Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Zapraszamy na nasz oficjalny profil - facebook.com/ChlopcyRometowcy

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nie da się ustawić zapłonu i przeciera tłok
Autor Wiadomość
Kacper_R Offline
Nowy
*


Liczba postów: 65
Imię: Kacper
Skąd: Wrocław
Pojazd: Romet Komar
Post: #1
Nie da się ustawić zapłonu i przeciera tłok
Cześć ostatnio wrzuciłem posta o tym że przeciera mi się tłok razem z cylindrem w dolnej część cylindra od strony wydechu wymieniłem tłok, cylinder, pierścienie zrobiłem komarem parę tras i kontrolnie sprawdzam jak wygląda sprawa z tłokiem a tu dalej to samo tłok przetarty jeszcze mocniej. Więc już nie mam pomysłu co może to powodować gaźnik mam dellorto z dyszą 65 taki mi doradzono więc wątpię żeby to była wina gaźnika. Kolejną rzeczą jest problem z ustawieniem zapłonu nie ważne w którą stronę bym nie przestawiał zapłonu (opóźniał czy przyśpieszał) to przerywacz zawsze się otwiera w tym samym miejscu (zaznaczyłem sobie kreską na magnecie). Zapłon kupiłem sprawny (z czasów prlu, mierzyłem multimetrem) więc wątpię żeby to była jego wina. Przerwa na przerywaczu 0.30mm iskra niebieska. Grzebię już w nim od tygodnia bo podczas jazdy zaczął mi gasnąć jak chwilę postał na wolnych obrotach i juz nie chciał odpalić potem był trzeba poczekać z parę godzin i może po 10 kopach odpalał. Dziś wymieniłem mu cały zapłon starałem się go ustawić ale nie wychodziło więc zrobiłem to na czuja i po paru kopach odpalił po czym odpalał na tak zwany "dotyk" (wystarczy że nacisnąłem kopkę ręką i odpalił). Chciałem sprawdzić jeszcze wieczorem jak chodzi po tym jak chwilę postoi. No i zgadnijcie co? Nie odpalił Dodgy i już nie ruszy ani na popych ani na kopa. Więc postanowiłem napisać o pomoc bo już sam nie mam pomysłów

PS. klin na wale nie jest zerwany, po tym jak odkręciłem głowice cały tłok i głowica była osmolona, świeca jest czarna (osmolona tak samo jak głowica i tłok (próbowałem na innych świecach też nie odpala)). I założyłem go bez 1 cewki od świateł bo jak wczoraj jej nie założyłem to odpalił od kopa a po tym jak ją założyłem już nie chciał więc myślałem że to tego przyczyna ale jednak chyba nie. Magneto nie ociera o cewki. Dodaje też zdjęcia tłoka i filmik z pracy magneta na wolnych obrotach

https://youtube.com/shorts/gNOb3IEQAMc?feature=share

ED. Magneto na filmie wygląda jak by było krzywe ale przy dodaniu gazu ładnie pracuje. A kolega mówił że krzywe magneto nie powoduje tych usterek które tutaj wymieniłem

komar 2350 silnik s38 2 biegi w rączce silnik Polski


Załączone pliki Miniatury
               
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-09-2022 22:40:54 przez Kacper_R.)
21-09-2022 22:38:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
Bob_Harley Online
Uczeń
*


Liczba postów: 228
Imię: Bob
Skąd: Świętokrzyskie
Pojazd: Romet Ogar 200
Post: #2
RE: Nie da się ustawić zapłonu i przeciera tłok
hmm nie znam się aż tak, ale może chodzi o to że korbowód nie jest centralnie ustawiony względem cylindra i chodzi lekko ze skosa powodując większy nacisk na cylinder z tej właśnie strony (choć wtedy rysy byłyby raczej po lewej lub prawej a nie na oknie wydechowym). z własnego doświadczenia z użytkowania jafki mogę dodać tyle że po 3 tys. kilometrów po zdjęciu cylindra z tłokiem miał on podobne rysy z jednej strony (nie pamiętam dokładnie po której), ale nie wpływało to w ogóle na osiągi czy odpalanie. choć w moim przypadku rysy te mogły powstać, bo zdarzyło mi sie ze 3 razy go przegrzać że aż silnik stanął (może nie zatarł się na amen, ale było słychać dzwonienie i silnik gasł).
21-09-2022 22:51:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Kacper_R Offline
Nowy
*


