Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Zapraszamy na nasz oficjalny profil - facebook.com/ChlopcyRometowcy

Zachęcamy do zakupu forumowych kubeczków Smile Kliknij tutaj

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Klakson w Kadecie
Autor Wiadomość
kamil9480 Offline
Uczeń
*


Liczba postów: 161
Imię: Kamil
Skąd: Tarnów
Pojazd: Romet Kadet
Post: #1
Klakson w Kadecie
Witajcie, wziąłem się w końcu za składanie Kadeta i tak przeglądam schematy i instrukcje i nie widzę nigdzie, żeby było coś o klaksonie w Kadecie (tylko w 50-T1 i Ogarze 200). Nawet w schemacie instalacji elektrycznej nie ma nic na ten temat. Jedyne co "jest" to możliwość podłączenia go do w przełączniku od świateł i przycisk w nim. Wiadomo coś Wam na ten temat czy był fabrycznie montowany klakson w kadecie?

Romet Kadet
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-05-2020 15:43:07 przez kamil9480.)
08-05-2020 15:37:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
arturwietnamczyk Offline
Rometo-maniak
*


Liczba postów: 190
Imię: Artur
Skąd: biała prudnicka
Pojazd: Romet Pony
Post: #2
RE: Klakson w Kadecie
Nie było go fabrycznie, był dzwonek.

~~~~~~~~~~~~~~
Simson sr50 Heart
Romet pony 301 Big Grin
Romet kadet 780
Romet ogar 205
Tyler uni-sport (Romet lider)
08-05-2020 15:48:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
kamil9480 Offline
Uczeń
*


Liczba postów: 161
Imię: Kamil
Skąd: Tarnów
Pojazd: Romet Kadet
Post: #3
RE: Klakson w Kadecie
No właśnie dzwonek mam co prawda zepsuty ale jest i myślę dorobić klakson bo to zawsze głośniejsze trochę od dzwonka

Romet Kadet
08-05-2020 15:55:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Dawdzio Online
Hold my mustache!
Moderatorzy


Liczba postów: 1,902
Imię: Dawid
Skąd: Chojnów (DLE)
Pojazd: Inny Romet
Post: #4
RE: Klakson w Kadecie
Słyszałeś kiedyś Rometowy klakson?

Wzmożona kontrola społeczna złomowisk podstawą sukcesów w zdobywaniu interesującego mienia.
08-05-2020 18:55:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
kamil9480 Offline
Uczeń
*


Liczba postów: 161
Imię: Kamil
Skąd: Tarnów
Pojazd: Romet Kadet
Post: #5
RE: Klakson w Kadecie
No właśnie nie było okazji ale domyślam się, że to nie jest jakieś głośne. W sumie wydaje mi się, że jak już jest opcja to fajnie jakby działał

Tak się teraz zastanawiam, jeśli w Kadecie nie było fabrycznie klaksonu to jaką funkcję pełnił przycisk z lewej strony przełącznika świateł? Bo mam wrażenie, że o czymś nie wiemBig Grin

Romet Kadet
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-05-2020 19:18:14 przez kamil9480.)
08-05-2020 19:02:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
bkrukl Offline
Technik
*


Liczba postów: 660
Imię: Bogdan
Skąd: Biłgoraj
Pojazd: Inny
Post: #6
RE: Klakson w Kadecie
Przełaczniki montowano wszedzie takie same. Czy byl klakson czy nie. Ja tam do moich rometow montuje klaksony, bo mi diagnosci sie czepiaja ze dzwonka podczas jazdy nie słychać. Pozatym fajnie sie wypelnia ta luka pod lampą.

Komar 2352
Motorynka m3
Romet Polo
Daelim Daystar VL
Kawasaki vn800 vulcan custom
08-05-2020 21:46:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
kamil9480 Offline
Uczeń
*


Liczba postów: 161
Imię: Kamil
Skąd: Tarnów
Pojazd: Romet Kadet
Post: #7
RE: Klakson w Kadecie
A od czego montujesz ten klakson? Bo też mam ambitny plan pojechać na przegląd jak poskładam

Romet Kadet
08-05-2020 22:49:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
bkrukl Offline
Technik
*


Liczba postów: 660
Imię: Bogdan
Skąd: Biłgoraj
Pojazd: Inny
Post: #8
RE: Klakson w Kadecie
Zwykle nie bawie sie w oryginały i kupuję chińskie 6v pod kolor pojazdu.
Np pojazd czerwony to i klakson czerwony.
Pojazd niebieski to i klakson....
Mam nawet weażenie że te chińskie są głośniejsze od oryginałów.

Komar 2352
Motorynka m3
Romet Polo
Daelim Daystar VL
Kawasaki vn800 vulcan custom
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-05-2020 23:16:08 przez bkrukl.)
08-05-2020 23:15:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
[+] 1 osoba postawiła piwo bkrukl za ten post.
