Pytanie co do pojemności i mocy motocyklu na prawo jazdy AM
|
Autor |
Wiadomość |
oxi2k
Nowy

Liczba postów: 8
Imię: Oskar
Pojazd: Romet Pony
|
Pytanie co do pojemności i mocy motocyklu na prawo jazdy AM
Witam,
Otóż mam pewne pytanie. jak wiadomo, motocykl na prawo jazdy AM powinie mieć pojemność nie większą niż 50cc, v-max 45 km/h i ileś tam KM. Jeżeli mam cylinder 50, natomiast moto jest odblokowane i v-max ma ok. 100km/h a KM ok. 12, to jest to łamanie prawa? Jeśli spowoduje wypadek, to będzie tak samo jakbym miał w moto zarejestrowanym na AM cylinder np. 70cc i cała wina pójdzie na mnie ? Z góry dzięki za odpowiedz, pozdro.
I jeszcze jedno. We wrześniu tego roku będe miał 14 lat, i dopiero w tedy będe mógl zrobić prawko AM, a jeżdżę na Aprili rs 50. Czy policja bardzo zwraca uwage na "młodych motocyklistów bez prawa jazdy", czy raczej mnie puszczą i powiedzą żebym więcej nie jeździł (oczywiście zazwyczaj jeżdżę tak jak powinienem, 45km/h) ? Czy odrazu będzie mandat - no właśnie, jak wysoki może być mandat za takie coś? i słyszałem, że nawet mogą moto zabrać. napisze mi ktoś, jak z tym dokładnie jest? I czy jeśli dogadam się jakoś z policją (jakby mnie już złapali, i okazało się, że nie mam prawka) to by była szansa, że by mnie puścili (np. powiedziałbym, ze gdyby nie zmiana prawa że prawko na 50cc jest od 14 roku życia , to bym już dawno miał, że jeżdże ostrożnie i ogólnie przepisy znam). ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-03-2014 02:27:27 przez oxi2k.)
|
|
14-03-2014 02:21:00 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
Pytanie co do pojemności i mocy motocyklu na prawo jazdy AM - oxi2k - 14-03-2014 02:21:00
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|