Liczba postów: 65
Imię: Kacper
Skąd: Wrocław
Pojazd: Romet Komar
Post: #3
RE: Nie da się ustawić zapłonu i przeciera tłok
(21-09-2022 22:51:17)Bob_Harley napisał(a):  hmm nie znam się aż tak, ale może chodzi o to że korbowód nie jest centralnie ustawiony względem cylindra i chodzi lekko ze skosa powodując większy nacisk na cylinder z tej właśnie strony (choć wtedy rysy byłyby raczej po lewej lub prawej a nie na oknie wydechowym). z własnego doświadczenia z użytkowania jafki mogę dodać tyle że po 3 tys. kilometrów po zdjęciu cylindra z tłokiem miał on podobne rysy z jednej strony (nie pamiętam dokładnie po której), ale nie wpływało to w ogóle na osiągi czy odpalanie. choć w moim przypadku rysy te mogły powstać, bo zdarzyło mi sie ze 3 razy go przegrzać że aż silnik stanął (może nie zatarł się na amen, ale było słychać dzwonienie i silnik gasł).

to raczej nie to bo na stary cylinder przed remontem miał dosłownie ten sam problem rysy od okna wydechowego i osmolony tłok. (Wymieniałem wał, łożyska, cylinder i tłok)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-09-2022 23:02:29 przez Kacper_R.)
21-09-2022 23:01:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Norweski Zomowiec Online
Mechanik
*


Liczba postów: 1,379
Imię: Marcin
Skąd: Zamośc
Pojazd: Inny
Post: #4
RE: Nie da się ustawić zapłonu i przeciera tłok
a wał, w sensie czopy wału są proste? złap za magneto i poruszaj całym wałem - czy jest wyczuwalny luz

i samo magneto sprawdzić wewnątrz ten trzpień, co otwiera platyny
21-09-2022 23:20:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Kacper_R Offline
Nowy
*


Liczba postów: 65
Imię: Kacper
Skąd: Wrocław
Pojazd: Romet Komar
Post: #5
RE: Nie da się ustawić zapłonu i przeciera tłok
(21-09-2022 23:20:59)Norweski Zomowiec napisał(a):  a wał, w sensie czopy wału są proste? złap za magneto i poruszaj całym wałem - czy jest wyczuwalny luz

i samo magneto sprawdzić wewnątrz ten trzpień, co otwiera platyny

Magneto sztywne nie porusza się
22-09-2022 08:35:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Norweski Zomowiec Online
Mechanik
*


Liczba postów: 1,379
Imię: Marcin
Skąd: Zamośc
Pojazd: Inny
Post: #6
RE: Nie da się ustawić zapłonu i przeciera tłok
Czopy wału proste? Rozumiem że cylinder i tłok z almost?
22-09-2022 12:42:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Kacper_R Offline
Nowy
*


Liczba postów: 65
Imię: Kacper
Skąd: Wrocław
Pojazd: Romet Komar
Post: #7
RE: Nie da się ustawić zapłonu i przeciera tłok
(22-09-2022 12:42:11)Norweski Zomowiec napisał(a):  Czopy wału proste? Rozumiem że cylinder i tłok z almost?

Z rana sprawdziłem czy Magneto się nie rusza było sztywne nie miałem czasu żeby sprawdzić czy czopy wału są proste możesz powiedzieć jak to się robi? Tak tłok i cylinder almotowski
22-09-2022 12:45:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
łogór 200 Offline
Ostatni ch#j Polski
*


Liczba postów: 314
Imię: Ziomer
Skąd: Małopolska
Pojazd: Romet Ogar 200
Post: #8
RE: Nie da się ustawić zapłonu i przeciera tłok
to jeśli przed wymianą wału było tak samo i na nowym wale i cylindrze również jest tak samo, winą tego będą kartery. Tuleja cylindra źle się usadza w karterach, czytaj krzywo i dlatego tłok napiera na jedną ściankę tuleji,

Czy kartery są do pary? ,

K:A ja jestem durnym osłem, Tak?
J:Tak
J:Ostatnim ch... Polski To ci mogę zapowiedzieć.

