Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Zapraszamy na nasz oficjalny profil - facebook.com/ChlopcyRometowcy

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Romet Sport na polonike
Autor Wiadomość
Masiaken Offline
Nowy
*

Liczba postów: 5
Imię: Szymon
Pojazd: Inny Romet
Romet Sport na polonike
W zeszłym roku kupiłem Rometa Sporta 86" i się załamałem jak to jest tragiczny rower, szczególnie w specyfikacji która mi się trafiła a mianowicie:

-przerzutka tył shimano sis
-sztyca stalowa z zwykłym jarzmem
-korby na klin z przełożeniem 46,50
-wolnobieg 5rz szosowy

Całość ważyła 13,8kg co jest po prostu abstrakcją.

Jednak rower kupiłem od pierwszego właściciela, dostałem do niego kartę gwarancyjną i całość była w dość dobrym stanie. Nawet bardzo ładnie zachowała się orygialna owijka. W tym układzie bałem się przerabiać sporta żeby nie utracić jego oryginalności.

Ale po co mi oryginalny rower jeśli nie da się nim jeździć?
Nie zrozumcie mnie źle ale oryginalne przełożenia sporta łamały mi kolana bo do pracy jeżdżę pod górkę, jednak na powrocie z pracy jeśli padało to ryzykowałem życie bo chromowane obręcze nie hamują w deszczu.

Postanowiłem więc odejść od oryginału na rzecz ucywilizowania roweru na tyle żebym mógł cieszyć się nim na codzień i bez problemu mógł przejechać 150km poloniki.

Zdjęcie po zmianie korby i przerzutki tylnej.

Plan zakłada:

1. Napęd
a. wolnobieg tylny 14-28
b. korba 42-52 | akurat miałem Thun Coronado
c. przerzutka tylna favorit

2. Hamulce
a. klamki wienmann
b. hamulce wienmann 767
(takie mi się walały w garażu)

3. mostek i kierownica
a. mostek 80mm zamiast orygialnego 110mm
b. kierownica aluminiowa

4. inne
a. napewno trzeba zmienić koła ale jeszcze nie mam pomysłu jak ugryźć temat . żeby nie utopić w tym niepotrzebnie dużo kasy
b. sztyca aluminiowa
c. może żółta owijka (na zdjęciu poniżej widać że pasuje)

Mam nadzieje że po tych przeróbkach rower będzie bardziej przyjazny przy podjazdach i oczywiście lżejszy ( chociaż oczywiście nie oczekuje cudów po sporcie na kanalizie)

Dodatkowo rower jest w rozmiarze 58 i jest trochę za duży na moje 183cm wzrostu i właśnie dlatego będzie krótszy mostek.

02-02-2026 21:39:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
TomaszJaguar Offline
Nowy
*

Liczba postów: 2
Imię: Tomasz
Pojazd: Inny
RE: Romet Sport na polonike
Gratuluję zapału i chęci brania udziału w Polonice. Ja też jestem fanatykiem starych, polskich rowerów wyscigowych. Tak trzymać. Pozdrawiam wszystkich retro kolarzy - Tomasz Jaguar.
05-02-2026 11:08:23
jurek_1961 Offline
Uczeń
*

Liczba postów: 181
Imię: Jurek
Tak się kiedyś złożyło, że trafiła do mnie rama Sporta też z 1986 roku, Złożyłem na niej rower i jeżdżę na nim od sezonu 2014 i przejechałem na nim dobrze ponad 50 tys. kilometrów (z tym, że na to Forum rower trafił dużo póżniej i jeśli ktoś ma ochotę go sobie zobaczyć, to jest pod tym linkiem)

