Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Odpowiedz 
Łapie tłok ( Simson ) :(
Autor Wiadomość
Bladebreaker Offline
Majster
*


Liczba postów: 200
Imię: Kacper
Skąd: Inowrocław
Pojazd: Inny
Post: #1
Łapie tłok ( Simson ) :(
Problem polega na tym że cylinder 60/4/3 łapie tłok Sad
Wczoraj dotarł spawak 9500 obr/min zamontowałem i sprawdziłem jak chodzi.
Wkręciłem go na full gaz i stało się ... złapał go Sad
Zapalił od kopa i chodzi.
Tłok : MZA 1p luz motażowy 0.03 mm.

Dodam że simek nie jest dotarty ma może na cylindrze ze 100km a na tłoku z 5km.

Da się coś zrobić ?

W Garażu:

1. Komar 2350 1973r.

2. Simson S51 B-4 1987r.

3. Simson S51 B-4 1988r.

4. Simson SR-2 1960r.

5. Simson SR-2 1958r. ( Dawca )

W planach :

1. Ural M67 <3
13-09-2013 16:16:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
Mysiu Offline
"Za mną tylko kurz.."
*


Liczba postów: 784
Imię: Kamil
Skąd: Mikołów, Katowice
Pojazd: Romet Ogar 205
Post: #2
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Ale złapało tłok i go puściło później ?
Oleju do paliwa dolej.
13-09-2013 17:15:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Bladebreaker Offline
Majster
*


Liczba postów: 200
Imię: Kacper
Skąd: Inowrocław
Pojazd: Inny
Post: #3
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Tak obroty ok. 10.000-11.000 obr.min i złapało i puściło.
Na starym tłoku, czasem tak miałem podczas jazdy złapało, puściło od kopa odpalił i jazda po ok. 10km znów. Później tylko 40km/h na 3 biegu i jakoś jechałem.

W Garażu:

1. Komar 2350 1973r.

2. Simson S51 B-4 1987r.

3. Simson S51 B-4 1988r.

4. Simson SR-2 1960r.

5. Simson SR-2 1958r. ( Dawca )

W planach :

1. Ural M67 <3
13-09-2013 17:24:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
stqc Offline
W chui :F
*


Liczba postów: 2,890
Imię: Maciek
Skąd: Mikołajki NMR
Pojazd: Romet Chart
Post: #4
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Facepalm2 bawisz się w takie tuningi a ładujesz takie tłoki jak MZA i jeszcze luz 0,03mm, szkoda gadać.

Kup se jakiś lepsze markowy tłok i będzie po kłopocie są tłok ZT tuning do simsona na allegro kup go i będzie po problemie

xyz
13-09-2013 17:33:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Stachu.G Offline
"Dziecko kirca"


Liczba postów: 994
Imię: Staszek
Skąd: Podkarpackie
Pojazd: Romet Chart
Post: #5
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Mz tak ma, przez to stało się teraz popularne owalizowanie tych tłoków
13-09-2013 18:09:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Bladebreaker Offline
Majster
*


Liczba postów: 200
Imię: Kacper
Skąd: Inowrocław
Pojazd: Inny
Post: #6
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Niestety na allegro i innych nie udało mi się znaleźć tłoku Zt-tuning do S60 z luzem 0.05mm

W Garażu:

1. Komar 2350 1973r.

2. Simson S51 B-4 1987r.

3. Simson S51 B-4 1988r.

4. Simson SR-2 1960r.

5. Simson SR-2 1958r. ( Dawca )

W planach :

1. Ural M67 <3
13-09-2013 18:44:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
stqc Offline
W chui :F
*


Liczba postów: 2,890
Imię: Maciek
Skąd: Mikołajki NMR
Pojazd: Romet Chart
Post: #7
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
to kup od czegoś innego Big Grin jakiś wossner, vertex nawet pewnie Meteor by starczył Smile

xyz
13-09-2013 18:48:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Irek Niedostępny
-----
*


Liczba postów: 1,412
Imię: .
Skąd: .
Pojazd: Inny
Post: #8
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Dla fabrycznych tłoków DDR luz był 0,04mm. Dla współczesnych 0,05 mm jest OK . Kup lepszy tłok i zrób szlif z luzem montażowym 0,05 mm i problem powinien ustąpić
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-09-2013 20:08:54 przez Irek.)
13-09-2013 20:06:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Bladebreaker Offline
Majster
*


Liczba postów: 200
Imię: Kacper
Skąd: Inowrocław
Pojazd: Inny
Post: #9
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Kupiłem z luzem 0,04mm ale tłok jest tłoczony czyli nie zahaczy krawędziom o kanały Smile

