Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Odpowiedz 
Łapie tłok ( Simson ) :(
Autor Wiadomość
Bladebreaker Offline
Majster
*


Liczba postów: 224
Imię: Kacper
Skąd: Inowrocław
Pojazd: Inny
Post: #1
Łapie tłok ( Simson ) :(
Problem polega na tym że cylinder 60/4/3 łapie tłok Sad
Wczoraj dotarł spawak 9500 obr/min zamontowałem i sprawdziłem jak chodzi.
Wkręciłem go na full gaz i stało się ... złapał go Sad
Zapalił od kopa i chodzi.
Tłok : MZA 1p luz motażowy 0.03 mm.

Dodam że simek nie jest dotarty ma może na cylindrze ze 100km a na tłoku z 5km.

Da się coś zrobić ?

W Garażu:

1. Komar 2350 1973r.

2. Simson S51 B-4 1987r.

3. Simson S51 B-4 1988r.

4. Simson SR-2 1960r.

5. Simson SR-2 1958r. ( Dawca )

W planach :

1. Ural M67 <3
13-09-2013 16:16:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
Mysiu Offline
"Za mną tylko kurz.."
*


Liczba postów: 790
Imię: Kamil
Skąd: Mikołów, Katowice
Pojazd: Romet Ogar 205
Post: #2
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Ale złapało tłok i go puściło później ?
Oleju do paliwa dolej.
13-09-2013 17:15:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Bladebreaker Offline
Majster
*


Liczba postów: 224
Imię: Kacper
Skąd: Inowrocław
Pojazd: Inny
Post: #3
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Tak obroty ok. 10.000-11.000 obr.min i złapało i puściło.
Na starym tłoku, czasem tak miałem podczas jazdy złapało, puściło od kopa odpalił i jazda po ok. 10km znów. Później tylko 40km/h na 3 biegu i jakoś jechałem.

W Garażu:

1. Komar 2350 1973r.

2. Simson S51 B-4 1987r.

3. Simson S51 B-4 1988r.

4. Simson SR-2 1960r.

5. Simson SR-2 1958r. ( Dawca )

W planach :

1. Ural M67 <3
13-09-2013 17:24:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
stqc Offline
W chui :F
*


Liczba postów: 2,953
Imię: Maciek
Skąd: Mikołajki NMR
Pojazd: Romet Chart
Post: #4
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Facepalm2 bawisz się w takie tuningi a ładujesz takie tłoki jak MZA i jeszcze luz 0,03mm, szkoda gadać.

Kup se jakiś lepsze markowy tłok i będzie po kłopocie są tłok ZT tuning do simsona na allegro kup go i będzie po problemie

xyz
13-09-2013 17:33:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Stachu.G Offline
"Dziecko kirca"


Liczba postów: 1,002
Imię: Staszek
Skąd: Podkarpackie
Pojazd: Romet Chart
Post: #5
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Mz tak ma, przez to stało się teraz popularne owalizowanie tych tłoków
13-09-2013 18:09:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Bladebreaker Offline
Majster
*


Liczba postów: 224
Imię: Kacper
Skąd: Inowrocław
Pojazd: Inny
Post: #6
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Niestety na allegro i innych nie udało mi się znaleźć tłoku Zt-tuning do S60 z luzem 0.05mm

W Garażu:

1. Komar 2350 1973r.

2. Simson S51 B-4 1987r.

3. Simson S51 B-4 1988r.

4. Simson SR-2 1960r.

5. Simson SR-2 1958r. ( Dawca )

W planach :

1. Ural M67 <3
13-09-2013 18:44:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
stqc Offline
W chui :F
*


Liczba postów: 2,953
Imię: Maciek
Skąd: Mikołajki NMR
Pojazd: Romet Chart
Post: #7
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
to kup od czegoś innego Big Grin jakiś wossner, vertex nawet pewnie Meteor by starczył Smile

xyz
13-09-2013 18:48:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Irek Niedostępny
-----
*


Liczba postów: 1,414
Imię: .
Skąd: .
Pojazd: Inny
Post: #8
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Dla fabrycznych tłoków DDR luz był 0,04mm. Dla współczesnych 0,05 mm jest OK . Kup lepszy tłok i zrób szlif z luzem montażowym 0,05 mm i problem powinien ustąpić
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-09-2013 20:08:54 przez Irek.)
13-09-2013 20:06:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Bladebreaker Offline
Majster
*


Liczba postów: 224
Imię: Kacper
Skąd: Inowrocław
Pojazd: Inny
Post: #9
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Kupiłem z luzem 0,04mm ale tłok jest tłoczony czyli nie zahaczy krawędziom o kanały Smile

