Troche więcej mocy
|
Autor |
Wiadomość |
Nickes2
Nowy
Liczba postów: 3
Imię: Kamil
Pojazd: Romet Ogar 205
|
Troche więcej mocy
Witam otóż od kilku lat stał romet już zpomniany troszkę i ostatnio go wyprowadziłem ale źle chodził więc rozebrałem silnik i dałem nowe uszczelki nowy olej do skrzyni i całego wyczyściłem no i teraz mam pytanie bo zbyt dużo mocy to one nie mają :/ i tak patrzałem na allegro i znalazłem takie rzeczy
-Cylinder 60mm ( jak już bym miał kupywać to bym wolał coś powyżej 70mm)
http://allegro.pl/cylinder-tuning60cm-ro...07112.html
-filtr stożkowy
http://allegro.pl/romet-komar-ogar-205-m...88478.html
-I bym chciał jeszcze zmienić gaźnik , żeby był mocniejszy
I tutaj mam pytanie czy to wszystko będzie pasować ? Jaki polecacie gaźnik ? i czy dużo KM przybędzie po takim czymś czy lepiej kupić jakiś używany silnik jeżeli tak to bym był wdzięczy jeżeli byście dali propozycje do 300zł mogę wydać na silnik lub części do tego silnika.
A i wiem modernizowanie tego silnika ale poprostu bym chciał trochę lepiej na nim poszaleć bo z zewnątrz to mam zamiar go pomalować na klasyczny czerwony i dać nowe naklejki ale bym chciał jakąś lepszą prędkość rozwinąć
|
|
13-09-2014 01:29:46 |
|
|
Kanilox
Moplikowiec
Liczba postów: 3,490
Pojazd: Romet Chart
|
RE: Troche więcej mocy
Silnik 023 nie nadaje się do tuningu, po prostu jego podzespoły nie wytrzymują większej mocy a co ważniejsze ma tylko 2 biegi więc nigdy nie poszalejesz. 50km/h nie przekroczysz i tyle.
Nie ma co męczyć tego silnika.
Ten cylinder co podałeś nic nie daje, jego 5ccm pojemności jest niwelowane przez ciężki tłok, więc taki sam efekt uzyskasz przy szlifie oryginalnego cylindra i kupnie oryginalnego tłoka a trwałość będzie dużo większa.
Te filtry stożkowe dają tylko wygląd ciekawy, a tak to bardzo słabo filtrują co mniejsza żywot silnika i są głośne.
Gaźnik mocniejszy to pewnie masz na myśli k60b ale to stanowczo odradzam to to gówno chińskie jest i nic więcej.
Jeśli nie zależy ci na oryginalnym wyglądzie ogara to polecam kupić jakiś używany silnik Rometa Charta 027, ma on 3 biegi, moc 2.8km i wyciska prędkość 65km/h na serii więc można już przyjemnie pojeździć ulicami czy lasami.
Pasuje on praktycznie bez przeróbek.
Tak to mniej więcej wygląda
|
|
13-09-2014 02:26:42 |
|
|
RaFicki
,
Liczba postów: 249
Imię: Rafał
Pojazd: Inny
|
A jeżeli uprzesz się na tuning 023, to możesz zrobić tak :
Cylinder wysyłasz do któregoś majstra z forum (Lagoona, plusminus'a lub janusza94, lecz nwm czy on robi teraz) na przeróbke 50/4. Zwiększa obroty przez szybsze napełnianie mieszanką. Masz już 5 dych + wysyłki. Oczywiście zawsze po portingu lepiej szlif zrobić, czyli kolejne 5 dych, chyba, że sobie gdzieś załatwisz taniej
Do tego zestawu tłoczek jakiś fajny:
Od Hondy DIO lub MB ( do tłoka od DIO to musisz dorobić sobie podkładke 2mm pod cyl, bo będzie Ci wadził o głowice, albo pozbawić się tego problemu i kupić od MB ) - tutaj cena albo od 20-40 zł za tańszy Piston Kit, lub jeżeli chcesz Meteora to kupisz go koło 100 zł o ile się nie myle
Gaźnik:
Tutaj masz różne możliwości, więc nwm co polecić, do zwykłego 50/4 to myśle, że spokojnie starczy 16N ileś tam od Simsona Po lekkich przeróbkach bez porblemu wejdzie ( Z resztą prawie wszystko po przeróbkach wejdzie xD ) - Cena : za 6,7 dych masz już nówke.
Na upartego można sobie nawet Dellorto albo Mikuni dać Gaźniki godne polecenia
Do zestawu tego wtedy możesz sobie dać tłumik od Simsona, może przerobiony na sp04, z resztą na wydechach za bardzo sie nie znam Może jakiś spec się później wypowie na ten temat Spawaka możesz sobie pod to zamówić, ale czy jest sens pchać spawaka tylko pod 50/4? Sam nwm
Troche się rozpisałem Pozdro dla wytrwałych
http://www.bikepics.com/members/Raficki/
Moje ogłoszenia na OLX'ie.
GG : 7196126
|
|
13-09-2014 07:44:40 |
|
|
RaFicki
,
|
|
13-09-2014 13:23:29 |
|
|
wisla98
Majsterkowicz
Liczba postów: 344
Pojazd: Romet Ogar 200
|
widywałem przeróbki rometów z silnikami WSK 125 ale dla mnie to śmierć w oczach przy tej masie i hamulcach
Kupie ramę z Papierami do ogara 200.
3. Nawet mimo tego, że nikt nie pracował,plan był zawsze wykonany w ponad 100%.
4. Nawet mimo tego, że plan był wykonywany w ponad 100%,niczego nie można było kupić.
5. Nawet mimo tego, że nie można było niczego kupić,wszyscy mieli wszystko.
6. Nawet mimo tego, że wszyscy mieli wszystko,wszyscy kradli.
7. Nawet mimo tego, że wszyscy kradli,ostatecznie niczego nigdy nie brakowało.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2014 20:55:17 przez wisla98.)
|
|
15-09-2014 20:54:48 |
|
|
RaFicki
,
|
|