Romet kadet czyli przez przeszkody do nagrody.
|
Autor |
Wiadomość |
krystian276
Prezes FS-Garage
Liczba postów: 368
Imię: Krystian
Pojazd: Romet Kadet
|
|
02-09-2016 21:52:19 |
|
|
krystian276
Prezes FS-Garage
|
|
16-04-2017 14:08:53 |
|
|
krystian276
Prezes FS-Garage
|
RE: Romet kadet czyli przez przeszkody do nagrody.
SIEMA! Ogólnie ten temat jak zakładałem to byłem chyba naćpany (kto wymyśliłby po trzeźwemu taki głupi tytuł tematu) XD
Wiele lat minęło, wracam z grubej rury i od razu szykuję tuning. Wiele osób zna mnie jako osobę która żyła szczerą nienawiścią do 023 i innych dezametopodobnych silników, jednocześnie.... 023 było moim pierwszym silnikiem który posiadałem, który posiadam nadal i który jako jedyny do dziś odpala XD
Plan jest prosty, robimy mały remoncik, odświeżamy kadeta który aktualnie stoi w szopie, trzeba ogarnąć jak to dziadostwo zarejestrować, bo mam zgłoszenie rejestru z '87r i zieloną tablicę.
Jak już ogarnę rejestrację, trzeba by w tym silniczku zrobić trochę pary, niech to ma siłę jechać Pierwszy strzał to porządny tłok, splanowana głowica/zaspawana i wytoczona na nowo głowica, inny lepszy gaźnik, zapłon cdi, liczony wydech i oczywiście cylinder. Ale jaki cylinder? A no mam w swoich zbiorach świętego graala, cyl z 023 z wyprasowaną tuleją (swoją drogą ciekawe bo one były zalewane z progiem który to uniemożliwiał) na którym najpierw naniosę okna z Simsona S51, a później będę im dokładał luftu dodatkowego.
Wspomniany cylinder
Dobrze jest tak czasem wrócić do korzeni
Każdy kiedyś zaciągnął się z baku
"Legends never die, they become a part of you"
|
|
22-02-2023 22:29:12 |
|
|
krystian276
Prezes FS-Garage
|
Tak, tak było w produkcji, rozcinałem te cylindry jakoś 5 lat temu, łącznie 20 sztuk, rzemiosło i inne ZMD i każde miały prób w tulei jakoś w 1/4 wysokości licząc od góry tak, że nie dało się tulei wyprasować. W tym cylku zaintrygowało mnie takie szerokie czoło góry tulei, zagrzaliśmy i wybiliśmy tuleję przez klocek. Z początku myślałem że ktoś roztoczył sam radiator i wprasował nową tuleję, szybko się okazało że taka tuleja została już zalana w odlewie. Cyl posiadał oznaczenia ZMD, jakość ogólna była dość w porządku. Może było to doskonałe rzemiosło a może wytwór praktykanta z Nowej Dęby? Nie dowiemy się. Znajomy ma skup złomu, tam też ten cylinder nabyłem i tam też odkładali dla mnie te cylindry i wśród około setki nie trafił się podobny. Bardzo ciekawa rzecz ale otwiera znaczne możliwości
|
|
23-02-2023 23:54:31 |
|
|
krystian276
Prezes FS-Garage
|
|
|
02-03-2023 00:06:24 |
|
1 osoba postawiła piwo krystian276 za ten post:1 osoba postawiła piwo krystian276 za ten post.
Debesta (03-04-2023)
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|