Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Zapraszamy na nasz oficjalny profil - facebook.com/ChlopcyRometowcy

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Huragan RetroGrade - dokumentuję renowację!
Autor Wiadomość
RetroGrade Offline
Nowy
*

Liczba postów: 9
Imię: Michał
Pojazd: Inny Romet
Huragan RetroGrade - dokumentuję renowację!
Po latach jeżdżenia na współczesnych rowerach przyszła pora na rozszerzenie parku maszynowego o nostalgiczną stalową szosę polskiej produkcji. Wybór sportowych modeli nie był zbyt wielki, podobnie jak budżet Wink więc stanęło na tym że pozyskałem Huragana w stanie jako-takim.

Planuję go odremontować, uruchomić i używać zgodnie z przeznaczeniem - do fajnych fotek, retro rajdów i wyglądania na szybszego niż jest.

Będą filmiki, ten który wklejam jest pierwszy czy właściwie zerowy bo nic się nie dzieje tylko gadam i pokazuję co mam. Sorry za szeleszczący mikrofon i różne głupoty które wygaduję, dopiero poznaję ten sprzęt.

https://youtu.be/rm2Kl_qEo1M

(będzie mi miło za każdą łapkę w górę i komentarz na YT).
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-11-2025 00:23:44 przez RetroGrade.)
28-11-2025 00:22:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
Dinozaur Offline
Uczeń
*

Liczba postów: 184
Imię: Jarek
Pojazd: Inny
RE: Huragan RetroGrade - dokumentuję renowację!
Czesc, tez mam 'Huragana' i jest w oryginalnym lakierze jeszcze : 'zielony - metallic', ale starsze od mojego - byly wlasnie 'turkusowe' i mialy dolna przerzutke u dolu na rurze podsiodlowej, bez linki - tylko trzeba bylo sie schylic do dzwigni / troche wyzej byla zamontowana niz zebatki suportu.
Swojego znalazlem 'na zlomie' z 15 lat temu i jak nie zbieralem sportowych rowerow, tylko przedwojenne [ chociaz mam wsrod nich chyba 'szose' z lat -nastych / 20-tych ] i fakt : jeden jest tez z przelomu wiekow XIX / XX, ale mocno zardzewialy niestety.
To jak trafilem na dwa rowery z PRL sportowe / sczepione - to kupilem wlasnie 'Huragana', bo towarzyszacy mu 'Jaguar' byl przygnieciony wanna zeliwna i pogiety...
Oba lezaly w sumie tak, jak 'zapowiedzialem' znajomym, ze : 'jak znajde Huragana i Jaguara razem - to je kupie'...
I wlasnie tak lezaly : 'Huragan' i 'Jaguar', cale kompletne - w lakierach i pajeczynach 'strychowych', ale 'Jaguar' byl przygnieciony wanna, a 'Huragan' pod nim ocalal i nadawal sie do jazdy...
Z 'Jaguara' odkrecilem tylko kierownice z manetkami i polozylem na wadze razem z 'Huraganem'...
Moglem wtedy zakupic oba - ale 'fundusze' zawsze 'szwankowaly', a i transport od lat realizuje 'na bagazniku' aktualnie uzywanego roweru...
Pozdrawiam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-11-2025 11:50:41 przez Dinozaur.)
28-11-2025 11:46:25
RetroGrade Offline
Nowy
*

Dobra historia, sam się zastanawiam ile ciekawych rowerów przegapiłem na targach staroci bo nie interesowała mnie wtedy stal.
28-11-2025 13:19:39
RetroGrade Offline
Nowy
*

Może ktoś wie, w jaki sposób była prowadzona po rurze poziomej linka tylnego hamulca? Jakieś obejmy z prowadniczkami? Nie mam na tej rurze żadnej przelotki.
30-11-2025 19:05:48
Dinozaur Offline
Uczeń
*

