tłok komarynka
|
Autor |
Wiadomość |
Brzoz3k
Uczeń
Liczba postów: 289
Imię: Adam
Pojazd: Romet Ogar 205
|
RE: tłok komarynka
Nie, bo jakoś nie jestem szczególnie nastawiony na tuning. Wolę słabego Ogara, ale bezawaryjnego, niż wysilonego i szybko padającego . Takie moje zdanie. Z pierścieniami nie eksperymentowałem, ale sprawdzony motyw to ten tłok z hondy. Do tego wylicz i zrób dobry wydech to powinno zapierdzielać.
Jak dla mnie w silnikach 023, s38 brakuje tego 3 biegu. Zawsze będzie brakowało prędkości, no może będzie trochę mocniejszy na starcie i pod obciążeniem, ale to jednak za mało. Jeśli uzyskasz większą moc, to zmień zębatki, tak żeby prędkość była wyższa. Wg mnie to co dłubiesz przy silniku zrekompensuje straty na mocy przy zmianie zębatek, ale za to odrobinę zwiększysz prędkość. Mogę się mylić, bo nie wiem jaki jest przyrost mocy i nie mam danych, które pozwolą na obliczenie tego co napisałem. Dlatego też tuning tego silnika nie jest na tyle skuteczny, żeby tracić na niego czas. Druga sprawa to uzyskanie odpowiedniej mocy. Ciężko zrobić tu jakiekolwiek założenia i opisać liczbowo przyrosty. W sumie nie słyszałem o sprawdzaniu mocy komara/ ogara i innych na hamowni.
Się rozpisałem, ale najważniejsze: skrzynia jest jednak mało trwała. Będziesz ukręcał choinkę, wałek zdawczy itd. To zbyt delikatna konstrukcja dla takich zabiegów. Osobiście dostałbym pierdolca, gdybym po kilku przejażdżkach musiał rozpoławiać silnik, bo skrzynia padła. Ok, naprawianie tych piździków sprawia mi dużo przyjemności, ale częste remonty mimo tego, że proste zniechęciłyby mnie do zabawy. Jak chcę mocniejsze moto, to kupuje mocniejsze moto, a moje zabawki idą na strych czy do drugiego garażu pod koc i czekają, aż zachce mi się polansować Rometem :>.
PS: Kurde, mam rozwiązanie. Głupie i wiejskie, ale czemu nie? Gdyby się zastosowało coś w rodzaju przerzutki i dołożyło jeszcze ze dwie zębatki na tylne koło? Rozwiązanie typowo rowerowe, ale wtedy można byłoby sprawniej przekazywać napęd i rozwiązywałoby to problem tych 2 biegów.
Tylko gdzie urok takiej jazdy :/.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-11-2014 21:05:51 przez Brzoz3k.)
|
|
07-11-2014 21:01:36 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|