W Garażu:

1. Komar 2350 1973r.

2. Simson S51 B-4 1987r.

3. Simson S51 B-4 1988r.

4. Simson SR-2 1960r.

5. Simson SR-2 1958r. ( Dawca )

W planach :

1. Ural M67 <3
13-09-2013 20:37:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Lagoon Online
Pomocny użytkownik


Liczba postów: 395
Imię: Michał
Skąd: Płock
Pojazd: Inny

Forumowy Garaż: 1
Post: #10
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Że jaki jest? Jak nie jest porysowany do honowanie załatwi sprawę i ponownie wyrówna powierchnię. Te 0,05 musi być po prostu przy tych tłokach.Jaki olej lejesz? Ten najzwyklejszy Castrol to jest minimum i to w zwiększonej ilości, 1:40 lej. Najlepiej jakiś lepszy , Panolin np. Ogólnie to tłok od MBX/MTX podejdzie, są Meteory, z tym że też jakoscianie powalają, ale trzeba podkładkę pod cylinder, zdaje się 5 mm.

Witam!
Zajmuję się tuningiem dwusuwów. Zainteresowany?Pisz śmiało!GG: 5201950

13-09-2013 22:12:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Bladebreaker Offline
Majster
*


Liczba postów: 200
Imię: Kacper
Skąd: Inowrocław
Pojazd: Inny
Post: #11
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
Tłok jest tłoczony, czyli jego górna krawędź jest trochę na wzór stożka.A co do oleju to leje 2T Semisynthetic od Orlena.

W Garażu:

1. Komar 2350 1973r.

2. Simson S51 B-4 1987r.

3. Simson S51 B-4 1988r.

4. Simson SR-2 1960r.

5. Simson SR-2 1958r. ( Dawca )

W planach :

1. Ural M67 <3
14-09-2013 10:06:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Lagoon Online
Pomocny użytkownik


Liczba postów: 395
Imię: Michał
Skąd: Płock
Pojazd: Inny

Forumowy Garaż: 1
Post: #12
RE: Łapie tłok ( Simson ) :(
No to się nie dziw że łapie tłok. Miesiąc temu robiłem Simsona , taka zwykła 70 i też się zacierał tłok przez zbyt mały luz montażowy i kiepski olej. Próbuj więcej oleju dolewać, ewentualnie jak wcześniej pisałem-lepszej jakości.

Witam!
Zajmuję się tuningiem dwusuwów. Zainteresowany?Pisz śmiało!GG: 5201950

14-09-2013 21:50:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 





Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.


  

Hasło
  





Nawigacja

Romet miesiąca
Kwiecień - jacomoto

Reklama


 Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

 Ostatnie wątki
Jak przerobić osie kół pr...
Ostatni post: hvil
Wczoraj 23:56:11
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 42
Spawak Romet,ogar,komar
Ostatni post: Przemi998
Wczoraj 23:40:21
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 198
Regeneracja - czyszczenie...
Ostatni post: Alex Tom
Wczoraj 22:57:56
» Odpowiedzi: 32
» Wyświetleń: 838
Simson s51 enduro
Ostatni post: Odrestaurator
Wczoraj 22:56:32
» Odpowiedzi: 18
» Wyświetleń: 1040
Wigry 3 nowy nabytek...
Ostatni post: Odrestaurator
Wczoraj 22:51:44
» Odpowiedzi: 8
» Wyświetleń: 305
Romet Sport 1986 by Boruc
Ostatni post: BorucGT
Wczoraj 22:46:13
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 56
Ciężko chodzi sprzęgło w ...
Ostatni post: JAKUBTMPL
Wczoraj 22:30:46
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 26
Romet Kadet-przestawia si...
Ostatni post: LiSiC
Wczoraj 22:28:05
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 244
Chart bezpośrednie napełn...
Ostatni post: hohowski
Wczoraj 22:14:04
» Odpowiedzi: 629
» Wyświetleń: 44183
Dellorto do Ogara 200
Ostatni post: Latos
Wczoraj 22:05:05
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 89
POMOC BYDGOSZCZ WYSYŁKA R...
Ostatni post: xsaman
Wczoraj 22:04:43
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 45
Prototypy, Wueska 50
Ostatni post: Latos
Wczoraj 22:02:00
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 239
Od czego to oslona
Ostatni post: Pinio
Wczoraj 21:59:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 91
Sport 1984
Ostatni post: Ciechu
Wczoraj 21:48:21
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 149
Romet Ogar 200 1989' by M...
Ostatni post: Kolo4x4
Wczoraj 20:38:39
» Odpowiedzi: 30
» Wyświetleń: 1304

Reklama