Liczba postów: 184
Imię: Jarek
Pojazd: Inny
Czesc, przelotki do linki hamulcowej - tylnej / 'ktos' zwyczajnie odcial od ramy przed malowaniem i pewnie jak sie przyjrzysz 'przez lupe' - to moze uda sie dostrzec jakies ich 'resztki - slady' na gornej rurce ramy..?
Musisz posluzyc sie teraz przelotkami na obejmkach, zaciskanymi malymi srubkami - jesli nie bedziesz tej ramy zdzieral do 'golego metalu'.
Takie obejmki wystepowaly wowczas w wielu rowerach 'turystyczno - sportowych', bo byly latwiejsze w produkcji i tansze - niz toczenie i przylutowywanie 'na mosiadz' tulejek do gornej rury ramy i obejmki mozna bylo montowac w dowolnym miejscu na rurach ram rowerowych.
Pozdrawiam.
30-11-2025 21:31:19
[+] 1 osoba postawiła piwo Dinozaur za ten post.
RetroGrade Offline
Nowy
*

Nagrałem krótki filmik w którym podsumowuję co kupiłem na potrzeby renowacji i ile mnie to kosztowało:

https://youtu.be/uRlPxPhJPQM
02-12-2025 12:36:45
siwy1958 Offline
Uczeń
*

Liczba postów: 147
Imię: Marek
Pojazd: Romet Ogar 200
Witam !
Znam rower Huragan z przed lat od ok 1970 do ok 1985, i dobrze pamietam jak wygladal. Nie wiem jak wygladaly nowsze huragany i do ktorych lat byl produkowany.
Oryginalnie w Huraganie byl tryb z tylu 4 rzedowy, w Jaguarze 5 rzedow. Tryby mialy ilosc zebow parzysta lub nie. Siodlo bylo kopia Brooks i jest podobne do tego co kupiles . Przedni tryb taki jak w Jaguarze, bez tej oslony od Rekorda. Przerzutka z przodu na wajche, trzeba sie schylic, pedaly byly alu. i inne, z mocowaniami do noskow. Kola to wiadomo szytki i zaciski z logo ZZR. Tylna przerzutka miala 2 linki zlaczone przed koncem tylnej osi. Napisy byly malowane na rurze poziomej i skosnej. Na pionowej kalkomania..

Przelotki byly lutowane na mosiadz do ramy na rurze poziomej ok 7 cm od glowki i od rury podsiodlowej ok godziny 20.00. To MUSISZ dolutowac bo stosujac pancerz na calej dlugosci bedziesz mial MIEKKI hamulec, pancerz sie sciska. Tak jak pisal powyzej Jarek A.

Dobrze by bylo zmyc ta farbe, moze bedziesz wiecej wiedzial o kolorze i przelotkach.

Pozdrowki, super rower : powodzenia w renowacji !

Marek Z.
Wroclaw.
Ps Sam posiadam Jaguara specjala w oryginalnym malowaniu z WP, od ponad 50 lat z klubu KS DOLMEL. Jest niestety zaniedbany ,bo nie uzywany... Czesto tam bywalem wiec cos wiem z tamtych czasow. Zdjec nie umiem zrobic, ale jak przypadkiem bedzie u mnie Kolega Jarek A. ( Dinozaur) to moze mu sie zechce...
02-12-2025 17:39:46
[+] 1 osoba postawiła piwo siwy1958 za ten post.
RetroGrade Offline
Nowy
*

Dzięki za tyle szczegółów, zwłaszcza tych dotyczących przelotek i naklejek!
Ten egzemplarz jest gdzieś z bliżej końca produkcji, także nigdzie nie ma logo ZZR, manetka przedniej przerzutki powędrowała na skośną rurę i jest ta osłona. Koła i wolnobieg ktoś podmienił. Co do pedałów - wydaje mi się że mocowanie do nosków nadal tam jest, tylko zamiast niego ktoś przykręcił platformę.
02-12-2025 18:31:27
jurek_1961 Offline
Uczeń
*

Liczba postów: 178
Imię: Jurek
Czy aby NA PEWNO Huragany produkowano aż do roku 1985? Przecież od 1981 zastąpiono Jaguary - Rometami Sport, Super i Specjal. Mam zdjęcie Rometa Sport gdzie jest wybity rok produkcji 1981. Wydaje mi się, że na tym Forum ktoś kiedyś napisał, że produkcję Huraganów zakończono PRZED końcem produkcji Jaguarów. No ale może się pomylił?...
Wczoraj 15:33:39
RetroGrade Offline
Nowy
*

W książce "60 lat Zakładów Rowerowy "Romet" 1924 - 1984" (jak rozumiem napisanej w 1984) wymienione jako aktualnie produkowane są modele sportowe (Pasat 2, Gazela), turystyczne (Wagant, Kometa) oraz wyścigowe dla odbiorców indywidualnych (Romet-Sport). Wspomniano też produkcję modeli wyścigowych, produkowanych wyłącznie dla klubów kolarskich (bez nazw, chociaż jest obok zdjęcie Jaguara).
Nie wyjaśnia to dokładnie daty zakończenia produkcji poszczególnych modeli, osobiście podejrzewam że cośtam budowano aż się pokończyły części. Trzeba by znaleźć kogoś kto tam pracował.