Ogar 200-87
Jawa 23P-76
Simson KR 51/1-74
Komar 2351-79
Komar 2320-70
22-09-2022 12:58:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Norweski Zomowiec Online
Mechanik
*


Liczba postów: 1,379
Imię: Marcin
Skąd: Zamośc
Pojazd: Inny
Post: #9
RE: Nie da się ustawić zapłonu i przeciera tłok
Zdejmij Magneto ( i jak chcesz sprzęgło, aby było widać 2 czop), zdejmij świece i kręć kopniakiem patrząc na czop/wał - czy jest krzywe/bicie?
22-09-2022 16:10:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Kacper_R Offline
Nowy
*


Liczba postów: 65
Imię: Kacper
Skąd: Wrocław
Pojazd: Romet Komar
Post: #10
RE: Nie da się ustawić zapłonu i przeciera tłok
(22-09-2022 12:58:23)łogór 200 napisał(a):  to jeśli przed wymianą wału było tak samo i na nowym wale i cylindrze również jest tak samo, winą tego będą kartery. Tuleja cylindra źle się usadza w karterach, czytaj krzywo i dlatego tłok napiera na jedną ściankę tuleji,

Czy kartery są do pary? ,


kartery są do pary. Kupowałem nowe (numery się zgadzają) bo stare okazały się pęknięte od strony sprzęgła i na starych problem też występował
22-09-2022 18:11:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Kacper_R Offline
Nowy
*


Liczba postów: 65
Imię: Kacper
Skąd: Wrocław
Pojazd: Romet Komar
Post: #11
RE: Nie da się ustawić zapłonu i przeciera tłok
(22-09-2022 16:10:00)Norweski Zomowiec napisał(a):  Zdejmij Magneto ( i jak chcesz sprzęgło, aby było widać 2 czop), zdejmij świece i kręć kopniakiem patrząc na czop/wał - czy jest krzywe/bicie?

Jak kręcę kopniakiem to wszystko wygląda dobrze nie wydaje mi się żeby miał bicie bo tak jak mówiłem wymieniałem wał a na starym też tak było

(22-09-2022 16:10:00)Norweski Zomowiec napisał(a):  Zdejmij Magneto ( i jak chcesz sprzęgło, aby było widać 2 czop), zdejmij świece i kręć kopniakiem patrząc na czop/wał - czy jest krzywe/bicie?

Jak kręcę kopniakiem to wszystko wygląda dobrze wał nie ma bicia wątpię żeby to było to bo na starym wale było to samo a wał wymieniałem mogę ewentualnie nagrać film jak wał się obraca
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-09-2022 23:16:30 przez Kacper_R.)
22-09-2022 23:12:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Dawdzio Offline
Hold my mustache!
Moderatorzy


Liczba postów: 2,363
Imię: Dawid
Skąd: Chojnów (DLE)
Pojazd: Inny Romet
Post: #12
RE: Nie da się ustawić zapłonu i przeciera tłok
Osobiście póki co pominąłbym problem rys i skupił się na zapłonie.
Jakim cudem przerywacz otwiera się zawsze w tym samym miejscu? To jest fizycznie niemożliwe, coś musi być nie w porządku albo mechanicznie, albo w sposobie ustawiania/sprawdzania.
Jak nie chce odpalać to iskra jest? Zalewa świecę? Próbujesz wtedy coś zrobić czy po prostu czekasz?

Wzmożona kontrola społeczna złomowisk podstawą sukcesów w zdobywaniu interesującego mienia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-09-2022 02:58:57 przez Dawdzio.)
23-09-2022 02:57:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Kacper_R Offline
Nowy
*


Liczba postów: 65
Imię: Kacper
Skąd: Wrocław
Pojazd: Romet Komar
Post: #13
RE: Nie da się ustawić zapłonu i przeciera tłok
(23-09-2022 02:57:29)Dawdzio napisał(a):  Osobiście póki co pominąłbym problem rys i skupił się na zapłonie.
Jakim cudem przerywacz otwiera się zawsze w tym samym miejscu? To jest fizycznie niemożliwe, coś musi być nie w porządku albo mechanicznie, albo w sposobie ustawiania/sprawdzania.
Jak nie chce odpalać to iskra jest? Zalewa świecę? Próbujesz wtedy coś zrobić czy po prostu czekasz?

