Zapraszamy na naszego fanpage'a - facebook.com/ChlopcyRometowcy Wink

Jesteś nowy na forum? - Zapraszamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile


Odpowiedz 
Łapie tłok ( Simson ) :(
Autor Wiadomość
Bladebreaker Offline
Majster
*


Liczba postów: 227
Imię: Kacper
Skąd: Inowrocław
Pojazd: Inny
Post: #1
Łapie tłok ( Simson ) :(
Problem polega na tym że cylinder 60/4/3 łapie tłok Sad
Wczoraj dotarł spawak 9500 obr/min zamontowałem i sprawdziłem jak chodzi.
Wkręciłem go na full gaz i stało się ... złapał go Sad
Zapalił od kopa i chodzi.
Tłok : MZA 1p luz motażowy 0.03 mm.

Dodam że simek nie jest dotarty ma może na cylindrze ze 100km a na tłoku z 5km.

Da się coś zrobić ?

W Garażu:

1. Komar 2350 1973r.

2. Simson S51 B-4 1987r.

3. Simson S51 B-4 1988r.

4. Simson SR-2 1960r.

5. Simson SR-2 1958r. ( Dawca )

W planach :

1. Ural M67 <3
13-09-2013 16:16:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
Mysiu Offline
"Za mną tylko kurz.."
*


Liczba postów: 792
Imię: Kamil
Skąd: Mikołów, Katowice
Pojazd: Romet Ogar 205
Post: #2
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Ale złapało tłok i go puściło później ?
Oleju do paliwa dolej.
13-09-2013 17:15:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Bladebreaker Offline
Majster
*


Liczba postów: 227
Imię: Kacper
Skąd: Inowrocław
Pojazd: Inny
Post: #3
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Tak obroty ok. 10.000-11.000 obr.min i złapało i puściło.
Na starym tłoku, czasem tak miałem podczas jazdy złapało, puściło od kopa odpalił i jazda po ok. 10km znów. Później tylko 40km/h na 3 biegu i jakoś jechałem.

W Garażu:

1. Komar 2350 1973r.

2. Simson S51 B-4 1987r.

3. Simson S51 B-4 1988r.

4. Simson SR-2 1960r.

5. Simson SR-2 1958r. ( Dawca )

W planach :

1. Ural M67 <3
13-09-2013 17:24:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
stqc Offline
W chui :F
*


Liczba postów: 2,989
Imię: Maciek
Skąd: Mikołajki NMR
Pojazd: Romet Chart
Post: #4
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Facepalm2 bawisz się w takie tuningi a ładujesz takie tłoki jak MZA i jeszcze luz 0,03mm, szkoda gadać.

Kup se jakiś lepsze markowy tłok i będzie po kłopocie są tłok ZT tuning do simsona na allegro kup go i będzie po problemie

Sporo osób pyta mnie o GG więc proszę 46658483, przedstaw się


Wyroby elektroniczne Aby zobaczyć element, Zaloguj lub Zarejestruj się.

skalpel155 - 02-05-20:13 -- Ooo właśnie, delloroto lekiem na wszystkie bóle! Smile
13-09-2013 17:33:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Stachu.G Offline
"Dziecko kirca"


Liczba postów: 945
Imię: Staszek
Skąd: Podkarpackie
Pojazd: Romet Chart
Post: #5
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Mz tak ma, przez to stało się teraz popularne owalizowanie tych tłoków
13-09-2013 18:09:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Bladebreaker Offline
Majster
*


Liczba postów: 227
Imię: Kacper
Skąd: Inowrocław
Pojazd: Inny
Post: #6
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Niestety na allegro i innych nie udało mi się znaleźć tłoku Zt-tuning do S60 z luzem 0.05mm

W Garażu:

1. Komar 2350 1973r.

2. Simson S51 B-4 1987r.

3. Simson S51 B-4 1988r.

4. Simson SR-2 1960r.

5. Simson SR-2 1958r. ( Dawca )

W planach :

1. Ural M67 <3
13-09-2013 18:44:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
stqc Offline
W chui :F
*


Liczba postów: 2,989
Imię: Maciek
Skąd: Mikołajki NMR
Pojazd: Romet Chart
Post: #7
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
to kup od czegoś innego Big Grin jakiś wossner, vertex nawet pewnie Meteor by starczył Smile

Sporo osób pyta mnie o GG więc proszę 46658483, przedstaw się


Wyroby elektroniczne Aby zobaczyć element, Zaloguj lub Zarejestruj się.

skalpel155 - 02-05-20:13 -- Ooo właśnie, delloroto lekiem na wszystkie bóle! Smile
13-09-2013 18:48:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Irek Niedostępny
-----
*


Liczba postów: 1,506
Imię: .
Skąd: .
Pojazd: Inny
Post: #8
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Dla fabrycznych tłoków DDR luz był 0,04mm. Dla współczesnych 0,05 mm jest OK . Kup lepszy tłok i zrób szlif z luzem montażowym 0,05 mm i problem powinien ustąpić
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-09-2013 20:08:54 przez Irek.)
13-09-2013 20:06:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Bladebreaker Offline
Majster
*


Liczba postów: 227
Imię: Kacper
Skąd: Inowrocław
Pojazd: Inny
Post: #9
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Kupiłem z luzem 0,04mm ale tłok jest tłoczony czyli nie zahaczy krawędziom o kanały Smile