I jeszcze (przepraszam za posta pod postem) - w tej samej książce jest rozdział o modelach wyścigowych, Huragan nie jest tam w ogóle wspomniany.
Według tego wydawnictwa gama modeli wyścigowych to kolejno:
Bałtyk, początek produkcji 1948 - 1954 koniec
Jaguar, początek produkcji 1954 - 1981 zmiana nazwy na "Romet Sport" - 1984 nadal w produkcji - koniec ?
Jaguar Specjal, początek produkcji 1959 - 1981 zmiana nazwy na "Romet Sport Specjal" - 1984 nadal w produkcji - koniec ?
Jaguar Super, początek produkcji ? - 1981 zmiana nazwy na "Romet Sport Super" - 1984 nadal w produkcji - koniec ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj 16:55:13 przez RetroGrade.)
Wczoraj 16:27:23
jurek_1961 Offline
Uczeń
*

Liczba postów: 178
Imię: Jurek
W kwestii tego co do kiedy produkowano, to jest taki katalog zatytułowany przez Fabrykę Rometa jako "Kolekcja 94/95", gdzie zamieszczono m in. zdjęcie Rometa Sport oznaczonego jako Model - 4130. Z tego można by wyciągnąć wniosek, że Rometa Sport zamierzano produkować do co najmniej 1995 roku. Tylko pytanie czy aby na pewno produkowano?...

To jest link do strony gdzie można sobie ten katalog (i jeszcze kilka innych) obejrzeć...

https://mslonik.pl/rowery/rowery-romet/7...erow-romet
Wczoraj 18:11:10
wojakrob Offline
Uczeń
*

Liczba postów: 265
Imię: Robert
Pojazd: Romet Komar
(02-12-2025 17:39:46)siwy1958 napisał(a):  Ps Sam posiadam Jaguara specjala w oryginalnym malowaniu z WP, od ponad 50 lat z klubu KS DOLMEL. Jest niestety zaniedbany ,bo nie uzywany...

Chętnie bym go zobaczył, a mam blisko

(02-12-2025 12:36:45)RetroGrade napisał(a):  Nagrałem krótki filmik w którym podsumowuję co kupiłem na potrzeby renowacji i ile mnie to kosztowało:

https://youtu.be/uRlPxPhJPQM

Zobacz na mojego avatara. Stoję tam na moim Huraganie, malowanie własne z 1987 roku wzorowane na malowaniu kadry po zwycięstwie Piaseckiego. Wcześniej był czarny (też nie oryginalny).
Do dziś wisi w garażu, zmodyfikowany tak jak wtedy (przelotki u góry ramy, dospawany hak do przerzutki Shimano Eagle, ale potem odcięty, dolutowana druga tulejka do przedniej przerzutki.

Gdyby nie to, że zawsze był dla mnie za duży (rama 570 zamiast 530, ale w tamtych czasach to i tak była zdobycz)) to bym nadal na nim jeździł

Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj 20:35:22 przez wojakrob.)
Wczoraj 20:30:06
RetroGrade Offline
Nowy
*

(Wczoraj 20:30:06)wojakrob napisał(a):  Zobacz na mojego avatara.

Wczoraj 21:23:45
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Forum by Tomasso94 2010 - 2023. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
POMÓŻ W UTRZYMANIU FORUM!

Zaloguj do Poczty
Kontakt | Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa użytkowników | Lista banów
 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Hasło

Reklama

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Ostatnie wątki
50T-1, 200 albo 205 - któ...
Ostatni post: grissley
Dzisiaj 04:06:37
» Odpowiedzi: 290
» Wyświetleń: 35852
Tuning Sałek s38 - działa...
Ostatni post: Zbooy