Zapraszamy na naszego fanpage'a - facebook.com/ChlopcyRometowcy Wink

Jesteś nowy na forum? - Zapraszamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Forumowe naklejki, kubki, koszulki - kliknij tutaj.


Odpowiedz 
Łapie tłok ( Simson ) :(
Autor Wiadomość
Bladebreaker Offline
Majster
*


Liczba postów: 223
Imię: Kacper
Skąd: Inowrocław
Pojazd: Inny
Post: #1
Łapie tłok ( Simson ) :(
Problem polega na tym że cylinder 60/4/3 łapie tłok Sad
Wczoraj dotarł spawak 9500 obr/min zamontowałem i sprawdziłem jak chodzi.
Wkręciłem go na full gaz i stało się ... złapał go Sad
Zapalił od kopa i chodzi.
Tłok : MZA 1p luz motażowy 0.03 mm.

Dodam że simek nie jest dotarty ma może na cylindrze ze 100km a na tłoku z 5km.

Da się coś zrobić ?

W Garażu:

1. Komar 2350 1973r.

2. Simson S51 B-4 1987r.

3. Simson S51 B-4 1988r.

4. Simson SR-2 1960r.

5. Simson SR-2 1958r. ( Dawca )

W planach :

1. Ural M67 <3
13-09-2013 15:16:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
Mysiu Offline
"Za mną tylko kurz.."
*


Liczba postów: 694
Imię: Kamil
Skąd: Mikołów, Katowice
Pojazd: Romet Ogar 205
Post: #2
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Ale złapało tłok i go puściło później ?
Oleju do paliwa dolej.
13-09-2013 16:15:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Bladebreaker Offline
Majster
*


Liczba postów: 223
Imię: Kacper
Skąd: Inowrocław
Pojazd: Inny
Post: #3
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Tak obroty ok. 10.000-11.000 obr.min i złapało i puściło.
Na starym tłoku, czasem tak miałem podczas jazdy złapało, puściło od kopa odpalił i jazda po ok. 10km znów. Później tylko 40km/h na 3 biegu i jakoś jechałem.

W Garażu:

1. Komar 2350 1973r.

2. Simson S51 B-4 1987r.

3. Simson S51 B-4 1988r.

4. Simson SR-2 1960r.

5. Simson SR-2 1958r. ( Dawca )

W planach :

1. Ural M67 <3
13-09-2013 16:24:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
stqc Offline
Mistrzem Polski jest Legia!
*


Liczba postów: 2,541
Imię: Maciek
Skąd: Mikołajki NMR
Pojazd: Romet Chart
Post: #4
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Facepalm2 bawisz się w takie tuningi a ładujesz takie tłoki jak MZA i jeszcze luz 0,03mm, szkoda gadać.

Kup se jakiś lepsze markowy tłok i będzie po kłopocie są tłok ZT tuning do simsona na allegro kup go i będzie po problemie

Sporo osób pyta mnie o GG więc proszę 46658483, przedstaw się


Wyroby elektroniczne Aby zobaczyć element, Zaloguj lub Zarejestruj się.
13-09-2013 16:33:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Stachu.G Offline
"Dziecko kirca"
*


Liczba postów: 883
Imię: Staszek
Skąd: Podkarpackie
Pojazd: Romet Chart
Post: #5
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Mz tak ma, przez to stało się teraz popularne owalizowanie tych tłoków
13-09-2013 17:09:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Bladebreaker Offline
Majster
*


Liczba postów: 223
Imię: Kacper
Skąd: Inowrocław
Pojazd: Inny
Post: #6
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Niestety na allegro i innych nie udało mi się znaleźć tłoku Zt-tuning do S60 z luzem 0.05mm

W Garażu:

1. Komar 2350 1973r.

2. Simson S51 B-4 1987r.

3. Simson S51 B-4 1988r.

4. Simson SR-2 1960r.

5. Simson SR-2 1958r. ( Dawca )

W planach :

1. Ural M67 <3
13-09-2013 17:44:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
stqc Offline
Mistrzem Polski jest Legia!
*


Liczba postów: 2,541
Imię: Maciek
Skąd: Mikołajki NMR
Pojazd: Romet Chart
Post: #7
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
to kup od czegoś innego Big Grin jakiś wossner, vertex nawet pewnie Meteor by starczył Smile

Sporo osób pyta mnie o GG więc proszę 46658483, przedstaw się


Wyroby elektroniczne Aby zobaczyć element, Zaloguj lub Zarejestruj się.
13-09-2013 17:48:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Irek Niedostępny
-----
*


Liczba postów: 1,491
Imię: .
Skąd: .
Pojazd: Inny
Post: #8
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Dla fabrycznych tłoków DDR luz był 0,04mm. Dla współczesnych 0,05 mm jest OK . Kup lepszy tłok i zrób szlif z luzem montażowym 0,05 mm i problem powinien ustąpić
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-09-2013 19:08:54 przez Irek.)
13-09-2013 19:06:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Bladebreaker Offline
Majster
*


