Ogar 205 + Simson Duo
|
Autor |
Wiadomość |
vszu82
Nowy
Liczba postów: 1
Imię: Paweł
Pojazd: Inny Romet
|
Ogar 205 + Simson Duo
Cześć
Ostatnimi czasy mocno chodziło mi po głowie, by nabyć pojazd z lat młodości. Zależało mi na tym, by był to pojazd, którym będę mógł legalnie poruszać się po drogach, więc papiery obowiązkowe.
Cena Rometów z dokumentami w warmińsko-mazurskim mocno zniechęca, a ja nie chciałem wydać kupę kasy na zachciankę.
Spokojnie i bez pośpiechu grzebałem w ogłoszeniach i dałem nawet swoje własne. Zadzwonił wczoraj starszy Pan, że ma Ogara 205 z papierami, ale z niemieckim silnikiem. Od razu mówi, że rzucił palenie itp.
Pojechałem, zobaczyłem i przytargałem taki wynalazek:
Stan jak widać agonalny. Kupiłem go tylko i wyłącznie dlatego, że posiada ważny dowód z przeglądem do 04.2017 i OC do 04.2017. Dałem za niego 250 zł Do tego drugi silnik w rozsypce, jakieś koło 16" i dziurawy bak. Rama jest przerabiana, cięta i spawana co widać na zdj. Nr ramy pasuje z dowodem.
Pan twierdzi, że kompresji brak. Tłok i cylinder do wymiany, reszta laleczka
Już u siebie zalałem paliwa, iskry brak, wywaliłem fajkę - iskra wróciła. Próbowałem odpalić, lecz tylko strzela pojedynczo.
Mój plan to uruchomić silnik. Jak zacznie działać będę zastanawiał się nad inwestycją w resztę.
Macie większe doświadczenie, co sądzicie?
Pozdrawiam - Paweł
|
|
19-11-2016 00:01:29 |
|
|
Odrestaurator
Majster
Liczba postów: 3,256
Imię: Szymon
Pojazd: Inny
|
RE: Ogar 205 + Simson Duo
ale ulep
Nie ma on przodu z jakieś starszej wsk-i?
Te emblematy Syrenki 105 na boczkach trochę warte
Z tym silnikiem musi fajnie jechać. Fajny projekt z tego może być - w oryginał nie ma sensu się bawić, możesz go odmalować i estetyczniej to wszystko zrobić. Cena wydaję się być uczciwa jak za motorower z papierami.
Może być trochę problem z chłodzeniem, oryginalnie był nawiew z boku, w tym pudle z częściami leży.
Mój Simson
YT: POLMOZBYT
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-11-2016 00:27:39 przez Odrestaurator.)
|
|
19-11-2016 00:13:09 |
|
|
Quake96
Zielono mi :D
Liczba postów: 2,750
Imię: Piotr
Pojazd: Romet Ogar 200
|
Ja to bym się mocno zastanowił czy chcę tym jeździć. I nie chodzi tu już o kwestię gustu, ale o tą przerabianą ramę. Poza tym to był chyba kiedyś Ogar 200...
Niemniej jednak, osobiście wolałbym kupić drugiego, normalnego Rometa, nawet bez papierów. Papier przecież już jakiś masz, trochę części z tego też by się nadało a i za silnik simsona pewnie trochę byś zarobił.
- Patrz pan, ale ciśnie tą jawką, no wariat!
- Ale panie, to dopiero drugi bieg się kończy...
"Skończyło się jak Bruce Lee, czy misja w kosmodromach
Nie nagra tego Grundig czy Unitra Diora...."
|
|
19-11-2016 15:18:19 |
|
|
vszu82
Nowy
Liczba postów: 1
Imię: Paweł
Pojazd: Inny Romet
|
Tak, to prawda to był jednak Ogar 200.
Sam osobiście wolałbym oryginał. Nie ma pośpiechu, więc na spokojnie ogarnę temat.
W poniedziałek pójdę do WK i go przerejestruję.
Podejrzewam, że pójdzie na części i zostanie dawcą papierów
|
|
19-11-2016 18:28:05 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|