Romet Komar 2350 1976r. Reanimacja
|
Autor |
Wiadomość |
Kofper
Nowy
Liczba postów: 20
Imię: Kacper
Pojazd: Romet Ogar 200
|
Romet Komar 2350 1976r. Reanimacja
Siemka, w piątek 27.05.2016 stałem się posiadaczem komara 2350 w kolorze groszkowym. Po śmierci pradziadka dowiedziałem się że kiedyś tam miał on jakiś motorower ale nikt do końca nie wiedział co to było. Jedyne co wiedziałem to że był zielony. Kilka telefonów do rodziny i okazało się że było coś ale nie wiadomo do końca gdzie to jest. Poszukali i znaleźli. Siedział już sobie ok 20 lat w takiej małej szopie która już zdążyła wrosnąć do połowy w ziemię, także trzeba było tam wchodzić na kolanach. Moim oczom ukazał się ten piękny okaz w pełnym oryginale. Przez 20 lat padał na niego deszcz bo dach był zgnity. Gdy go zobaczyłem od razu wiedziałem że coś z niego będzie. Przywiozłem do domu i zaczęło się rozbieranie silnika. Okazało się że woda dostała się m.in do baku, cylindra, skrzyni korbowej, łożysk. Nie zraziłem się, silnik rozebrany do ostatniej śrubki, cylinder wyczyszczony z tuleją w dobrym stanie, tłok też na razie pojeździ. Ale niestety tłok był źle założony ( strzałką do gaźnika) i choć wał jest dobry to korba jest krzywa. Pierwsze części zamówione, szukam jeszcze wału z korbą i odpalamy ! Podobno gdzieś są jeszcze do niego papiery, na razie dostałem tylko oryginalną instrukcję obsługi. Pozdrawiam
Zdjęcia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-05-2016 17:12:36 przez Kofper.)
|
|
29-05-2016 17:07:20 |
|
1 osoba postawiła piwo Kofper za ten post:1 osoba postawiła piwo Kofper za ten post.
RepcaK (05-30-2016)
|
Blues
Uczeń
Liczba postów: 219
Imię: Tomasz
Pojazd: Romet Komar
|
|
29-05-2016 19:06:32 |
|
|