Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
mmb3 kama z krzywym trójkątem
|
Autor |
Wiadomość |
Dinozaur
Uczeń

Liczba postów: 170
Imię: Jarek
Pojazd: Inny
|
RE: mmb3 kama z krzywym trójkątem
Czesc, uratowalem od zlomowania i 'ze zlomu' ok. 55 - 60 zabytkowych rowerow, ktorymi teraz jezdze, a w niektorych byly wlasnie mocno zgiete ramy z tylu lub na srodku / w 'polowie', glownie przez przygniecenie zlomem na placu, ale prawie wszystko da sie wyprostowac : kladziesz rame przednia czescia na masywnym stole - drewnianym lub metalowym, zeby tylny trojkat wystawal poza blat stolu i zwykla 'kantowka - listwa' o dlugosci 1,5 m / naciagasz tylny trojkat w odpowiednia strone, prawie bez wysilku...
Rama musi byc oczywiscie przycisnieta sciskami stolarskimi do blatu stolu lub przywiazana mocna linka, zeby 'ani drgnela' - wtedy naginasz 1,5m dlugosci dzwignia tylny trojkat jak chcesz.
Pierwsza rame wyprostowalem nawet tylko na podlodze - uzylem 2 mocnych listew 1,2 - 1,3m dlugosci i podkladalem je w odpowiednich miejscach na przemian / jedna dociskalem lewa stopa do podlogi, a druga - lekko naginalem rame, bo byla 'pierunsko krzywa - zgnieciona', no ale ze jeszcze z XIXw. - to dla mnie bardzo cenna...
Udalo mi sie na tyle ja wyprostowac - ze zamontowane kola sa w osi roweru i da sie jezdzic bezproblemowo / wystarcza wlasnie dwie 1,2 - 1,5m dlugosci listwy i prawie kazda rame wyprostujesz, nawet tylko na podlodze - odpowiednio dociskajac swoim ciezarem do podloza jedna czesc i naginajac listwa - np. tylny trojkat.
Podstawa - to sztywna listwa drewniana 1,3 - 1,5m, nawet sosnowa, a najlepiej dwie listwy, np. o przekroju 5 x 5 cm i znalezc dobry mocny stol albo na podlodze, ale to trzeba podkladac czasem klocki drewniane 10 x 10cm pod przednia czesc ramy, itp.
Pozdrawiam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj 22:35:00 przez Dinozaur.)
|
|
Wczoraj 22:23:23 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|