kamil9480 Offline
Uczeń
*


Liczba postów: 161
Imię: Kamil
Skąd: Tarnów
Pojazd: Romet Kadet
Post: #9
RE: Klakson w Kadecie
Też mam póki co chiński na 6v, tylko nie za bardzo mam gdzie go przetestować póki nie złożę maszyny ale dzięki za radę bo taki chyba rzeczywiście będzie lepszy

Romet Kadet
08-05-2020 23:46:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odrestaurator Offline
Majster
Moderatorzy


Liczba postów: 3,006
Imię: Szymon
Skąd: Knurów
Pojazd: Inny

Forumowy Garaż: 1
Post: #10
RE: Klakson w Kadecie
Najpierw to bym sprawdził czy po włączeniu klaksonu i świateł moto zwyczajnie nie zgaśnie bo tak często bywa w przypadku Rometów - brak prądu :F bo trzeba pociągnąć go z zapłonu normalnie zasilanie. Aku w końcu nie ma, w T1 klakson był na baterie bodajże.

Mój Simson

Sprzedam części Romet Simson itp - klik

YT: Wtunner
09-05-2020 16:29:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
kamil9480 Offline
Uczeń
*


Liczba postów: 161
Imię: Kamil
Skąd: Tarnów
Pojazd: Romet Kadet
Post: #11
RE: Klakson w Kadecie
Założyłem w końcu klakson. Kupiłem na 12V od skutera i podłączyłem pod plusa co wychodzi z iskrownika i działa fajnie. W każdym razie jest głośniejszy od silnikaBig Grin

Romet Kadet
10-08-2020 23:30:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
maras52 Offline
Po co kupować jak można zrobić ?
*


Liczba postów: 39
Imię: Marek
Skąd: Śląsk <> SRC
Pojazd: Inny

Forumowy Garaż: 1
Post: #12
RE: Klakson w Kadecie
Z iskrownika wychodzi prąd przemienny tak więc o "plusie" nie ma tu mowy, no chyba że w iskrowniku masz wbudowany prostownik lub jak to mawia pewien Kanadyjczyk Irańskiego pochodzenia:

Zdravim =MRS=
Maras-Tech

BP
Elektronika cyfrowo-analogowa / Układy zapłonowe Analog/Digital CDI-TCI
11-08-2020 02:52:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 





Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości


Forum by Tomasso94 2010 - 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
POMÓŻ W UTRZYMANIU FORUM!

Zaloguj do Poczty
Kontakt | Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Usermap | Mapa użytkowników | Lista banów
 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.


  

Hasło
  





Jednoślad miesiąca
Wrzesień - RaszkoV

Reklama


 Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

 Ostatnie wątki
Romet T1 po odpaleniu dus...
Ostatni post: Norweski Zomowiec
Dzisiaj 20:48:05
» Odpowiedzi: 10
» Wyświetleń: 186
Dokumenty
Ostatni post: Jablox 321
Dzisiaj 18:44:55
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 18
Gumy lag Romet Chart
Ostatni post: Deecuu
Dzisiaj 16:54:53
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 51
Problem z kierunkowskazam...
Ostatni post: Deecuu
Dzisiaj 16:51:30
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 88
Dokumenty
Ostatni post: Jablox 321
Dzisiaj 12:38:00
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 34
Romet Duet - stan technic...
Ostatni post: Cerveza
Dzisiaj 12:36:23
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 51
nie ściekające paliwo....
Ostatni post: Norweski Zomowiec
Dzisiaj 08:27:26
» Odpowiedzi: 22
» Wyświetleń: 206
Komar 2350 - mega wysokie...
Ostatni post: trzcinka
Dzisiaj 00:32:07
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 51
Dwuseta, czyli w końcu ma...
Ostatni post: trzcinka
Dzisiaj 00:21:17
» Odpowiedzi: 94
» Wyświetleń: 21326
Pony 301 pływak gaźnika
Ostatni post: Norweski Zomowiec
Wczoraj 22:31:32
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 90
Okazje na OLX, ALLEGRO i ...
Ostatni post: Norweski Zomowiec
Wczoraj 21:53:58
» Odpowiedzi: 386
» Wyświetleń: 106768
PF 126p FL 1993 by JGNZM
Ostatni post: PawelNaklo
Wczoraj 20:55:12
» Odpowiedzi: 57
» Wyświetleń: 16293
Serwis motocykli / Remont...
Ostatni post: MMCustom
Wczoraj 20:28:40
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 209
Am6 reju mtr 50
Ostatni post: szymon18051974
Wczoraj 19:46:54
» Odpowiedzi: 14
» Wyświetleń: 129
Komar 232 1967 rok ZZR - ...
Ostatni post: vwMaly
Wczoraj 17:42:01
» Odpowiedzi: 42
» Wyświetleń: 6046

Reklama