Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Problem z liniowością zębatek napędowych
|
Autor |
Wiadomość |
Odnawiam bo lubie
Nowy

Liczba postów: 2
Imię: Hubert
Pojazd: Inny Romet
|
Problem z liniowością zębatek napędowych
Witam,
od razu mówię, że na forum niczego nie ogarniam. Tak jak umiałem szukałem i odpowiedzi na moje pytania i ich nie znalazłem, więc pytam.
Posiadam rometa 2370 z silnikiem 023. Silnik oraz ramę rozbierałem i składam wszystko na nowo.
Moim 1 problemem jest brak osiowości napędu. Zębatka zdawcza nie wa wysadzenia, jest taka jaka powinna być w 023 (o ile się nie mylę). Jeśli jest dokręcona do końca łańcuch strzela i ewidentnie idzie po skosie. Jeżeli podłożę podkładki pod zębatkę sytuacja się poprawia, ale za to wszystko trze o automat. Wiem że wcześniej tak właśnie było i tak to jeździło. Sprawdzałem chyba wszystko po drodze mocowania silnika, tuleje metalowo-gumowe, dystans piasty oraz ułożenie całego wahacza i wszystko powinno być okej. Nie mam innych pomysłów. Więc czy to tak ma być? Jeśli tak to da się to jakoś obejść? Czy może ja coś robię źle?
2 problem bardziej poboczny to zębatki zdawcze. Obecnie posiadam wyjechaną już zębatkę z 12 zębami. Myślę, że wolałbym jednak 13z i kupiłem już 3 z różnych stron, ale niestety wszystkie są takie same. Wieloklin na nich jest wg mnie zbyt luźny i mają one ogromny luz. Boję się, że jazda na którejś z nich spowoduje zerwanie się frezów na wałku. (wałek jakby co jest nowy) Miał ktoś taki problem? Co można z tym zrobić?
Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam jeśli robię coś nie tak. Poruszam 2 tematy na raz raczej ze sobą powiązane, ale jeśli to nie tak to się poprawię.
|
|
Wczoraj 23:15:54 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości
|
|