ZR Romet Poznań - Zakład R2
|
Autor |
Wiadomość |
Mati
Administrator
Liczba postów: 757
Imię: Mateusz
Pojazd: Romet Ogar 205
|
RE: ZR Romet Poznań - Zakład R2
(26-12-2012 19:31:00)Pitu napisał(a): Kolego Ciekawa Historia nie wiedzialem o Zakladach tak mysle Rowerowych w Poznaniu wiedzialem ze sa w Kowalewie a tu masz
Spoko Foty na stronce k:
Zakłady Rowerowe Romet miały następujące odziały:
R-1 - Bydgoszcz - siedziba, ośrodek badawczo-rozwojowy, produkcja rowerów, motorowerów, sprzętu sportowego - nie istnieje
R-2 - Poznań - głównie produkcja rowerów dziecięcych - nie istnieje
R-3 - Jastrowie - zakład wykupiony przez Arkus s.c. (dzisiejszy Arkus&Romet Group Sp. z o.o.)- nadal istnieje
R-4 - Kowalewo Wielkopolskie - zakład wykupiony przez Arkus s.c. (dzisiejszy Arkus&Romet Group Sp. z o.o.), wraz z kupnem tego zakładu Arkus nabył prawa do marki "ROMET"
R-5 - Wałcz - Zakład się usamodzielnił, robi to co dawniej - wytwarza części rowerowe, funkcjonuje jako Fabryki Części Rowerowych "ROMET-WAŁCZ" Sp. z o.o.
R-6 - inne mniejsze zakłady zajmujące się transportem
W Poznaniu przy ul. Serbskiej jest jeszcze firma Kaz-Romet Sp. z o.o., która wytwarza głównie rozrządy do Fiatów, ale czy ona ma coś wspólnego z zakładem R-2 nie mam pojęcia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-12-2012 22:58:45 przez Mati.)
|
|
26-12-2012 22:57:28 |
|
|
Mati
Administrator
Liczba postów: 757
Imię: Mateusz
Pojazd: Romet Ogar 205
|
(27-12-2012 00:18:26)wiciu_s napisał(a): W Poznaniu produkowali też łańcuchy (czytałem kiedyś, że tylko łańcuchy, a rowerki dziecięce w Jastrowiu) a KAZ-Romet upadło wg Google w 2001 - według adresu znajdowało się na TEJ hali.
BTW: Zdjęcia na Skyscrapercity mają naprawdę świetny klimat
Ja słyszałem o rowerkach, ale możesz mieć rację, bo ja to tylko gdzieś wyczytałem i nawet nie wiem gdzie.
Co do Kaz-Romet, dziwne że w 2001 r., bo te rozrządy są nadal w sprzedaży po 11 latach. Chyba, że mieli ogłoszoną upadłość, a produkują dalej (w Niewiadowie taka sytuacja jest obecnie).
(26-12-2012 22:57:28)Mati napisał(a): (26-12-2012 19:31:00)Pitu napisał(a): Kolego Ciekawa Historia nie wiedzialem o Zakladach tak mysle Rowerowych w Poznaniu wiedzialem ze sa w Kowalewie a tu masz
Spoko Foty na stronce k:
R-1 - Bydgoszcz - siedziba, ośrodek badawczo-rozwojowy, produkcja rowerów, motorowerów, sprzętu sportowego - nie istnieje
R-2 - Poznań - głównie produkcja rowerów dziecięcych - nie istnieje
R-3 - Jastrowie - zakład wykupiony przez Arkus s.c. (dzisiejszy Arkus&Romet Group Sp. z o.o.)- nadal istnieje
R-4 - Kowalewo Wielkopolskie - zakład wykupiony przez Arkus s.c. (dzisiejszy Arkus&Romet Group Sp. z o.o.), wraz z kupnem tego zakładu Arkus nabył prawa do marki "ROMET"
R-5 - Wałcz - Zakład się usamodzielnił, robi to co dawniej - wytwarza części rowerowe, funkcjonuje jako Fabryki Części Rowerowych "ROMET-WAŁCZ" Sp. z o.o.
W Poznaniu przy ul. Serbskiej jest jeszcze firma Kaz-Romet Sp. z o.o., która wytwarza głównie rozrządy do Fiatów, ale czy ona ma coś wspólnego z zakładem R-2 nie mam pojęcia.
Czyli poprawka:
R-2 - Poznań - produkcja łańcuchów rowerowych i rozrządu, po upadku Zakładów Rowerowych sprywatyzowany i nazwany Kaz-Romet, upadły w 2001 r.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-12-2012 01:46:35 przez Mati.)
|
|
27-12-2012 00:45:46 |
|
|
wiciu_s
Nowy
Liczba postów: 4
Imię: Szymon
Pojazd: Romet Pony
|