Romet Romka - 50-T-1 '82r.
|
Autor |
Wiadomość |
romek
019 rzondzi
Liczba postów: 2,181
Imię: Marcin
Pojazd: Romet Komar
|
RE: Romet Romka - 50-T-1 '82r.
Dzień dobry
Dużo się ostatnio działo przy Romecie. Przede wszystkim zdobył tytuł Rometa Roku tu u nas na forum
Druga sprawa, wykonano remont silnika. Góra Almot delikatnie przerobiona (podcięty tłok+rozwiercone kanały), wał oryginalny wycentrowany tylko, łożyska SKF, nowy wałek pośredni ZMD wraz z trybami, reszta trybów wybrana w stanie jak nowe.
Dzisiaj natomiast odebrałem żółte tablice Byłyby już wczoraj ale młodym urzędnikom w WK nie spodobał się chochlik drukarski w dokumencie od konserwatora gdzie zamiast słowa ,,motorower'' było ,,motocykl'', i to nic że diagnosta jak i rzeczoznawca potwierdzili że to motorower... Na szczęście wystarczył jeden telefon i miła pani w WUOZ Olsztyn ekspresowo poprawiła błąd i już dziś dostałem pocztą odpowiedni dokument.
Tym razem opinia+biała karta kosztowały 500 zł (brałem innego rzeczoznawcę, u innego za Pony płaciłem 650 zł) tylko musiałem sam wypełnić dokumenty do badania technicznego. Jeśli ktoś potrzebuje wypełniony wniosek, służę pomocą. Przegląd zrobiłem tam gdzie ostatnio, 130 zł.
Silnik odebrałem w poprzednią sobotę, a montowałem pospiesznie do ramy w środę wieczorem, po ogłoszeniu planów wysłania administracji publicznej na tryb zdalny. Miałem w planach przegląd w czwartek po pracy a w piątek rejestrację Pospieszny montaż nie jest wskazany, mechanik nie założył kontry na wodziku bo nie miał takiej nakrętki, a ja tak montowałem że wypadła mi kulka z aparatu. Nie wiedziałem gdzie ją wsadzić i tak rozebrałem pół automatu. Złożyłem go dopiero w piątek, jakieś biegi są
Tak ogólnie to czekam na pogodę, trzeba ustawić biegi i gaźnik ale do tego trzeba jazd próbnych. Jak to ogarnę to wezmę się za porządny detailing i dopieszczenie wszystkiego, to będzie lala.
Jedno symboliczne zdjęcie z pozdrowieniami dla tych którzy klepią numery bo się boją nie wiadomo czego.
|
|
25-01-2022 19:14:31 |
|
1 osoba postawiła piwo romek za ten post:1 osoba postawiła piwo romek za ten post.
Jorginsson (02-04-2022)
|
romek
019 rzondzi
Liczba postów: 2,181
Imię: Marcin
Pojazd: Romet Komar
|
|
|
03-02-2022 18:17:55 |
|
|
Debesta
Człowiek Sztos
Liczba postów: 1,470
Imię: Lechu
Pojazd: Romet 2375
|
Najlepiej rozebrac ten automat i oddac do tokarza, zeby dorobil i wymienil dwie tulejki- ta od walka, oraz od przesuwki i zapadki. Wowczas to ma rece i nogi, zlozyc po bozemu, przesmarowac wszystko i hula. Jesli nie, no to bedziesz wiedzial ze jakas lipka w skrzyni sie dzieje. Ja tak kupilem romka od kolegi co sobie remont robil, wiedzialem ze jest silnik dobrze zlozony bo skladal gosc co ogarnia temat, ale powiedzial ze z automatrm to sam sobie poradzi, czy wymieni. No i mi go sprzedal smutny bo stwierdzil ze to nie automat, tylko winna jest skrzynia. Pokasowalem luzy i juz zrobilem nim z 2k km bez lipy.
"Ludzie, nie wierzcie w to że Ja jestem. Może i jestem, nie powiem że nie"
|
|
04-02-2022 07:11:36 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości
|
|