Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Zapraszamy na nasz oficjalny profil - facebook.com/ChlopcyRometowcy

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jubilat 2 i Uniwersal
Autor Wiadomość
grzesbmw Offline
Nowy
*

Liczba postów: 4
Imię: Grzegorz
Pojazd: Inny Romet
Jubilat 2 i Uniwersal
Witam wszystkich ponownie. Od 2 dni jestem szczęśliwym posiadaczem dwóch rowerów które miały skończyć na złomie. Rower Jubilat 2 i Uniwersal Europa Sport. Rowerki są w dobrym stanie jak na swój wiek /1990r/. Prawdopodobnie po odnowieniu na wiosnę znajdą nowego właściciela , który doceni markę Romet.

Notatka od Dawdzio, 19-12-2025 14:30:47

Dział "Romet Bikes" jest o rowerach z tego wieku, przeniosłem i poprawiłem literówkę w tytule.

Załączone pliki Miniatury

18-12-2025 17:46:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
Dawdzio Offline
Hold my mustache!
Moderatorzy

Liczba postów: 2,668
Imię: Dawid
RE: Jubilat 2 i Uniwerasl
Dobry traf, nie ma tam nawet co odnawiać. Serwis mechaniczny i jeździć przez następne dekady.

Wzmożona kontrola społeczna złomowisk podstawą sukcesów w zdobywaniu interesującego mienia.
19-12-2025 14:28:23
grissley Offline
Kombinator
*

Liczba postów: 201
Imię: Roman
Pojazd: Romet Ogar 200
RE: Jubilat 2 i Uniwersal
Skąd w ogóle pomysł, żeby takie rowery na złom wysyłać... blink

Mój Ogar 200
20-12-2025 00:57:42
grzesbmw Offline
Nowy
*

Liczba postów: 4
Imię: Grzegorz
(20-12-2025 00:57:42)grissley napisał(a):  Skąd w ogóle pomysł, żeby takie rowery na złom wysyłać... blink

Ludziska się nie znają co jest dobre i kupują tandetę made in china. W damce muszę tylko wymienić manetkę i linkę biegów. Wyczyścić , nasmarować i jeździć obserwować.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-12-2025 01:26:22 przez grzesbmw.)
20-12-2025 01:23:54
Muran001 Offline
Uczeń
*

Liczba postów: 271
Imię: Tomasz
Jaką piastę tylną z przerzutką ma ta damka? Mam na myśli markę, liczbę szprych oraz liczbę biegów.
01-01-2026 15:24:20
Dinozaur Offline
Uczeń
*

Liczba postów: 209
Imię: Jarek
Pojazd: Inny
Czesc w Nowym Roku, a z tego - co widac na zdjeciu [ chociaz dosc slabo ] - to jest to piasta 3-biegowa 'Shimano' raczej, ze sterowaniem 'prawostronnym - trzpieniowym', chociaz to lancuszek naciaga niewielka dzwigienke z blachy stalowej, ktora jest zamocowana wahliwie w odlewanej 'nakretce katowej' i dopiero ta dzwigienka / naciska na trzpien - wchodzacy do wnetrza oski kola.
Dosc skomplikowany system sterowania, bo np. sama 'nakretka katowa' z dzwigienka / przy upadku roweru na prawa strone - deformuje sie lub 'sciera' na twardej nawierzchni i dopiero po wielu latach - zaczeto stosowac do nich palak ochronny, ktory oslanial sterowanie przy samej osce kola / przed zniszczeniem w trakcie upadku roweru...
A co do 'rowerow wyrzucanych na zlom', to nikt ich tam 'nie wysyla' - tylko wiele osob przy sprzataniu: piwnic, strychow, komorek, garazy, itp. / wystawia rowery obok smietnikow, a 'zbieracze starozytnosci - wozkarze' / zbieraja je calymi dniami i nocami spod smietnikow i to oni wywoza je tymi wozkami 'na zlom', niestety...
Jesli rower jest calkowicie sprawny i opony 'trzymaja powietrze' - to czasem jezdza takimi rowerami lub sprzedaja je tanio na targowiskach, ale wystarcza wlasnie 'flaki - sparciale opony' i rower trafia 'na zlom', niestety...
Tak sie dzieje niestety od poczatku lat 90-tych - kiedy pojawily sie 'rowery marketowe po 200 - 300zl' / to ludzie zaczeli 'masowo - setkami - tysiacami' wrecz wyrzucac przedwojenne rowery, a od jakichs 25 / 20 lat 'nadejszla kolej' na rowery z 'PRL'...
Nie jestem np. w stanie [ brak miejsca i srodka transportu ] zbierac nawet samych 'skladakow z PRL' - ktorych na jedno tylko 'zlomowisko' / trafilo w zeszlym roku ok. 50 - 60 szt., bardzo tego zaluje -i to nawet w lakierach i z nalepkami, czasem byly 2 / tydzien w kontenerze, co 2 - 3 dni jakis 'zbieracz' przywozil, ale ja 'celuje' tylko w 'Karata' z lat 60-tych - tylko takiego odkupie 'na wage', pozostalych sa takie ilosci - ze nie jestem w stanie ich nigdzie gromadzic - niestety...
Pozdrawiam Noworocznie.
01-01-2026 20:38:44
RometW Offline
Nowy
*

Liczba postów: 11
Imię: RometW
Warto ratować ze złomu, nawet jak się nie ma miejsca.
Szczególnie składaki na kołach 20 i 24 da się odsprzedać po cenie znacznie wyższej niż złom, a zarazem niższej niż średnia na portalach ogłoszeniowych.

