Był sobie Ogarek (205)
|
Autor |
Wiadomość |
Ryoko Yuki
Rozmawiający Ze Sprzętami
Liczba postów: 124
Imię: Ryoko
Pojazd: Romet Ogar 205
|
RE: Był sobie Ogarek (205)
(21-08-2019 00:50:46)damek30k napisał(a): Witaj, piękny sprzęt. Mógłbyś mi podać kod poprzedniego koloru przed malowaniem (jeśli wiesz jaki) oraz tego aktualnego? Chciałbym osiągnąć podobny efekt do twojego aktualnego, tyle że metalik. Ile wyszło cię za lakier malowanie itp? Jaką metodą malowałeś? Pozdrawiam!
Ps; gdzie dorwę takie lustereczka?
Witaj - koloru poprzedniego nie znam niestety, ale może się uda prześledzić losy Błękitka po numerze seryjnym. Obecny kolor to chlorokauczuk Nobiles kolor Błękitny Sygnałowy. Co do sposobu malowania - podkład antykorozyjny + w/w farba. Pędzel i nieco cierpliwości. Czemu pędzel? Po pierwsze sprawdza mi się to przy rowerach doskonale i mimo, że ładniej by było z pistoletu, co cena do 100 PLN do mnie przemówiła. Poza tym w razie jakichkolwiek ukrytych usterek - co mi się przytrafiło w postaci pękniętego spawu - nie było problemu z domalowaniem czegoś tak, żeby nie było widać, że było coś domalowywane.
Wiem, że co poniektórzy za to, co teraz napisze mnie przeklną, ale z założenia od początku Błękitek miał być sprzętem użytkowym. Zrobiłem go tak, jak umiałem najlepiej, a gdy - w trakcie użytkowania wyjdą jakieś braki i ukryte uszkodzenia - naprawię je najlepiej jak umiem, a po kilku sezonach zafunduję mu pełną renowację
|
|
26-08-2019 23:09:07 |
|
|
Ryoko Yuki
|
Witajcie po dłuższej - spowodowanej natłokiem pracy - przerwie. Błękitek żyje i ma się dobrze. Dostał nowe szczęki hamulcowe (mam przedni hamulec... DZIAŁAJĄCY hamulec... WOW!!!!)
Zmieniony na nowy automat zmiany biegów (stary po 32 latach się zgolił doszczętnie).
Ale do rzeczy - obiecane zdjęcia. By nie było śmieci na forum - wszystko na Dropie. Jak tam wyszło moje pędzlowanie - oceńcie sami (i tak wiem lewa strona baku wyszła najgorzej )
https://drive.google.com/open?id=1CI-gtx...wNy10yYEmm
|
|
15-09-2019 00:45:50 |
|
|
Ryoko Yuki
|
... Aż muszę się tym wyżalić. Błękitek miał chore serce. Nie dalej, jak dzisiaj się z tym uporałem. Jeździ i ma jeszcze więcej pary, ale na nowo czeka mnie docieranie, a wszystko przez to, że jakieś wiejskie gówniary postanowiły się pobawić i wsypały mi do baku cukier... zatarł się cały cylinder. Jest toto do odratowania - może po jednym szlifie, ale tak, jak w tej chwili nie mam siły do ludzi to głowa mała.
Nie mniej jak tylko będzie chwilka - wrzucę filmidło z jazdy i tego, jak się sprawuje moja dziecinka.
P.S tłok po przejechaniu ok 30 km na "wiejskiej zabawnej mieszance" wygląda tak:
Karmel jest fajny, ale nie na tłoku...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-09-2019 21:51:30 przez Ryoko Yuki.)
|
|
30-09-2019 21:48:17 |
|
2 użytkowników postawiło piwo Ryoko Yuki za ten post:2 użytkowników postawiło piwo Ryoko Yuki za ten post.
gabriel0 (09-30-2019), seler1500 (10-01-2019)
|
Ryoko Yuki
|
... Sezon się zdecydowanie kończy. Dzisiaj się nawet aż nieprzyjemnie zrobiło. Ale za to wczoraj stwierdziłem, że trzeba tak na poważnie zobaczyć czym tak naprawdę jest Błękitek i czy to całe naprawianie się do czegokolwiek nadaje...
Wyruszyłem o 7:40, zagarażowałem się o 19:20 założenie spełniłem, więc się ciesze, przejazd bez problemowo zaliczyłem a usterek żadnych nie stwierdzono!
Pierwszy postój Błękitek dostał 3 litry etylinki z Miksolem prosto do baku, a ja 200mll czarnej kawki bez dodatków do żołądka XD
Rytro
Piwniczna Zdrój - ujęcie wody mineralnej Piwniczanka
Widok na Beskidy z przejścia granicznego Polska - Słowacja (Łomnica - Zdrój/Mnisek/n Popradem)
I juz w Mnisku na małych przy Słowackich zakupach
W Żegiestowie
I cała trasa wg Wójka Google!
Więcej zdjątek nie robiłem, bo dojechaniu do Muszyny zaczęło być kiepsko z czasem (zanim wdrapałem sie na Krzyżówkę zaczęła się już szarówka).
A jak z Waszym zakończeniem sezonu?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-10-2019 00:40:53 przez Ryoko Yuki.)
|
|
29-10-2019 00:40:15 |
|
2 użytkowników postawiło piwo Ryoko Yuki za ten post:2 użytkowników postawiło piwo Ryoko Yuki za ten post.
gabriel0 (10-30-2019), seler1500 (10-29-2019)
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|