Chart bezpośrednie napełnienie i wiele innych usprawnień
|
Autor |
Wiadomość |
Lagoon
Pomocny użytkownik
Liczba postów: 575
Imię: Michał
Pojazd: Inny
|
RE: Chart bezpośrednie napełnienie i wiele innych usprawnień
Co do zaworów wydechowych to od razu mówię, że sterowanie linką zupełnie odpada. Nie jest to zupełnie zgrane z faktycznym zachowaniem silnika, otwieranie zaworu musi być przy pomocy układu elektronicznego pobierającego dane o prędkości obrotowej silnika. Wtedy można sobie stworzyć taki zawór wydechowy. W simsonie pewnie się da, ale frezując trzeba by było pozbyć się sporej powierzchni chłodzącej(żeberek). Czytałem w Waszych wypowiedziach, że zawory występują w pojemnościach większych niż 125 cm3, otóż nie. W crossach 85 cm3 można także spotkać taki cudo, czego przykładem jest chociażby TM Racing 85. Ponadto Athena produkuje tuningowe cylindry do AM6 także z zaworem wydechowym w formie gilotynki. Tam sterowanie odbywa się podciśnieniem(tak udało mi się wywnioskować po zdjęciu i tłumaczeniu z języka włoskiego translatorem). Dobrym pomysłem na sterowanie samego ruchu naszego zaworu jest elektromagnes.
Co do sprawy tego okna wydechowego to myślę, że oczywista oczywistość, ale zawór wydechowy nie zmienia strojenia samego wydechu a dodaje momentu obrotowego poprzez zmianę charakterystyki. O zmianie strojenia moglibyśmy mówić, gdybyśmy mieli do czynienia z regulowaną komorą rozprężną w dyfuzorze, na znanym forum o simsonach temat ten był poruszany.
Już nie chcę żadnych pilarek
Witam!
Zrobię dobrze cylindrom. Zainteresowany?Pisz PW!
https://www.facebook.com/porting.studio/
|
|
25-05-2014 21:54:54 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|