W Garażu:

1. Komar 2350 1973r.

2. Simson S51 B-4 1987r.

3. Simson S51 B-4 1988r.

4. Simson SR-2 1960r.

5. Simson SR-2 1958r. ( Dawca )

W planach :

1. Ural M67 <3
13-09-2013 20:37:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Lagoon Offline
Pomocny użytkownik


Liczba postów: 418
Imię: Michał
Skąd: Płock
Pojazd: Inny

Forumowy Garaż: 1
Post: #10
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Że jaki jest? Jak nie jest porysowany do honowanie załatwi sprawę i ponownie wyrówna powierchnię. Te 0,05 musi być po prostu przy tych tłokach.Jaki olej lejesz? Ten najzwyklejszy Castrol to jest minimum i to w zwiększonej ilości, 1:40 lej. Najlepiej jakiś lepszy , Panolin np. Ogólnie to tłok od MBX/MTX podejdzie, są Meteory, z tym że też jakoscianie powalają, ale trzeba podkładkę pod cylinder, zdaje się 5 mm.

Witam!
Zajmuję się tuningiem dwusuwów. Zainteresowany?Pisz śmiało!GG: 5201950

13-09-2013 22:12:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Bladebreaker Offline
Majster
*


Liczba postów: 224
Imię: Kacper
Skąd: Inowrocław
Pojazd: Inny
Post: #11
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Tłok jest tłoczony, czyli jego górna krawędź jest trochę na wzór stożka.A co do oleju to leje 2T Semisynthetic od Orlena.

W Garażu:

1. Komar 2350 1973r.

2. Simson S51 B-4 1987r.

3. Simson S51 B-4 1988r.

4. Simson SR-2 1960r.

5. Simson SR-2 1958r. ( Dawca )

W planach :

1. Ural M67 <3
14-09-2013 10:06:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Lagoon Offline
Pomocny użytkownik


Liczba postów: 418
Imię: Michał
Skąd: Płock
Pojazd: Inny

Forumowy Garaż: 1
Post: #12
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
No to się nie dziw że łapie tłok. Miesiąc temu robiłem Simsona , taka zwykła 70 i też się zacierał tłok przez zbyt mały luz montażowy i kiepski olej. Próbuj więcej oleju dolewać, ewentualnie jak wcześniej pisałem-lepszej jakości.

Witam!
Zajmuję się tuningiem dwusuwów. Zainteresowany?Pisz śmiało!GG: 5201950

14-09-2013 21:50:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 





Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.


  

Hasło
  





Nawigacja

Romet miesiąca
Czerwiec - joozek

Reklama


 Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

 Ostatnie wątki
Romet Pony
Ostatni post: Rafku
Dzisiaj 20:27:48
» Odpowiedzi: 19
» Wyświetleń: 491
Wybite otwory łożysk w 02...
Ostatni post: Rafku
Dzisiaj 20:21:53
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 81
Coś pomiędzy romet derby ...
Ostatni post: rafi555
Dzisiaj 20:14:46
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 22
Komar 3 by Me :D
Ostatni post: kuba1028
Dzisiaj 19:50:44
» Odpowiedzi: 35
» Wyświetleń: 1820
Romet Traper '72 by JGNZM
Ostatni post: JGNZM
Dzisiaj 19:02:49
» Odpowiedzi: 14
» Wyświetleń: 369
problem z ogar 200
Ostatni post: MrGrzybu
Dzisiaj 19:01:58
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 112
Nierówna praca silnika/Ze...
Ostatni post: JGNZM
Dzisiaj 18:57:11
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 62
Romet BMX, FSM Fantazja ...
Ostatni post: Buka
Dzisiaj 17:54:43
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 88
Iskrownik chart
Ostatni post: Supryk
Dzisiaj 17:27:53
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 85
Nowe i oryginalne części ...
Ostatni post: Szatek
Dzisiaj 17:11:10
» Odpowiedzi: 60
» Wyświetleń: 8870
Wagant
Ostatni post: wnusiu94
Dzisiaj 16:45:27
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 18
Moja była
Ostatni post: Odrestaurator
Dzisiaj 15:58:40
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 115
Zwiększenie mocy Romet Og...
Ostatni post: charper
Dzisiaj 12:20:49
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 152
Sprzedaż pojazdu, próba w...
Ostatni post: Norbi96
Dzisiaj 11:42:54
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 155
Romet Pony M3 by R.
Ostatni post: Richard
Dzisiaj 11:39:40
» Odpowiedzi: 10
» Wyświetleń: 517

Reklama