Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Jak składacie silnik?
|
Autor |
Wiadomość |
Damian4570
Zaawansowany hardware'owiec
Liczba postów: 1,305
Imię: Damian
Pojazd: Romet Kadet
|
RE: Jak składacie silnik?
Ja zakładałem łożyska najpierw na wał, potem ko podgrzanych karterów mocowałem wał. Oczywiście lewy kartery leżał już przygotowany ze złożoną skrzynią biegów wewnętrzną stroną do góry. Gniazdo łożyska zostało podgrzane i wał ładnie "wskoczył" na swoje miejsce, zaś prawy karter również miał rozgrzane gniazdo łożyska - wystarczyło tylko nałożyć na dolny karter i łożysko ładnie wskakuje, ja akurat jeszcze sobie dopomagałem młotkiem i drewienkiem, żeby całość dobrze się spasowała PAMIĘTAJ! Jak już grzejesz gniazda łożysk, to rób to miarowo, nie trzymaj opalarki/palnika zbyt długo w tym samym miejscu, już lepiej 5-8 min po ogrzewać jedno gniazdo i potem drugie, niż przez 4 minuty trzymając opalarkę/palnik w jednym miejscu. NIE POLECAM grzania łożysk. Dlaczego? Bo po ich niezbyt umiejętnym nagrzewaniu (czy nawet zbyt długim czasie ich grzania) z kulek zrobi nam się "jajo", albo co gorsze z łożyska. Najlepiej wał do zamrażalnika, na 12 godzin, łożyska niech przebywają do czasu montażu w temp. pokojowej, zaś gniazda łożysk w karterach nagrzewasz już przed samym montażem. Po zrobieniu tego, w ten sposób, masz gwarancję, że wszystko będzie dobrze Żeby to poszło jeszcze w miarę szybko, jak już złożysz karter i przygotujesz do montażu wału, złóż skrzynię i posmaruj brzegi karteru silikonem, następnie na to załóż uszczelkę, ją również posmaruj cienką warstwą silikonu, montujesz wał z łożyskami, skręcasz i silnik jest złożony, potem już z górki
Mam nadzieję, że pomogłem!
|
|
23-02-2014 10:59:32 |
|
1 osoba postawiła piwo Damian4570 za ten post:1 osoba postawiła piwo Damian4570 za ten post.
charper (02-24-2014)
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|