyposażenia - metalowe chromowane lampy (przednia taka fajna vintage, podobna do tej: http://sklepsportowy.pl/allegro_2/rowery.../lampa.jpg oraz w podobnym stylu mała czerwona - tylna na bok bagażnika), nieco masywniejsze stalowe dynamo oraz jasne siodło, chyba skórzane (aktualnie jest zamontowane przy rowerze treningowym) z zaczepami do torebki na narzędzia. Jasne miał też rączki przy kierownicy, osłony nie pamiętam, ale zastanawiam się, czy nie była metalowa chromowana. Tak swoją drogą właśnie dlatego do czarnego siodła i rączek nie pasuje mi totalnie ta jasna osłona kierownicy.
|
|
27-04-2014 15:30:03 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Romet Uniwersal Wigry - - MikeKilo - 27-04-2014 15:30:03
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|