Gdańska Jawa Babetta 210
|
Autor |
Wiadomość |
buras_tft
Nowy

Liczba postów: 19
Imię: Mateusz
Pojazd: Romet Ogar 205
|
Gdańska Jawa Babetta 210
Cześć i czołem!
Jak już wiecie z innych postów mój Ogarek żyje, ma się dobrze i nie narzeka na nudę. Tymczasowo dostał towarzystwo w postaci rometa 2350 kolegi, który stoi u mnie oraz moja luba uznała, że też by się nauczyła jeździć na pizdryku. Kupiliśmy jej więc skuter. który można było już zobaczyć gościnnie w poście o Ogarku. Jednakże skuter jest dla niej za duży i za ciężki i uznała, że ona nie da rady się na nim nauczyć jeździć i jeżeli miałaby na czymś jeździć to "z epoki". Warunki były dwa: sprzęt mniejszy niż 90kg skuter i automatyczna skrzynia biegów żeby ich nie musiała zmieniać (wspominałem już że Ogarka tak strzeliła ze sprzęgła, że postawiła go na koło?).
Zaczęły się wstępne poszukiwania... 2 miesiące przeglądania OLXa, Sprzedajemy i tego typu portali i wstepnych kandydatów mieliśmy, choć nie było ich dużo. W tym Jawa Babetta.
Pewnego dnia "Babetka" zniknęła z ogłoszeń, zrobiłem lekki dym, że trzeba było brac jak było, teraz nie będzie itp ale po paru dniach ogłoszenie wróciło. Mówię "stara, to jest znak, trzeba jechać oglądać". Umówiłem się z właścicielem, po mojej pracy wyruszyliśmy na oględziny z zamiarem, że o jak nam się spodoba to może jakaś umowa wstępna i dobierzemy kiedyś tam. Babetta jednak tak nam się spodobała, że podjęliśmy decyzje o zakupie - kierunek bankomat, szybki telefon do kumpla żeby brał auto i się zbierał (moje Punto u mechanika - wymiana wysprzęglika) i robimy "patotransport".
Wróciliśmy z kasą, dopełniliśmy formalności ii w ten oto sposób zatargaliśmy parędziesiąt kilometrów Babette w bagażniku Daewoo Espero bez składanej kanapy
Babetka już u nas, ma pewne mankamenty jak np. ewidentny brak hamowania (szczęki do wymiany), przednie koło do wycentrowania i odwrotnie założona linka licznika ale działa, pali od pół kopa i rwie do przodu jak szalona
Martynie zaś w końcu tak się spodobał ten sprzęt, że uznała że zostaje u niej na dożywocie 
Teraz Ogarek ma doborowe towarzystwo
|
|
17-04-2025 00:56:18 |
|
|
buras_tft
Nowy

Liczba postów: 19
Imię: Mateusz
|
RE: Gdańska Jawa Babetta 210
Chyba ją widziałem, taka wiśniowa z koszykiem z tyłu 
Bardzo ładnie wygląda 
Niestety posiadanie małego samochodu (który zresztą odbieram jutro z naprawy) determinuje mnie do szukania "pyrkawek" w okolicach Trójmiasta, a niestety na północy nie ma tego za wiele, a jak już coś się znajdzie to często w zaporowych cenach :/
I niestety u nas odpadają sprzęty bez kwita, ponieważ w pomorskiem wymyślili sobie 40 lat na żółta blachę, co z automatu oznacza albo kupowanie obecnie czegoś przed 1985r, albo kitranie tego przez parę lat :/
Ja tak z Ogarkiem zwlekałem jak mogłem go spokojnie przerejestrować na żółte i teraz zaś muszę czekać :/
|
|
18-04-2025 01:48:25 |
|
|
MacRoial
Uczeń

Liczba postów: 217
Imię: Ben
|
RE: Gdańska Jawa Babetta 210
Trochę chyba odkopuję, ale i tak się wypowiem. Babetta to super sprzęt! Ostatnio kupiłem 206, a i wcześniej wymieniłem swoją drugą 207 na 215. Motorki te są strasznie przyjemne w jeździe, idealne, żeby na szybko wyskoczyć. Ich wadą jest dostęp do, na przykład, gaźnika, który jest TRAGICZNY. W 207/206/228 brakuje trochę mocy, żeby podjechać pod górkę. Rozwiązali to w nowym typie silnika, który miał już dwa biegi. Za to zapłon jest bezawaryjny we wszystkich babettach. I dla potomnych: na innych forach widywałem wątki, w których ludzie ni cholery nie mogli uruchomić tych motorowerów. We wszystkich 4 Jawach, jakie zrobiłem, winny był pływak. Zamieszczam ilustrację, jak powinno się go wyregulować. Zamieszczę tę ilustrację też w swoich innych postach o babettach.
Sprzęty:
Romet Ogar 205, Romet 2375, Romet 50 T-1, Romet Komar 2351, Romet Kadet 110 automatic, Romet Kadet 780, Romet Kadet 780, Jawa 50 23p, Jawa 50 20p, Jawa 50 21p, Jawa Babetta 207, ZVL Babetta 215, Riga Delta RMR 24, Riga Delta RMR 24, Ardie VF 125,
|
|
18-08-2025 00:02:22 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|