Chart bezpośrednie napełnienie i wiele innych usprawnień
|
Autor |
Wiadomość |
hohowski
Nowy

Liczba postów: 1
Imię: Jacek
Pojazd: Romet Chart
|
RE: Chart bezpośrednie napełnienie i wiele innych usprawnień
(29-07-2013 19:39:15)Marwerick napisał(a): no a żeś pisał że teraz dopiero producenci robią bezpośrednie napełnianie i mnie właśnie dziwi ten fakt że dlaczego teraz na to wpadli przecież można było tak od początku robić i było by dobrze no i 40 lat z marka bmw no to jest imponujące
Nie pisałem że dopiero teraz wpadli na silniki zasilane bezpośrednio, napisałem że obecnie praktycznie wszystkie nowe silniki mają taki układ. Bezpośrednie zasilanie można już w silnikach z lat 80 spotkać, ale tylko dobrych producentów. Nie znam żadnego silnika z dawnego bloku wschodniego z takim rozwiązaniem mimo że silniki 2t były robione dużo później np. Silnik charta czy simsona.
Panowie mam prośbę do wszystkich zorientowanych w temacie tuningu. Kupiłem już cylinder od Minarelli RV4 firmy Malossi - tuningowy. Mam pytanie ten cylinder ma skok 42 mm a chart 44 mm. Chcę go tak ustawić aby tłok w górnym położeniu wychodził do poziomu jaki miał w silniku Minarelli natomiast ze względu na większy skok będzie opadał o 2 mm niżej czyli o 2 mm poniżej poziomu kanałów płuczących. Kanał wydechowy w tym wypadku będzie zaczynał się na poziomie 23,5 mm około, czyli bardzo wysoko. Boję się ogromnej dziury przed reso, w chwili obecnej mam kanał na wysokości około 25,5 mm. Co myślicie o takim wykonaniu czy wraz z wydechem spawanym pod taki cylinder da się tym jeździć?
Mam kolejne pytanie, czy zna ktoś dobry tuningowy najlepiej cylinder do silnika z bezpośrednim napełnieniem o skoku tłoka 44 mm i rozstawie szpilek 50 mm, oczywiście cylinder chłodzony cieczą i taki aby pasował mniej więcej wysokością pod kartery Simsona czy charta - nie mówie tu kanałach płuczących tylko o jego wysokości. Z góry dziękuję za pomoc w tych tematach.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-07-2013 22:06:30 przez hohowski.)
|
|
29-07-2013 21:38:55 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Chart bezpośrednie napełnienie i wiele innych usprawnień - hohowski - 29-07-2013 21:38:55
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|