Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Odpowiedz 
Łapie tłok ( Simson ) :(
Autor Wiadomość
Bladebreaker Offline
Majster
*


Liczba postów: 224
Imię: Kacper
Skąd: Inowrocław
Pojazd: Inny
Post: #1
Łapie tłok ( Simson ) :(
Problem polega na tym że cylinder 60/4/3 łapie tłok Sad
Wczoraj dotarł spawak 9500 obr/min zamontowałem i sprawdziłem jak chodzi.
Wkręciłem go na full gaz i stało się ... złapał go Sad
Zapalił od kopa i chodzi.
Tłok : MZA 1p luz motażowy 0.03 mm.

Dodam że simek nie jest dotarty ma może na cylindrze ze 100km a na tłoku z 5km.

Da się coś zrobić ?

W Garażu:

1. Komar 2350 1973r.

2. Simson S51 B-4 1987r.

3. Simson S51 B-4 1988r.

4. Simson SR-2 1960r.

5. Simson SR-2 1958r. ( Dawca )

W planach :

1. Ural M67 <3
13-09-2013 14:16:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
Mysiu Offline
"Za mną tylko kurz.."
*


Liczba postów: 790
Imię: Kamil
Skąd: Mikołów, Katowice
Pojazd: Romet Ogar 205
Post: #2
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Ale złapało tłok i go puściło później ?
Oleju do paliwa dolej.
13-09-2013 15:15:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Bladebreaker Offline
Majster
*


Liczba postów: 224
Imię: Kacper
Skąd: Inowrocław
Pojazd: Inny
Post: #3
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Tak obroty ok. 10.000-11.000 obr.min i złapało i puściło.
Na starym tłoku, czasem tak miałem podczas jazdy złapało, puściło od kopa odpalił i jazda po ok. 10km znów. Później tylko 40km/h na 3 biegu i jakoś jechałem.

W Garażu:

1. Komar 2350 1973r.

2. Simson S51 B-4 1987r.

3. Simson S51 B-4 1988r.

4. Simson SR-2 1960r.

5. Simson SR-2 1958r. ( Dawca )

W planach :

1. Ural M67 <3
13-09-2013 15:24:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
stqc Offline
W chui :F
*


Liczba postów: 2,964
Imię: Maciek
Skąd: Mikołajki NMR
Pojazd: Romet Chart
Post: #4
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Facepalm2 bawisz się w takie tuningi a ładujesz takie tłoki jak MZA i jeszcze luz 0,03mm, szkoda gadać.

Kup se jakiś lepsze markowy tłok i będzie po kłopocie są tłok ZT tuning do simsona na allegro kup go i będzie po problemie

xyz
13-09-2013 15:33:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Stachu.G Offline
"Dziecko kirca"


Liczba postów: 1,018
Imię: Staszek
Skąd: Podkarpackie
Pojazd: Romet Chart
Post: #5
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Mz tak ma, przez to stało się teraz popularne owalizowanie tych tłoków
13-09-2013 16:09:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Bladebreaker Offline
Majster
*


Liczba postów: 224
Imię: Kacper
Skąd: Inowrocław
Pojazd: Inny
Post: #6
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Niestety na allegro i innych nie udało mi się znaleźć tłoku Zt-tuning do S60 z luzem 0.05mm

W Garażu:

1. Komar 2350 1973r.

2. Simson S51 B-4 1987r.

3. Simson S51 B-4 1988r.

4. Simson SR-2 1960r.

5. Simson SR-2 1958r. ( Dawca )

W planach :

1. Ural M67 <3
13-09-2013 16:44:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
stqc Offline
W chui :F
*


Liczba postów: 2,964
Imię: Maciek
Skąd: Mikołajki NMR
Pojazd: Romet Chart
Post: #7
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
to kup od czegoś innego Big Grin jakiś wossner, vertex nawet pewnie Meteor by starczył Smile

xyz
13-09-2013 16:48:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Irek Niedostępny
-----
*


Liczba postów: 1,414
Imię: .
Skąd: .
Pojazd: Inny
Post: #8
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Dla fabrycznych tłoków DDR luz był 0,04mm. Dla współczesnych 0,05 mm jest OK . Kup lepszy tłok i zrób szlif z luzem montażowym 0,05 mm i problem powinien ustąpić
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-09-2013 18:08:54 przez Irek.)
13-09-2013 18:06:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Bladebreaker Offline
Majster
*


Liczba postów: 224
Imię: Kacper
Skąd: Inowrocław
Pojazd: Inny
Post: #9
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Kupiłem z luzem 0,04mm ale tłok jest tłoczony czyli nie zahaczy krawędziom o kanały Smile

W Garażu:

