Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Modernizacja Jubilata
|
Autor |
Wiadomość |
Xibir
Jubilat Racing Team

Liczba postów: 7
Imię: Maciek
Pojazd: Inny Romet
|
RE: Modernizacja Jubilata
Po pierwsze. Po mieście podróżuje się z niską prędkością, tak aby w razie czego wyhamować. Po drugie - w deszczu korzysta się przede wszystkim z torpeda, a nie hamulca szczękowego.
W mieście po ulicach jeżdżę z możliwie wysoką prędkością, aby za bardzo nie blokować ruchu na drodze lub też nie utknąć na najbardziej ruchliwych skrzyżowaniach (np. patrz SZCZECIN - Plac Kościuszki - trafisz na późne zielone i zapomnij o jakimkolwiek przejeździe bez postoju na samym środku). W deszczu a tym bardziej w sytuacjach awaryjnych korzystam z obu hamulców, inna sprawa jeżeli jeden z nich nie działa...
Po pierwsze naucz się prawidłowej eksploatacji roweru i tajnik jego serwisowania. Być może korba jest po prostu wyrobiona i nie ma siły, by działało to poprawnie?
Owszem, jest wyrobiona. Dlatego chciałbym ją wymienić na coś, co przy ostrej jeździe nie psuje się tak szybko. Średni czas żywota nowej korby to u mnie ok. 2 miesiące.
Jak już napisałem moja wiedza techniczna o rowerach nie jest duża. Potrafię rozkręcić prawie cały rower (prawie, bo sterów nie rozkręcałem, nie było takiej potrzeby), wymienić części na takie same, nasmarować i skręcić tak aby był sprawny. Jednak wiedzą dalej nie wykraczam poza swój rower. Przeczytałem sporo poradników, do dzisiaj nie ogarniam sterów i suportu nie licząc tego z miseczkami na kulki łożyskowe, a przecież chciałbym co nieco wymienić na inne. Dlatego szukam pomocy u bardziej doświadczonych, bo nie chciałbym kupić jakiejś części a potem stwierdzić - ups nie pasuje.
Według mnie taka modernizacja jest kompletnie bezsensowna
Przyjęto do wiadomości. Jednak nie o taką "radę" mi chodziło bo słyszałem to już miliardy razy. Dla Ciebie to nie ma sensu, dla mnie jednak ma.
w dodatku masę czasu może Ci zająć znalezienie odpowiednich części
Zdaję sobie z tego sprawę. Przedniego widelca sztywnego szukam już ponad miesiąc. Jedyne co znalazłem to pod koła 26 i 28 cali.
Daj sobie spokój.
Raczej nie przewiduję takiej opcji na razie. Jeżeli faktycznie chcesz wspomóc mnie swoim doświadczeniem technicznym to miło. Może uda się coś zdziałać. Jeżeli jednak wolisz mnie zniechęcać to po prostu więcej nie pisz. W swoim otoczeniu mam całe stado osób zniechęcających mnie do dosłownie wszystkiego.
Jubilat Racing Team 
http://www.hornexpert371.cba.pl - zapraszam do galerii foto
|
|
02-04-2014 01:50:13 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Modernizacja Jubilata - Xibir - 02-04-2014 01:50:13
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|