| 

Ocena wątku:

- 3 głosów - 2.33 średnio

- 1

- 2

- 3

- 4

- 5

| 

Wigry 3 z serii Kowalewo Murana

| 

| Autor | 
			Wiadomość | 

Muran001 

Uczeń 

Liczba postów: 270 
Imię: Tomasz 
Pojazd: Inny Romet 

| 

Wigry 3 z serii Kowalewo Murana 

Witam ponownie! 
Tym razem zaprezentuję Wam mojego różowego Wigry 3. 
Generacja już "Kowalewo", jak na to wskazuje rocznik 1994.
 http://www.fotosik.pl/u/muranos001/album/1658521
Rower wiadomo nie wygląda jak nówka. Stracił z oryginalnych części: naklejki, dzwonek, oświetlenie (była kwadratowa czarna lampka i czarna lampka z czerwonym kloszem z końca lat 80., teraz są wielki czerwony odblask i lampka okrągła z 2005 roku kupiona wtedy za 7 zł). Ale za to dorzuciłem odblask "Solidarność" na koła do siodełka i emblemat z pegazem od innego Rometa (tutaj akurat jakiś góral z lat 90.). Mocowanie podnóżki się urwało, ale za to mam je. Są też zardzewiałe felgi, choć 1-2 lata temu wymieniłem ogumienie.

EDIT 
Pomimo bolączek rower jeździ   
Warto naprawiać?

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-08-2014 18:00:58 przez Muran001.)

|  

| 

| 10-08-2014 17:57:36 | 

| 

1 osoba postawiła piwo Muran001 za ten post:1 osoba postawiła piwo Muran001 za ten post. 
		wnusiu94 (08-10-2014)
	 | 

misiql 

Ten co się jąka  

Liczba postów: 1,039 
Imię: Michał 
Pojazd: Inny Romet 

| 

| 

| 11-08-2014 11:47:36 | 

| 

| 

Walet 

Jak popsuje to naprawi... 

Liczba postów: 239 
Imię: Denis 
Pojazd: Inny 

| 

RE: Wigry 3 z serii Kowalewo Murana 

(02-08-2015 22:23:11)Odrestaurator napisał(a):  Możliwie najstarsze i te po 1989 roku, tak samo wydaje mi się jest z komarami - niedawno jednego uratowałem od zezłomowania i myślę że jest lepiej zrobiony niż Romety motorowery z lat 80'. Wtedy przypada najgorszy okres pod względem wytrzymałościowym i materiałowym. Do rowerów a szczególnie składaków nie ma się co przyczepiać, sam zobacz ile tego jeszcze jeździ.Oczywiście to tylko moje zdanie... 
Niestety, pojazdy z lat 80' to największe buble jakie mogą być. Przypadły one akurat wtedy, gdy PRL i cała ta ideologia leciała łeb na szyję. Stan wojenny (i co z tym związane problemy z dostawami), totalna zapaść gospodarki, przestarzałe rozwiązania i sprzęt... teraz wychodziły te największe bolączki. Jak były robione wtedy Romety, każdy wie. Fiaty 125 wychodziły wtedy (stan wojenny) w wersjach mocno zubożałych (problemy i braki w dostawach), co nie zmienia faktu że produkcja samochodu stworzonego pod koniec lat 60' była sama w sobie parodią. Silniki w WSK-ach w tym czasie to wielkie buble lubiące się psuć co chwilę (powód; maszyny wytłaczające części były mocno wyeksploatowane). Można by jeszcze dłuuugo wymieniać.

Co do rowerku, w swoim kolorku bardzo kiczowaty, jednak jakiś urok w sobie ma, ta masa "innowacyjnych"    rozwiązań no i te naklejki. Jeździ/ Jeździ, czyli spełnia swoją funkcje i oby tak było jak najdłużej.   

|  

| 

| 03-08-2015 18:02:53 | 

| 

| 

Użytkownicy przeglądający ten wątek:     1 gości

| 

|