W Garażu:

1. Komar 2350 1973r.

2. Simson S51 B-4 1987r.

3. Simson S51 B-4 1988r.

4. Simson SR-2 1960r.

5. Simson SR-2 1958r. ( Dawca )

W planach :

1. Ural M67 <3
13-09-2013 20:37:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Lagoon Offline
Pomocny użytkownik


Liczba postów: 232
Imię: Michał
Skąd: Garaż
Pojazd: Romet Chart
Post: #10
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Że jaki jest? Jak nie jest porysowany do honowanie załatwi sprawę i ponownie wyrówna powierchnię. Te 0,05 musi być po prostu przy tych tłokach.Jaki olej lejesz? Ten najzwyklejszy Castrol to jest minimum i to w zwiększonej ilości, 1:40 lej. Najlepiej jakiś lepszy , Panolin np. Ogólnie to tłok od MBX/MTX podejdzie, są Meteory, z tym że też jakoscianie powalają, ale trzeba podkładkę pod cylinder, zdaje się 5 mm.

Witam!
Zajmuję się tuningiem dwusuwów. Zainteresowany? Pisz śmiało! GG: 5201950


Aby zobaczyć element, Zaloguj lub Zarejestruj się.

Nawet gdy milczę, to milczę o czymś :F
13-09-2013 22:12:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Bladebreaker Offline
Majster
*


Liczba postów: 227
Imię: Kacper
Skąd: Inowrocław
Pojazd: Inny
Post: #11
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Tłok jest tłoczony, czyli jego górna krawędź jest trochę na wzór stożka.A co do oleju to leje 2T Semisynthetic od Orlena.

W Garażu:

1. Komar 2350 1973r.

2. Simson S51 B-4 1987r.

3. Simson S51 B-4 1988r.

4. Simson SR-2 1960r.

5. Simson SR-2 1958r. ( Dawca )

W planach :

1. Ural M67 <3
14-09-2013 10:06:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
Lagoon Offline
Pomocny użytkownik


Liczba postów: 232
Imię: Michał
Skąd: Garaż
Pojazd: Romet Chart
Post: #12
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
No to się nie dziw że łapie tłok. Miesiąc temu robiłem Simsona , taka zwykła 70 i też się zacierał tłok przez zbyt mały luz montażowy i kiepski olej. Próbuj więcej oleju dolewać, ewentualnie jak wcześniej pisałem-lepszej jakości.

Witam!
Zajmuję się tuningiem dwusuwów. Zainteresowany? Pisz śmiało! GG: 5201950


Aby zobaczyć element, Zaloguj lub Zarejestruj się.

Nawet gdy milczę, to milczę o czymś :F
14-09-2013 21:50:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 





Skocz do:




 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik
  

Hasło
  





Reklama

 Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

 Statystyki
» Użytkownicy: 7,730
» Najnowszy użytkownik: buri97pl
» Wątków na forum: 27,333
» Postów na forum: 352,643

Pełne statystyki

Nawigacja

Romet miesiąca
Sierpień - joozek

Reklama


 Ostatnie wątki
Romet Ogar 200 by Legwan
Ostatni post przez: Legwan1989
Dzisiaj 16:04:00
» Odpowiedzi: 723
» Wyświetleń: 21378
Stare kaski
Ostatni post przez: blacha99
Dzisiaj 16:02:45
» Odpowiedzi: 8
» Wyświetleń: 293
Witam
Ostatni post przez: Przemi998
Dzisiaj 16:01:28
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 24
Seat Ibiza 1.9 TDi 1999r
Ostatni post przez: motoclas82
Dzisiaj 15:58:24
» Odpowiedzi: 7
» Wyświetleń: 151
OGAR WSK KRANIK (ODSTOJNI...
Ostatni post przez: kokosek
Dzisiaj 15:58:13
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 13
Simson duo
Ostatni post przez: Rometowiec89
Dzisiaj 15:56:33
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 113
Składanie 023
Ostatni post przez: Rometowiec89
Dzisiaj 15:51:33
» Odpowiedzi: 11
» Wyświetleń: 153
ZZR Komar MR232 ''Sztywni...
Ostatni post przez: Suwmiarka
Dzisiaj 15:48:39
» Odpowiedzi: 18
» Wyświetleń: 877
gaśnie z kolankiem od wyd...
Ostatni post przez: buri97pl
Dzisiaj 15:48:17
» Odpowiedzi: 14
» Wyświetleń: 106
Открытие старом доме - MM...
Ostatni post przez: misiql
Dzisiaj 15:48:04
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 130
Witajcie !!!
Ostatni post przez: Rometowiec89
Dzisiaj 15:42:17
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 23
zmiana biegów z ręcznych ...
Ostatni post przez: Brzoz3k
Dzisiaj 15:36:46
» Odpowiedzi: 9
» Wyświetleń: 130
osłony gaznika komar
Ostatni post przez: kanilox
Dzisiaj 15:27:56
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 27
Ogar 205 by GodziX
Ostatni post przez: godzix
Dzisiaj 15:00:58
» Odpowiedzi: 35
» Wyświetleń: 788
guma na bak romet pomożec...
Ostatni post przez: Legwan1989
Dzisiaj 14:59:46
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 55