Jest iskra ładna, świecę zalewa. Hmm może to brak kompresji ale nie mam jak tego zmierzyć. z ustawieniem zapłonu też jest problem bo suwmiarka nie wchodzi pod kontem 90 stopni tylko jest przekrzywiona lekko (przez ramę). Jest jeszcze miernik zegarowy ale takiego nie posiadam i nie wiem czy opłaca się w to bawić. Jak nie odpala to odkręcam świecę przecieram ją wtedy uda mu się "załapać" pyrknie 2 czy 3 razy i potem nic.
23-09-2022 16:17:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Bob_Harley Online
Uczeń
*


Liczba postów: 228
Imię: Bob
Skąd: Świętokrzyskie
Pojazd: Romet Ogar 200
Post: #14
RE: Nie da się ustawić zapłonu i przeciera tłok
ja bym kupił taki wkręcany czujnik, wygodne to jest i zawsze pokazuje czytelny wynik, a suwmiarka to gdzies drgnie cos sie zawadzi i sie wydaje ze poprawny wynik a tak naprawde nie, a drogi ten czujnik chyba nie jest

zaś jeśli zalewa świece to problem raczej natury gaźnikowej jak na moje ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-09-2022 18:27:07 przez Bob_Harley.)
23-09-2022 18:25:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Kacper_R Offline
Nowy
*


Liczba postów: 65
Imię: Kacper
Skąd: Wrocław
Pojazd: Romet Komar
Post: #15
RE: Nie da się ustawić zapłonu i przeciera tłok
(23-09-2022 18:25:56)Bob_Harley napisał(a):  ja bym kupił taki wkręcany czujnik, wygodne to jest i zawsze pokazuje czytelny wynik, a suwmiarka to gdzies drgnie cos sie zawadzi i sie wydaje ze poprawny wynik a tak naprawde nie, a drogi ten czujnik chyba nie jest

zaś jeśli zalewa świece to problem raczej natury gaźnikowej jak na moje ?

no nie powiedziałbym bo to 3 gaźnik który testuje i cały czas jest to samo
23-09-2022 19:05:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 





Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości


Forum by Tomasso94 2010 - 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
POMÓŻ W UTRZYMANIU FORUM!

Zaloguj do Poczty
Kontakt | Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa użytkowników | Lista banów
 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.


  

Hasło
  





Reklama


 Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

 Ostatnie wątki
Romet Zenit 89 rok probl...
Ostatni post: KadetDezamet023
Dzisiaj 13:37:44
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 28
Szprychy do koła Romet Og...
Ostatni post: wazniak96
Dzisiaj 12:09:57
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 46
Romet Ogar 200 Spacemana1...
Ostatni post: Spaceman164
Dzisiaj 10:11:29
» Odpowiedzi: 82
» Wyświetleń: 3523
Parę pytań odnośnie 50t1
Ostatni post: romek
Dzisiaj 09:03:17
» Odpowiedzi: 21
» Wyświetleń: 4908
Dezamet 755 Motorydwan.
Ostatni post: jacomoto
Dzisiaj 03:13:18
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 283
Komar 4, 2338 - kolejny ...
Ostatni post: jacomoto
Dzisiaj 03:07:30
» Odpowiedzi: 9
» Wyświetleń: 327
Pytanko do rowerowcow Rom...
Ostatni post: Debesta
Dzisiaj 00:37:22
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 77
Silnik 023 - Membrana
Ostatni post: Debesta
Dzisiaj 00:25:43
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 66
Osmala świecę komar gaźni...
Ostatni post: Kacper_R
Dzisiaj 00:03:02
» Odpowiedzi: 14
» Wyświetleń: 222
[019] + K60B pytanie o f...
Ostatni post: Maka_91
Dzisiaj 00:02:55
» Odpowiedzi: 29
» Wyświetleń: 265
Znaleziska złomowe
Ostatni post: Dawdzio
Wczoraj 23:34:53
» Odpowiedzi: 2916
» Wyświetleń: 889201
Katalog części 50 T1 / De...
Ostatni post: tramwajarz
Wczoraj 21:20:10
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 6586
Witam
Ostatni post: romek
Wczoraj 20:49:35
» Odpowiedzi: 10
» Wyświetleń: 718
Problem z Simson S51
Ostatni post: jubilat1977
Wczoraj 20:23:18
» Odpowiedzi: 8
» Wyświetleń: 234
126elx z OLX, czyli pamią...
Ostatni post: Quake96
Wczoraj 11:37:01
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 1829

Reklama