|
Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
|
50T-1, 200 albo 205 - który kupić na "daily" zagranicą?
|
| Autor |
Wiadomość |
grissley
Uczeń

Liczba postów: 121
Imię: Roman
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: 50T-1, 200 albo 205 - który kupić na "daily" zagranicą?
Tak z przemyśleń po krótkim w sumie użytkowaniu...
Kupiłem 200tkę, czyli najmocniejszą opcję ze wszystkich rozpatrywanych. Dodatkowo ma poprawione kanały, gaźnik amal i zapłon CDI. Czyli nie tylko odblokowane seryjne 3 ogiery mechaniczne, ale może nawet szalone 3.25KM. No i za ch*lerę to nie jedzie  .
Ciężko się jednak przestawić z mocnego motocykla na Ogarka - nawet, po latach przerwy w jeżdżeniu. Dzisiaj testowałem jak się toto sprawuje na wzniesieniach - ogólnie jak górka ma 5% albo więcej to raczej jedynka. W którymś momencie było ponad 10% to bałem się trochę czy tłoka nie wypluje, takich wibracji dostał i tak pierścieniami dzwonił. No ale jechał... Ciekaw jestem, czy na 205 nie musiałbym się nogami odpychać (?). Ogólnie zacząłem się zastanawiać, czy ludzie upalali te Ogary w naszych górach, a jeśli tak, to jak się to sprawowało?
Oleju dałem 1:40 - może się nie zatrze...
Mój Ogar 200
|
|
| 04-11-2025 00:29:21 |
|
|
grissley
Uczeń

Liczba postów: 121
Imię: Roman
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: 50T-1, 200 albo 205 - który kupić na "daily" zagranicą?
Waga jeźdźca 90kg.
Górki dość strome.
Sprawdziłem dokładnie te prędkości - tak normalnie idzie dokładnie do 52kmh wg GPS. Wtedy jest jeszcze spory zapas na manetce gazu, ale szybciej już za bardzo jechać nie chce, więc nie ma sensu bardziej rozkręcać. No chyba, że jest z górki.
Na długiej prostej z manetką na maks dobił do 58kmh, ale zajęło to sto lat 
Przed "tuningiem" też był bardzo wrażliwy na wzniesienia.
Ja obstawiam, że odzwyczaiłem się od motoroweru (bo jeździłem poprzednio czymś 750cm). Ale pewność byłaby dopiero jakby tę samą trasę drugim Ogarem 200 zrobić i porównać.
Mój Ogar 200
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-11-2025 14:24:44 przez grissley.)
|
|
| 04-11-2025 14:18:08 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|