Problem z ułożeniem opony felgi grimeca 7 razze (chart 211)
|
Autor |
Wiadomość |
Patryk82
Jak sie chce sie, to sie da sie.
Liczba postów: 246
Imię: Patryk
Pojazd: Romet Chart
|
Problem z ułożeniem opony felgi grimeca 7 razze (chart 211)
Siemka. Chciałem spytać, czy ktoś, kto posiada podobne koła miał kiedyś ten sam problem co ja, a mianowicie założyłem z 4 różne opony na taką felgę i niestety nie da się ich dobrze ułożyć. Mam na myśli to, że w jednym miejscu, na odcinku ok 15cm opona nie 'wyskakuje', zostaje bardziej wciśnięta do środka, nie daje nic pompowanie do 4,5 bar. Chyba jedyną opcją jest ją stoczyć o kilka milimetrów.
Łan cyl, tu stroke
|
|
19-04-2016 01:15:41 |
|
|
Błażej
Zawodowiec
Liczba postów: 2,533
Imię: Błażej
Pojazd: Inny
|
RE: Problem z ułożeniem opony felgi grimeca 7 razze (chart 211)
Cieszę się, że ktoś to pamięta !
Tak, nowe opony plus warstwa lakiernicza dają takie efekty właśnie.
Używamy tylko i wyłącznie mydła w płynie albo płynu do naczyń. Dajemy tego na całą felgę i oponę (a nie tylko tu gdzie nie wskakuje)
Jak wszystko jest wysmarowane w opór bierzemy się za pompowanie (powietrza ma być tylko troszkę aby coś było ale generalnie flak pozwalający się przejechać)
I jedziemy kilka kilometrów ostrożnie na lekkim flaku. Wracamy, i lejemy znów płyn i pompujemy aż wskoczy
Generalnie można jazdę pominąć i od razu pompować po nalaniu płynu
Później umyć trzeba wszystko bo płyn "zarzyga" felge, oponę i resztę
Zadnych olei i smarów bo one niszczą gumę
Przerabiałem to, nic nie stoczycie bo ciekawe kto ma tak wielką tokarkę gdzie zapnie tak duzy detal A wystarczy zwykłe mydło
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-04-2016 22:01:13 przez Błażej.)
|
|
19-04-2016 21:59:14 |
|
|
Patryk82
Jak sie chce sie, to sie da sie.
Liczba postów: 246
Imię: Patryk
Pojazd: Romet Chart
|
RE: Problem z ułożeniem opony felgi grimeca 7 razze (chart 211)
A podejrzewam, że taką tokarkę posiadają np. ludzie zajmujący się przerabianiem, czy prostowaniem felg samochodowych, przecież to tylko 17 cali.
Tak się składa, że mam aktualnie praktyki na wulkanizacji i nawet ową oponę zakładałem na maszynie, a nie łyżkami, aby przypadkiem nie uszkodzić stopki.
Nie, w wulkanizacji nie używa się zwykłego smaru, a specjalnej maści, pasty do montażu opon, która nie uszkadza opony jak smary, towoty i inne oleje.
Pytałem tu raczej o konkretne doświadczenia z daną felgą, a nie powszechnie znane tajniki wulkanizacji, także jeśli jednak jest ktoś, kto borykał się z problemem przy konkretnie tym typie felgi:
to prosiłbym o zdanie na ten temat.
Ostatecznie jeśli nie znajdzie się nikt, kto miał podobny problem, a nie znajdę zakładu, który to stoczy to sam to wykonam w bardzo prosty, warsztatowy sposób
Łan cyl, tu stroke
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-04-2016 23:46:22 przez Patryk82.)
|
|
19-04-2016 23:45:19 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|