Zapraszamy na naszego fanpage'a - facebook.com/ChlopcyRometowcy Wink

Jesteś nowy na forum? - Zapraszamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile


Odpowiedz 
Łapie tłok ( Simson ) :(
Autor Wiadomość
Bladebreaker Offline
Majster
*


Liczba postów: 227
Imię: Kacper
Skąd: Inowrocław
Pojazd: Inny
Post: #1
Łapie tłok ( Simson ) :(
Problem polega na tym że cylinder 60/4/3 łapie tłok Sad
Wczoraj dotarł spawak 9500 obr/min zamontowałem i sprawdziłem jak chodzi.
Wkręciłem go na full gaz i stało się ... złapał go Sad
Zapalił od kopa i chodzi.
Tłok : MZA 1p luz motażowy 0.03 mm.

Dodam że simek nie jest dotarty ma może na cylindrze ze 100km a na tłoku z 5km.

Da się coś zrobić ?

W Garażu:

1. Komar 2350 1973r.

2. Simson S51 B-4 1987r.

3. Simson S51 B-4 1988r.

4. Simson SR-2 1960r.

5. Simson SR-2 1958r. ( Dawca )

W planach :

1. Ural M67 <3
13-09-2013 15:16:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
Mysiu Offline
"Za mną tylko kurz.."
*


Liczba postów: 804
Imię: Kamil
Skąd: Mikołów, Katowice
Pojazd: Romet Ogar 205
Post: #2
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Ale złapało tłok i go puściło później ?
Oleju do paliwa dolej.
13-09-2013 16:15:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Bladebreaker Offline
Majster
*


Liczba postów: 227
Imię: Kacper
Skąd: Inowrocław
Pojazd: Inny
Post: #3
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Tak obroty ok. 10.000-11.000 obr.min i złapało i puściło.
Na starym tłoku, czasem tak miałem podczas jazdy złapało, puściło od kopa odpalił i jazda po ok. 10km znów. Później tylko 40km/h na 3 biegu i jakoś jechałem.

W Garażu:

1. Komar 2350 1973r.

2. Simson S51 B-4 1987r.

3. Simson S51 B-4 1988r.

4. Simson SR-2 1960r.

5. Simson SR-2 1958r. ( Dawca )

W planach :

1. Ural M67 <3
13-09-2013 16:24:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
stqc Offline
W chui :F
*


Liczba postów: 3,021
Imię: Maciek
Skąd: Mikołajki NMR
Pojazd: Romet Chart
Post: #4
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Facepalm2 bawisz się w takie tuningi a ładujesz takie tłoki jak MZA i jeszcze luz 0,03mm, szkoda gadać.

Kup se jakiś lepsze markowy tłok i będzie po kłopocie są tłok ZT tuning do simsona na allegro kup go i będzie po problemie

Sporo osób pyta mnie o GG więc proszę 46658483, przedstaw się


Wyroby elektroniczne Aby zobaczyć element, Zaloguj lub Zarejestruj się.

skalpel155 - 02-05-20:13 -- Ooo właśnie, delloroto lekiem na wszystkie bóle! Smile
13-09-2013 16:33:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Stachu.G Offline
"Dziecko kirca"


Liczba postów: 955
Imię: Staszek
Skąd: Podkarpackie
Pojazd: Romet Chart
Post: #5
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Mz tak ma, przez to stało się teraz popularne owalizowanie tych tłoków
13-09-2013 17:09:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Bladebreaker Offline
Majster
*


Liczba postów: 227
Imię: Kacper
Skąd: Inowrocław
Pojazd: Inny
Post: #6
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Niestety na allegro i innych nie udało mi się znaleźć tłoku Zt-tuning do S60 z luzem 0.05mm

W Garażu:

1. Komar 2350 1973r.

2. Simson S51 B-4 1987r.

3. Simson S51 B-4 1988r.

4. Simson SR-2 1960r.

5. Simson SR-2 1958r. ( Dawca )

W planach :

1. Ural M67 <3
13-09-2013 17:44:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
stqc Offline
W chui :F
*


Liczba postów: 3,021
Imię: Maciek
Skąd: Mikołajki NMR
Pojazd: Romet Chart
Post: #7
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
to kup od czegoś innego Big Grin jakiś wossner, vertex nawet pewnie Meteor by starczył Smile

Sporo osób pyta mnie o GG więc proszę 46658483, przedstaw się


Wyroby elektroniczne Aby zobaczyć element, Zaloguj lub Zarejestruj się.

skalpel155 - 02-05-20:13 -- Ooo właśnie, delloroto lekiem na wszystkie bóle! Smile
13-09-2013 17:48:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Irek Niedostępny
-----
*


Liczba postów: 1,506
Imię: .
Skąd: .
Pojazd: Inny
Post: #8
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Dla fabrycznych tłoków DDR luz był 0,04mm. Dla współczesnych 0,05 mm jest OK . Kup lepszy tłok i zrób szlif z luzem montażowym 0,05 mm i problem powinien ustąpić
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-09-2013 19:08:54 przez Irek.)
13-09-2013 19:06:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Bladebreaker Offline
Majster
*


Liczba postów: 227
Imię: Kacper
Skąd: Inowrocław
Pojazd: Inny
Post: #9
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Kupiłem z luzem 0,04mm ale tłok jest tłoczony czyli nie zahaczy krawędziom o kanały Smile