Na rowery większe 26 i 28 jest mniejsze zainteresowanie.
02-01-2026 11:02:17
Dinozaur Offline
Uczeń
*

Niestety - uratowalem od 'pieca hutniczego' ok. 45 / 50 przedwojennych rowerow i skutecznie sie nimi 'zablokowalem / zatkalem' wszystkie wolne przestrzenie - bo doszlo do nich jeszcze ok. 18 - 20 silniczkow pomocniczych, ktore tez mnie 'zafascynowaly' w penym momencie.
Dlatego np. z rowerow 'wyscigowych z PRL' - zdecydowalem sie tylko na 'Huragana / na wage', chociaz byl razem z przgniecionym wanna 'Jaguarem' / oba byly w pajeczynach i kurzu 50-letnim, 'strychowym - piwnicznym', ale 'Huragan' nie ulegl zgnieceniu...
Wszystkich rowerow 'duzych' sprzed wojny - szacuje, ze znalazlem 'na zlomach ok. 750 - 800 szt.' i najchetniej zakupilbym je wszystkie, ale wlasnie brak 'hangaru lotniczego' do ich przechowywania mnie zniechecil.
Dlatego 'PRL-owskie' juz sie nigdzie nie zmieszcza - niestety, nawet 'skladaki'.
Mam tylko 1 'skladaka' : z przelomu XIX / XXw. i to musi mi wystarczyc z takich konstrukcji 'w zbiorach'...
Pozdrawiam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-01-2026 16:01:28 przez Dinozaur.)
02-01-2026 15:55:32
grissley Offline
Kombinator
*

Liczba postów: 201
Imię: Roman
Pojazd: Romet Ogar 200
To i tak się jakiś medal należy, za ratowanie dziedzictwa kulturowo-technicznego...

Mój Ogar 200
02-01-2026 21:35:40
Dinozaur Offline
Uczeń
*

Najbardziej moge zalowac 'duzych gabarytow', ktore poszly 'do huty', bo 'nikt ich nie chcial' wowczas [ czyli jeszcze 10 - 15 lat temu zaledwie ], stojacych w calosci na kolach na 'zlomowiskach', a ja nie mialem mozliwosci ich 'ocalenia' : 2 'Mikrusy' - jeden w kolorze wisniowym, drugi ciemno - granatowy; Straz pozarna 'Magirus'; Skoda Spartak - sanitarka, Warburg - Kombi z kolorowymi szybkami wzdluz dachu; fabrycznie nowych silnikow pF 125p 2 szt., nowych silnikow Syrena, NSU Prinz 1000 w calosci i 2 kompletne silniki NSU Prinz 600; silnikow od lodzi motorowych 'Wicher' chyba / 2 szt., 5 Komarow i 2 'Babett' i wielu / kilkudziesieciu ogromnych tokarek o dlugosci 5 - 6m oraz jednej amerykanskiej ok. 25 - 30m dlugosci o wadze 180 Ton, ktora przywieziono na kilku platformach kolejowych / polamana w celach transportowych na 'odcinki 5 - 6m niestety...
Nie mialem wtedy zadnego aparatu 'fotogr.', bo chcialem sobie zrobic zdjecie / przy 'koniku' od tej tokarki, ktory stal na ziemi obok 'luzem' i wazyl ok. 5 Ton - jak mowili 'na zlomie' pracownicy...
Nie odkupilem takze amerykanskiej maszyny do zwijania sprezyn - bo wazyla 300 kg, chociaz byla 'stolowa - warsztatowa', bo tez 'nikt jej nie chcial' wowczas...
Od dluzszego czasu - moge tylko 'ocalac od huty' nowe narzedzia z roznych epok : gwintowniki, narzynki, wiertla, freziki, lozyska, zawory silnikowe, itp., itd, - wszystko, co jest na tyle 'male' - ze daje sie jeszcze przewiezc na rowerze i zmiescic na polkach / w ladnych - zabytkowych puszkach po landrynkach i po kawie z epoki...
Pozdrawiam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-01-2026 22:47:04 przez Dinozaur.)
02-01-2026 22:33:36
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Forum by Tomasso94 2010 - 2023. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
POMÓŻ W UTRZYMANIU FORUM!

Zaloguj do Poczty
Kontakt | Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa użytkowników | Lista banów
 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Hasło

Reklama

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Ostatnie wątki
Remont
Ostatni post: romek
Dzisiaj 07:04:11
» Odpowiedzi: 49
» Wyświetleń: 8134
Pytanie o montaż miseczek...
Ostatni post: syn-rometowca