Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Romet t1 utrata mocy, wadliwy gaz i wiele innych
|
Autor |
Wiadomość |
Devolt303
Nowy
Liczba postów: 8
Imię: Michał
Pojazd: Romet 50-T-1
|
Romet t1 utrata mocy, wadliwy gaz i wiele innych
W teorii jestem posiadaczem t1 (3-biegowy dezamet 019) od kilku dobrych lat, ale dopiero tego lata miałem możliwość zabrać się za przyjemność naprzemiennej jazdy i naprawy.
Jest po wymianie wału korbowego od kilku lat, więc z tym nie powinno być problemu.
Z reguły odpala na raz i na początku jedzie fajnie, dość dobrze reaguje na manetkę gazu, jednak tylko do połowy, ponieważ im dalej przekrecam tym bardziej zachowuje się jakby jej nie było i jedzie na minimalnych obrotach.
Im dłużej jadę, tym bardziej się nagrzewa (logiczne) i tym mniej mam "aktywnego zakresu" manetki.
Do tego strasznie traci moc, gdzie na początku pod 10-15° górkę wjeżdża pełną parą, to nagrzany ciągnie jakby miał zdechnąć.
Problem najprawdopodobniej leży po stronie gaźnika,ale co z nim zrobić, nie wiem.
Problem jest też z światłami kiedy na prądnicę nakładane jest dodatkowe obciążenie. Po prostu gaśnie, co jest na 99% spowodowane zbyt małym ładunkiem dostarczanym na świecę. Co z tym zrobić, też nie wiem.
Tak więc zwracam się z prośbą o pomoc. Każda będzie mile widziana.
|
|
06-10-2018 18:18:43 |
|
1 osoba postawiła piwo Devolt303 za ten post:1 osoba postawiła piwo Devolt303 za ten post.
gabriel0 (10-07-2018)
|
Dawdzio
Hold my mustache!
Liczba postów: 2,605
Imię: Dawid
Pojazd: Inny Romet
|
RE: Romet t1 utrata mocy, wadliwy gaz i wiele innych
Za gaśnięcie po zapaleniu świateł, o ile w instalacji wszystko w porządku, odpowiada zbyt duża przerwa na świecy. Nie pytaj dlaczego, nie mam pojęcia
Gaźnik odkręć, rozkręć, wyczyść (uważaj, żeby nie pomieszać dysz), zamontuj i ustaw. Opis będzie w instrukcji lub jakiejkolwiek innej publikacji o Rometach. Ewentualnie może być też na forum lub gdziekolwiek indziej w internecie. Nawet filmy o tym powinny się znaleźć, tak więc dasz sobie radę.
Wzmożona kontrola społeczna złomowisk podstawą sukcesów w zdobywaniu interesującego mienia.
|
|
06-10-2018 19:33:59 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|