Ocena wątku:
- 1 głosów - 5 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Romet Uniwersal Wigry -
|
Autor |
Wiadomość |
Sołtys
Ja tu tylko sprzątam...

Liczba postów: 1,557
Imię: Bartek
Pojazd: Inny Romet
|
RE: Romet Uniwersal Wigry -
Rower wspaniały, fantastyczny, epicki, wyborny! Zazdroszczę!
(26-04-2014 21:10:33)MikeKilo napisał(a): ktoś uznał go za zbędny odpad i postanowił zakończyć jego karierę na złomie tudzież wysypisku
Ktoś nie wiedział, jaki skarb posiada.
(26-04-2014 21:10:33)MikeKilo napisał(a): Osłona łańcucha z przodu jest potrzaskana, widziałem na Allegro czarne - zakupię i wymienię, w sumie nawet powinna lepiej pasować do siodełka itd.
Białe osłony są rzadsze i cenniejsze. Radziłbym poczekać na oryginalną, białą, ewentualnie zamontować czarną, ale tylko tymczasowo.
(26-04-2014 21:10:33)MikeKilo napisał(a): gdzie mogę znaleźć numer seryjny, aby określić rocznik? Szukałem od dołu, ale nic nie znalazłem 
Numery ramy powinieneś znaleźć na zawiasie, pod dźwignią składania. Ich dwie pierwsze cyfry oznaczają rocznik pacjenta. Pierwsze egzemplarze Wigier dostawały je na główce ramy (Obok naklejki "Predom Romet") Jeśli w wymienionych wyżej miejscach ich nie ma, znaczy to, że prawdopodobnie rower pochodzi z 1975 roku. Nie wiem czemu, ale właśnie w tym roku z niewiadomych przyczyn niektórych ram nie obdarzano numerami. Wszystkie egzemplarze Rometów bez numerów ramy, które widziałem, pochodziły właśnie z '75. Sam mam Wigry 2 z tego właśnie rocznika, w którym brak numerów ramy. Jeśli opony są oryginalne, sprawdź ich rocznik (dwie cyferki w kółeczku). Rocznik moich Wigier 2 z '75 rozszyfrowałem doszedłem właśnie m.in. dzięki oponom.
(26-04-2014 22:05:36)MikeKilo napisał(a): Universal to wiem, że zbiorcza nazwa eksportowych (w Polsce to pewnie wówczas były za kupę siana z Pewexach, co?)
Albo po prostu ktoś dostał go "spod lady". Rower jeździł w Bydgoszczy, więc możliwe, że lepszą wersję dostał po znajomości ktoś z rodziny jakiegoś prezesa Rometu... Teorii może być mnóstwo. Sam głowię się, jak pierwszy właściciel mojego Universala na bazie Sokoła w wersji na Kanadę dostał go w swoje ręce.
facebook.com/oldromet - Zapraszam!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-04-2014 12:58:26 przez Sołtys.)
|
|
27-04-2014 12:56:15 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Romet Uniwersal Wigry - - Sołtys - 27-04-2014 12:56:15
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|