W Garażu:

1. Komar 2350 1973r.

2. Simson S51 B-4 1987r.

3. Simson S51 B-4 1988r.

4. Simson SR-2 1960r.

5. Simson SR-2 1958r. ( Dawca )

W planach :

1. Ural M67 <3
13-09-2013 19:37:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Lagoon Offline
Pomocny użytkownik


Liczba postów: 262
Imię: Michał
Skąd: Garaż
Pojazd: Romet Chart
Post: #10
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Że jaki jest? Jak nie jest porysowany do honowanie załatwi sprawę i ponownie wyrówna powierchnię. Te 0,05 musi być po prostu przy tych tłokach.Jaki olej lejesz? Ten najzwyklejszy Castrol to jest minimum i to w zwiększonej ilości, 1:40 lej. Najlepiej jakiś lepszy , Panolin np. Ogólnie to tłok od MBX/MTX podejdzie, są Meteory, z tym że też jakoscianie powalają, ale trzeba podkładkę pod cylinder, zdaje się 5 mm.

Witam!
Zajmuję się tuningiem dwusuwów. Zainteresowany? Pisz śmiało! GG: 5201950


Aby zobaczyć element, Zaloguj lub Zarejestruj się.

Nawet gdy milczę, to milczę o czymś :F
13-09-2013 21:12:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Bladebreaker Offline
Majster
*


Liczba postów: 227
Imię: Kacper
Skąd: Inowrocław
Pojazd: Inny
Post: #11
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Tłok jest tłoczony, czyli jego górna krawędź jest trochę na wzór stożka.A co do oleju to leje 2T Semisynthetic od Orlena.

W Garażu:

1. Komar 2350 1973r.

2. Simson S51 B-4 1987r.

3. Simson S51 B-4 1988r.

4. Simson SR-2 1960r.

5. Simson SR-2 1958r. ( Dawca )

W planach :

1. Ural M67 <3
14-09-2013 09:06:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
Lagoon Offline
Pomocny użytkownik


Liczba postów: 262
Imię: Michał
Skąd: Garaż
Pojazd: Romet Chart
Post: #12
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
No to się nie dziw że łapie tłok. Miesiąc temu robiłem Simsona , taka zwykła 70 i też się zacierał tłok przez zbyt mały luz montażowy i kiepski olej. Próbuj więcej oleju dolewać, ewentualnie jak wcześniej pisałem-lepszej jakości.

Witam!
Zajmuję się tuningiem dwusuwów. Zainteresowany? Pisz śmiało! GG: 5201950


Aby zobaczyć element, Zaloguj lub Zarejestruj się.

Nawet gdy milczę, to milczę o czymś :F
14-09-2013 20:50:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 





Skocz do:




 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik
  

Hasło
  





Reklama

 Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

 Statystyki
» Użytkownicy: 8,057
» Najnowszy użytkownik: Żwir
» Wątków na forum: 28,560
» Postów na forum: 366,173

Pełne statystyki

Nawigacja

Romet miesiąca
Październik - kanilox

Reklama


 Ostatnie wątki
'83 Romet 100 by wnusiu94
Ostatni post przez: wnusiu94
Dzisiaj 16:14:22
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 8
Kolanko tłumika 139 fmb
Ostatni post przez: godzix
Dzisiaj 16:09:47
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 18
Romet Super Sport
Ostatni post przez: ananas
Dzisiaj 16:06:50
» Odpowiedzi: 80
» Wyświetleń: 2130
po remoncie nie wchodzi n...
Ostatni post przez: Matinek
Dzisiaj 16:04:27
» Odpowiedzi: 32
» Wyświetleń: 697
Wypatrzone na Allegro, Ol...
Ostatni post przez: chart80
Dzisiaj 15:58:00
» Odpowiedzi: 1634
» Wyświetleń: 45017
Jawa 50/20 by Barto5050
Ostatni post przez: Barto5050
Dzisiaj 15:53:36
» Odpowiedzi: 12
» Wyświetleń: 295
czy były produkowane moto...
Ostatni post przez: Wojtek3362
Dzisiaj 15:35:29
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 97
Zuzia od Lagoona
Ostatni post przez: Lagoon
Dzisiaj 12:54:32
» Odpowiedzi: 92
» Wyświetleń: 2665
Z którego roku
Ostatni post przez: wnusiu94
Dzisiaj 11:29:50
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 157
witam
Ostatni post przez: Damian4570
Dzisiaj 11:02:38
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 65
Jak zaplatać szprychy w J...
Ostatni post przez: Donny Brasco
Dzisiaj 09:59:11
» Odpowiedzi: 7
» Wyświetleń: 135
kupie motorynkę z papiera...
Ostatni post przez: tomek_36
Dzisiaj 07:50:40
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 40
Przednie zawieszenie, lag...
Ostatni post przez: Rafku
Dzisiaj 07:44:15
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 80
wsk 175 za jawe 350
Ostatni post przez: Wojtek3362
Dzisiaj 01:07:49
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 328
Romet Chart 210 1989' Pom...
Ostatni post przez: Wojtek3362
Dzisiaj 01:06:42
» Odpowiedzi: 349
» Wyświetleń: 11717