126elx z OLX, czyli pamiątka z majówki :D
|
Autor |
Wiadomość |
Quake96
Zielono mi :D
Liczba postów: 2,750
Imię: Piotr
Pojazd: Romet Ogar 200
|
126elx z OLX, czyli pamiątka z majówki :D
Siema, elo 5,2,0
Jak co roku zawitałem swoim żółtym bolidem na Podkarpaciu, konkretniej w okolicach Krosna. Wiadomo, wizyta w rodzinnych stronach kobity, majówka, chillout a przy okazji i komunia. No, ale mniejsza o cele wizyty, ważniejsze jest to jaką sobie pamiątkę z majówki przywiozłem
Tak, pojebaobao mnie do reszty i jakby mi było mało 126p, kupiłem teraz 126elx Po co? Dla siebie i własnego zadowolenia. Dlaczego? Bo kto biednemu zabroni się bogato bawić? Powiedzmy że było mnie na niego stać, a kaszlaki w tamtych okolicach są o mniej-więcej 1/3 może 1/2 tańsze niż bardziej na północy Polski. Zapłaciłem za niego trochę więcej niż na to wygląda, ale jestem z niego mega zadowolony. Jest okrutnie wymęczony, potrzebuje mnóstwo miłości i czasu, ale się w nim zakochałem Tak bardzo kojarzy mi się z moim pierwszym maluchem, też elxem tyle że zielonym i rok młodszym. Tamten też był zmęczony życiem, ale miał w sobie to "coś", tak jak to "coś" ma w sobie ten wóz. Nie umiem tego nazwać, ale po prostu jest to jakiś taki "charakter"
Ogólnie plany co do tego auta są dość jasno nakreślone. Kupiłem go jako drugie auto, które może sobie spokojnie stać i czekać aż coś przy nim porobię. Planuję znaleźć mu jakiś ciepły garaż i w wolnej chwili sobie przy nim dłubać. Robić jest przy nim co, bo jak widać swoje w życiu przeszedł. Dziadek, który był jego właścicielem prawdopodobnie od nowości, za hasło przewodnie przy naprawach tego auta uznał chyba "blaszka i wkręcik", bo wszelkie naprawy blacharskie rozwiązywał mniej-więcej w taki sposób. Auto miało też kiedyś strzelony prawy przód który ktoś wyprostował i doprowadził do względnego ładu, ale i tam dziadek musiał maczać swoje palce
Generalnie wóz jest sprawny, wygląda jak typowy chrupek, z resztą ze względu na swój kolor i wygląd dostał od mojej pani ksywę "Cheetos". Może i nie wygląda najlepiej, prowadzi się mocno średnio ze względu na totalny brak zbieżności, ale dojechał ze mną do nowego domu, aż 550km przez 3/4 Polski i nawet nie śmiał protestować
- Patrz pan, ale ciśnie tą jawką, no wariat!
- Ale panie, to dopiero drugi bieg się kończy...
"Skończyło się jak Bruce Lee, czy misja w kosmodromach
Nie nagra tego Grundig czy Unitra Diora...."
|
|
09-05-2022 21:42:03 |
|
1 osoba postawiła piwo Quake96 za ten post:1 osoba postawiła piwo Quake96 za ten post.
Semmao (05-10-2022)
|
Quake96
|
RE: 126elx z OLX, czyli pamiątka z majówki :D
|
|
15-05-2022 21:40:58 |
|
|
Quake96
|
|
|
21-05-2022 15:51:41 |
|
|
Quake96
|
Jeżdżę nim już od półtorej miesiąca, nakręciłem pewnie ze 2 albo około 3 tysiące kilometrów Powoli działam sobie czy to ze stroną wizualną czy mechaniczną. Ostatnio wymieniłem termostat na mieszkowy, bo stary, sprężynowy nie działał jak należy; odnowiłem też przednie kierunkowskazy i tylne lampy zespolone, oraz pewnie porobiłem coś jeszcze o czym teraz nie pamiętam Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tego kaszlaka i dochodzę do wniosku, że generalnie jest w lepszym stanie niż wcześniej przypuszczałem.
Lubię go. Jest taki no ten... charakterny Jak na malucha kupionego w tych czasach za 2500zł śmiem twierdzić że to całkiem niezły wóz
|
|
18-06-2022 23:40:39 |
|
|
Quake96
|
|
|
30-06-2022 23:51:36 |
|
|
Quake96
|
Co prawda chyba tutaj to zupełnie nikogo nie obchodzi, ale i tak zrobię małą aktualizację
Kaszlak jak jeździł tak ciągle jeździ. Ostatnio zaczął delikatnie znaczyć teren, więc przyszedł czas na "serwis olejowy". Wyczyściłem elegancko miskę olejową, zapodałem nową uszczelkę i świeży olej. Do kompletu wymieniłem też czujnik ciśnienia oleju, bo spod starego się "pociło". Teraz jest elegancko i sucho
|
|
07-08-2022 21:41:07 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|