![]() |
Problem z liniowością zębatek napędowych - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221) +--- Wątek: Problem z liniowością zębatek napędowych (/showthread.php?tid=55422) |
Problem z liniowością zębatek napędowych - Odnawiam bo lubie - 02-08-2025 23:15:54 Witam, od razu mówię, że na forum niczego nie ogarniam. Tak jak umiałem szukałem i odpowiedzi na moje pytania i ich nie znalazłem, więc pytam. Posiadam rometa 2370 z silnikiem 023. Silnik oraz ramę rozbierałem i składam wszystko na nowo. Moim 1 problemem jest brak osiowości napędu. Zębatka zdawcza nie wa wysadzenia, jest taka jaka powinna być w 023 (o ile się nie mylę). Jeśli jest dokręcona do końca łańcuch strzela i ewidentnie idzie po skosie. Jeżeli podłożę podkładki pod zębatkę sytuacja się poprawia, ale za to wszystko trze o automat. Wiem że wcześniej tak właśnie było i tak to jeździło. Sprawdzałem chyba wszystko po drodze mocowania silnika, tuleje metalowo-gumowe, dystans piasty oraz ułożenie całego wahacza i wszystko powinno być okej. Nie mam innych pomysłów. Więc czy to tak ma być? Jeśli tak to da się to jakoś obejść? Czy może ja coś robię źle? 2 problem bardziej poboczny to zębatki zdawcze. Obecnie posiadam wyjechaną już zębatkę z 12 zębami. Myślę, że wolałbym jednak 13z i kupiłem już 3 z różnych stron, ale niestety wszystkie są takie same. Wieloklin na nich jest wg mnie zbyt luźny i mają one ogromny luz. Boję się, że jazda na którejś z nich spowoduje zerwanie się frezów na wałku. (wałek jakby co jest nowy) Miał ktoś taki problem? Co można z tym zrobić? Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam jeśli robię coś nie tak. Poruszam 2 tematy na raz raczej ze sobą powiązane, ale jeśli to nie tak to się poprawię. RE: Problem z liniowością zębatek napędowych - romek - 02-08-2025 23:54:43 Od tego trzeba zaczac rzecz że większość Rometow jest krzywo zespawana w fabryce w szczególności mocowanie wahacza i silnika To czy zębatka ma być ze zgrubieniem zależy nie od typu silnika, tylko jaka jest tuleja dystansowa pod nią. Były stosowane obydwa rodzaje, nie wiem.od czego to zależało. Jeśli silnik jest prosto w ramie i ogólnie zębatki są równoległe, lecz nie wprost siebie to po prostu musisz podkładkami ustawić koło w linii. Nowe zębatki niestety takie są czy to 12 czy 13 i fakt jest to niebezpieczne dla walka. |