| 

| 

Elektryczne s38

| 

| Autor | 
			Wiadomość | 

hvil 

Technik 

Liczba postów: 755 
Imię: Piotr 
Pojazd: Romet Ogar 200 

| 

Elektryczne s38 

Koledzy, potrzebuję dobrać silnik elektryczny co zastąpi s38 dla mojej córci. Nie nie niszczę klasyka, poszperajcie to znajdziecie czym lata moja młoda. Chcę ten silnik dobrać optymalnie parametrami, i proszę zerknijcie czy dobrze to liczę: 

Silnik s38 ma 1,8 KM i 2,9 Nm, czyli jest to 1,3 kW --> 1300 W i przy zastosowaniu silnika 24v 1300W / 24V = 55 A 

Ustalone więc już mam moc takiego silnika. Teraz kwestia obrotów w s38 mamy dwa biegi w elektryku może być przekładnia lub nie i biegów brak. W związku z tym by dobrać obroty zębatki na silniku elektrycznym do tych na zębatce s38 policzyłem to tak: 
Przełożenia w skrzyni I bieg - 23,38, II bieg - 13,87. 
Maksymalne obroty - przy których podawana jest moc maxymalna to 4700-5000 RPM. 

Czyli jak dobrze liczę, 5000/23,38 = 213 RPM na zębatce dla 1 biego i 5000/13,87 = 360 RPM na dwójce. 

Biorąc silnik z przekładnią, który na zębatce ma 353 RPM myślę więc, że będzie idealnie? 

Z góry dziękuję Wam za pomoc, bo to moje pierwsze przygody z elektryką w napędzie. 

P.s. Największa rzeźnia na koniec.... właśnie to rysuję i liczę, ale chyba uda mi się ten silnik upchnąć w oryginalnym korpusie s38 wybebeszając go i prując w środku...:-)

|  

| 

| 23-07-2020 15:07:50 | 

| 

| 

Użytkownicy przeglądający ten wątek:     

| 

|