Liczba postów: 223
Imię: Kacper
Skąd: Inowrocław
Pojazd: Inny
Post: #9
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Kupiłem z luzem 0,04mm ale tłok jest tłoczony czyli nie zahaczy krawędziom o kanały Smile

W Garażu:

1. Komar 2350 1973r.

2. Simson S51 B-4 1987r.

3. Simson S51 B-4 1988r.

4. Simson SR-2 1960r.

5. Simson SR-2 1958r. ( Dawca )

W planach :

1. Ural M67 <3
13-09-2013 19:37:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Lagoon Offline
Uczeń
*


Liczba postów: 146
Imię: Michał
Skąd: Petra
Pojazd: Romet Chart
Post: #10
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Że jaki jest? Jak nie jest porysowany do honowanie załatwi sprawę i ponownie wyrówna powierchnię. Te 0,05 musi być po prostu przy tych tłokach.Jaki olej lejesz? Ten najzwyklejszy Castrol to jest minimum i to w zwiększonej ilości, 1:40 lej. Najlepiej jakiś lepszy , Panolin np. Ogólnie to tłok od MBX/MTX podejdzie, są Meteory, z tym że też jakoscianie powalają, ale trzeba podkładkę pod cylinder, zdaje się 5 mm.

Witam!
Zajmuję się tuningiem dwusuwów. Zainteresowany? Pisz śmiało! GG: 5201950


Aby zobaczyć element, Zaloguj lub Zarejestruj się.
13-09-2013 21:12:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Bladebreaker Offline
Majster
*


Liczba postów: 223
Imię: Kacper
Skąd: Inowrocław
Pojazd: Inny
Post: #11
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Tłok jest tłoczony, czyli jego górna krawędź jest trochę na wzór stożka.A co do oleju to leje 2T Semisynthetic od Orlena.

W Garażu:

1. Komar 2350 1973r.

2. Simson S51 B-4 1987r.

3. Simson S51 B-4 1988r.

4. Simson SR-2 1960r.

5. Simson SR-2 1958r. ( Dawca )

W planach :

1. Ural M67 <3
14-09-2013 09:06:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
Lagoon Offline
Uczeń
*


Liczba postów: 146
Imię: Michał
Skąd: Petra
Pojazd: Romet Chart
Post: #12
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
No to się nie dziw że łapie tłok. Miesiąc temu robiłem Simsona , taka zwykła 70 i też się zacierał tłok przez zbyt mały luz montażowy i kiepski olej. Próbuj więcej oleju dolewać, ewentualnie jak wcześniej pisałem-lepszej jakości.

Witam!
Zajmuję się tuningiem dwusuwów. Zainteresowany? Pisz śmiało! GG: 5201950


Aby zobaczyć element, Zaloguj lub Zarejestruj się.
14-09-2013 20:50:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 





Skocz do:




Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik
  

Hasło
  





Romet miesiąca
Marzec - enduro

Reklama


ROMET - części
http://gmoto.pl/

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Statystyki
» Użytkownicy: 6,530
» Najnowszy użytkownik: dm2104
» Wątków na forum: 23,235
» Postów na forum: 302,772

Pełne statystyki

Reklama

Ostatnie wątki
Romet ogar 200 - Najlepsz...
Ostatni post przez: Norbi96
Dzisiaj 14:46:28
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 91
Schemat podłaczenia świat...
Ostatni post przez: bartoszek5k
Dzisiaj 14:46:09
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 132
deamet 019
Ostatni post przez: bartoszek5k
Dzisiaj 14:43:35
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 169
Jak przekonać tatę?
Ostatni post przez: bartoszek5k
Dzisiaj 14:39:46
» Odpowiedzi: 21
» Wyświetleń: 194
Druga magistrowa dwusetka
Ostatni post przez: Magister
Dzisiaj 14:34:16
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 14
Romet Polo M-760 - 197X -...
Ostatni post przez: wojtex
Dzisiaj 14:33:02
» Odpowiedzi: 52
» Wyświetleń: 2132
POPULARNY
Ostatni post przez: bartoszek5k
Dzisiaj 14:27:23
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 142
Witeczka
Ostatni post przez: serzie-ogar205
Dzisiaj 14:26:14
» Odpowiedzi: 7
» Wyświetleń: 43
Romet Polo i reszta
Ostatni post przez: wojtex
Dzisiaj 14:23:24
» Odpowiedzi: 93
» Wyświetleń: 5268
Projekt silnik 70ccm char...
Ostatni post przez: kanilox
Dzisiaj 14:19:38
» Odpowiedzi: 136
» Wyświetleń: 3048
kosz
Ostatni post przez: bartoszek5k
Dzisiaj 14:18:00
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 44
Ogar nie pali! Pomocy!
Ostatni post przez: bartoszek5k
Dzisiaj 14:15:13
» Odpowiedzi: 9
» Wyświetleń: 75
Regulacja gaźnika Romet M...
Ostatni post przez: krzysiek888m
Dzisiaj 14:05:53
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 140
Kilka części do charta
Ostatni post przez: Taśma
Dzisiaj 14:01:14
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 161
Sprzedam Yamahe DT 125
Ostatni post przez: betarr50
Dzisiaj 13:49:45
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 20