| 

Ocena wątku:

- 0 głosów - 0 średnio

- 1

- 2

- 3

- 4

- 5

| 

Rowery by Trzcinka

| 

| Autor | 
			Wiadomość | 

trzcinka 

Technik 

Liczba postów: 509 
Imię: Paweł 
Pojazd: Romet Komar 

| 

Rowery by Trzcinka 

Cześć! 
Jest to wątek o moich rowerach, który na bieżąco będzie aktualizowany.
 Na pierwszy ogień idzie Jubilat 87'

Historia tego rowerka jest taka, że został on kupiony mamie na 10 urodziny za pieniądze uzbierane z komunii. Mama bardzo dużo z niego korzystała, a mimo wszystko nie jest w złym stanie. Jubilata wyciągnąłem z szopy jakieś 1.5 roku temu i wyglądał wtedy tak:

Tak dokładnie, był on pomalowany sprayem na srebrno. Na następny dzień wziąłem 0.5l rozpuszczalnika i wreszcie ujrzałem go w całości w oryginalnym lakierze.

Bez problemowo przejeździłem nim minione i zeszłoroczne wakacje, ale stwierdziłem, że może warto w końcu go rozebrać, przesmarować, wypolerować i generalnie odnowić. Oczywiście lakieru nie będę ruszał! W zbyt ładnym stanie jest. 

Cel na składaka jest taki: rozebrać, wypolerować elementy lakierowne i chromowane, nowe naklejki, nowy lańcuch, śrubki, przesmarować i poskładać do kupy. Ale mam pewną zagwoztke, co zrobić ze szprychami, czy zostawić stare, czy się po męczyć i je wypolerować, czy może założyć nowe.

Z braków jakie zaobserwowałem to brak hamulca przedniego, nie mial by ktoś może odsprzedać? I jeszcze czy nie miał by ktoś ładnych manetek, moje niestety są już w nienajlepszym stanie  
Co sądzicie o całym jubilacie? Coś jest może nieoryginalne? Jakieś rady co do "renowacji"? 

Za wszystkie rady dziękuję  
Pozdro

P.S.  
W kolejce czeka turning i orion, ale kiedyś przyjdzie na nie kolej

O i jeszcze pytanie. Jak zabezpieczyć lakier żeby nie rdzewiał. Macie jakieś patenty?

Moje motorowery 
-Romet Komar 2350 77' 
-Simson S53 92' 
-Romet 50t1 76' 

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-10-2021 17:14:36 przez trzcinka.)

|  

| 

| 29-10-2021 16:44:20 | 

| 

| 

trzcinka 

Technik 

Liczba postów: 509 
Imię: Paweł 
Pojazd: Romet Komar 

| 

RE: Rowery by Trzcinka 

No to pora na aktualizacja po piątkowych działaniach.  
Jubilat już rozebrany na części pierwsze, wszystko śrubki poopisywałem od czego były i powrzucałem do odpowiednich woreczków tak w razie czego. Największy problem był z klinem supportu, za chiny nie chciał zejść. Godzinę grzałem i nawalałem młotkiem na przemian i w końcu poszło   

A więc z rzeczy do kupienia mam na pewno: hamulec przedni - cały zestaw, opony, dętki, naklejki, łańcuch, koronki kół i śrubki. 

Co do śrubek, czy wie ktoś gdzie mogę kupić takie śruby z łbem kulistym na śrubokręt płaski? Przeszukałem internet i za wiele to tego nie ma   . Podzwonię jeszcze jutro po okolicznych sklepach, ale mało chodliwy to niestety mało chodliwy towar.

Czy takie otwory w błotnikach są oryginalne? Czy może było już tu coś modzone?

I jeszcze pytanko na pożegnanie. Jak wyprostować plastikową osłonę łańcucha? Coś mi się kiedyś obiło o uszy żeby podgrzać opalarką i nagiąć.

Pozdro

cdn...

Moje motorowery 
-Romet Komar 2350 77' 
-Simson S53 92' 
-Romet 50t1 76' 

|  

| 

| 30-10-2021 00:45:36 | 

| 

| 

zaz