https://www.chlopcyrometowcy.pl/showthre...?tid=47969

Moim zdaniem decyzja zmiany hamulców jest słuszna, bo też nie jestem zwolennikiem tych, które tam były oryginalnie - choć są to kopie francuskich Mafaków, które (te francuskie) były przecież montowane w Jaguarach i to tych w najwyższych specyfikacjach.
Pewnie będzie trochę lepiej, ale dopiero wymiana obręczy na aluminiowe powinna poprawić więcej, choć i po tej zmianie szału pewnie nie będzie. No ale przecież hamulce w rowerach szosowych służą do zwalniania, a nie do hamowania, wszak ten kto hamuje - ten przegrywa (ale to ma zastosowanie w peletonie zawodowym)...
Natomiast najlżejsze przełożenie 42X28 (o którym myślisz) na pewno będzie znacznie lżejsze od oryginalnego, ale (jak sam wspominasz) cudów oczekiwać nie należy.
W końcu do tego co jest dzisiaj standardem w rowerach szosowych (39X34, a może być i 36X36) jeszcze będzie bardzo, bardzo daleko....
07-02-2026 14:26:52
Masiaken Offline
Nowy
*

Liczba postów: 5
Imię: Szymon
Aktualizacja przygotowań do poloniki.
Partnerka też w tym roku jedzie i powiedziała że chce taki rower jak ja mam. Parę przypadków i szczęśliwych zakupów później rower już wstępnie stoi na kołach ale od początku.

Udało się w dobrej cenie kupić rower concorde aquila, rury ishiwata no wspaniały rower, niestety lakierniczo już nie jest tak pięknie. Jednak rower miał kompletną grupe shimano 105 golden arrow więc wiedziałem, że przynajmniej użyję tej grupy.

(Na zdjęciu bez korby.)

Partnerka ma 165cm wzrostu więc oczywistym wyborem był zakup ramy romet sport w rozmiarze 520. W okolicy nic nie było więc zaryzykowałem zakup z wysyłką.

(Zdjęcie z ogłoszenia.)

Lakierniczo nie ma tragedii, myślę że po wymianie białej wlepy na rurze podsiodłowej będzie to jakoś wyglądało.
Połączyłem w głowie kropki i mały sport otrzymał grupę z ww. concordoe.

Dorzuciłem pedały 105 na których jeździłem rok temu i mamy wstępnie złożony rower.
Hamulce na szczęście sięgają do obręczy 622 ale klocki są tak nisko jak to tylko możliwe.
Koła 28" również pochodzą z białego dawcy, piasty shimano exage/105 i dwie różne obręcze rigida.

No i tutaj dochodzimy do kasety, miałem nadzieje że będzie tam piasta na wolnobieg ale niestety jest to stary typ kasety UG (ostatnia zębatka jest nakrętką). Nie ma za dużego wyboru w tych kasetach ( nowych nie produkują) ale znalazłem jedną 14-26 na olx więc zostało mi mieć nadzieje że przyjmie nowy łańcuch.

Chyba ostatnim zagadnieniem jest założenie hamulców, oryginalnie sport ma hamulce z długimi ośkami, golden arrow ma z krótkimi- używającymi nakrętek wchodzących do ramy.
Z przodu to nie problem ale z tyłu boje się zniszczyć nieodwracalnie ramę.

Najlepiej byłoby przewiercić mostek tylnego trójkąta od tyłu tak żeby nakrętka mogła wejść do środka. Jest to fizycznie niemożliwe przez brak miejsca.
Pytanie czy wiercenie od zewnątrz nie uszkodzi blaszki która pozycjonuje hamulec.

08-02-2026 13:54:13
jurek_1961 Offline
Uczeń
*

Liczba postów: 181
Imię: Jurek
A czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby założenie tych hamulców o których napisałeś, że akurat były w Twoim garażu?
Przecież tak naprawdę, to przy klasycznych szczękowych hamulcach nie ma większej różnicy kto wyprodukował hamulec. Bardziej istotna jest jakość klocków hamulcowych i współpraca tych klocków z obręczą koła.
Ja bym się bał wiercić...
08-02-2026 21:10:28
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Forum by Tomasso94 2010 - 2023. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
POMÓŻ W UTRZYMANIU FORUM!

Zaloguj do Poczty
Kontakt | Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa użytkowników | Lista banów
 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Hasło

Reklama

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Ostatnie wątki
50T-1, 200 albo 205 - któ...
Ostatni post: grissley
Dzisiaj 01:17:13
» Odpowiedzi: 408
» Wyświetleń: 61486
Moja nowa dojazdówka (Oga...
Ostatni post: grissley