1. Komar 2350 1973r.

2. Simson S51 B-4 1987r.

3. Simson S51 B-4 1988r.

4. Simson SR-2 1960r.

5. Simson SR-2 1958r. ( Dawca )

W planach :

1. Ural M67 <3
13-09-2013 18:37:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Lagoon Offline
Pomocny użytkownik


Liczba postów: 478
Imię: Michał
Skąd: Płock
Pojazd: Inny

Forumowy Garaż: 1
Post: #10
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Że jaki jest? Jak nie jest porysowany do honowanie załatwi sprawę i ponownie wyrówna powierchnię. Te 0,05 musi być po prostu przy tych tłokach.Jaki olej lejesz? Ten najzwyklejszy Castrol to jest minimum i to w zwiększonej ilości, 1:40 lej. Najlepiej jakiś lepszy , Panolin np. Ogólnie to tłok od MBX/MTX podejdzie, są Meteory, z tym że też jakoscianie powalają, ale trzeba podkładkę pod cylinder, zdaje się 5 mm.

Witam!
Oferuję ogólne prace przy dwusuwach:
-porting
-szlif cylindra
-dowiercanie kanałów
Zainteresowany?Pisz PW!


Znajdź na Facebooku:
https://www.facebook.com/porting.studio/
13-09-2013 20:12:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Bladebreaker Offline
Majster
*


Liczba postów: 224
Imię: Kacper
Skąd: Inowrocław
Pojazd: Inny
Post: #11
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Tłok jest tłoczony, czyli jego górna krawędź jest trochę na wzór stożka.A co do oleju to leje 2T Semisynthetic od Orlena.

W Garażu:

1. Komar 2350 1973r.

2. Simson S51 B-4 1987r.

3. Simson S51 B-4 1988r.

4. Simson SR-2 1960r.

5. Simson SR-2 1958r. ( Dawca )

W planach :

1. Ural M67 <3
14-09-2013 08:06:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Lagoon Offline
Pomocny użytkownik


Liczba postów: 478
Imię: Michał
Skąd: Płock
Pojazd: Inny

Forumowy Garaż: 1
Post: #12
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
No to się nie dziw że łapie tłok. Miesiąc temu robiłem Simsona , taka zwykła 70 i też się zacierał tłok przez zbyt mały luz montażowy i kiepski olej. Próbuj więcej oleju dolewać, ewentualnie jak wcześniej pisałem-lepszej jakości.

Witam!
Oferuję ogólne prace przy dwusuwach:
-porting
-szlif cylindra
-dowiercanie kanałów
Zainteresowany?Pisz PW!


Znajdź na Facebooku:
https://www.facebook.com/porting.studio/
14-09-2013 19:50:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 





Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.


  

Hasło
  





Romet miesiąca
Luty - gregorian2008

Reklama


 Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

 Ostatnie wątki
Giełda u Pająka
Ostatni post: pajak
Dzisiaj 07:45:08
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 120
Malowanie plastiku.
Ostatni post: pajak
Dzisiaj 07:32:53
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 20
CZ 350 472.6 '86 by JGNZM
Ostatni post: rafi555
Dzisiaj 07:01:35
» Odpowiedzi: 11
» Wyświetleń: 820
Ciągle problemy z odpalen...
Ostatni post: rafi555
Dzisiaj 06:56:22
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 14
Problem z załączeniem zdj...
Ostatni post: Bercik01
Dzisiaj 06:17:19
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 15
Huragan ???
Ostatni post: Wigrus
Dzisiaj 05:52:03
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 49
Licznik Romet Mera - jak ...
Ostatni post: nofack
Dzisiaj 05:42:51
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 93
Znaleziska złomowe
Ostatni post: .:Cichy:.
Dzisiaj 04:58:44
» Odpowiedzi: 2385
» Wyświetleń: 312427
Romet 50 T-1 by Dziadek
Ostatni post: Dziadek
Wczoraj 22:41:06
» Odpowiedzi: 69
» Wyświetleń: 2803
126p by Barto5050
Ostatni post: Barto5050
Wczoraj 21:57:02
» Odpowiedzi: 24
» Wyświetleń: 991
klakson romet
Ostatni post: Cykada
Wczoraj 21:36:04
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 27
Trudno powiedzieć :F
Ostatni post: krystian276
Wczoraj 20:45:07
» Odpowiedzi: 22
» Wyświetleń: 261
Regeneracja przedniego i ...
Ostatni post: joozek
Wczoraj 20:33:49
» Odpowiedzi: 57
» Wyświetleń: 9944
Parę słów od zwycięzcy
Ostatni post: joozek
Wczoraj 20:16:08
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 320
ZZR Maraton
Ostatni post: look5
Wczoraj 19:52:21
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 27

Reklama