Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
[Chart] Woda w lagach? Biegi...
|
Autor |
Wiadomość |
Kawka
W trakcie remontu Charcicy
Liczba postów: 78
Imię: Piotrek
Pojazd: Romet Chart
|
RE: Woda w lagach? Biegi...
Znalazłem wreszcie chwilę wolnego czasu i przeczytałem "Obsługę i naprawę motorowerów romet" wkł. Zaraz zabieram się za prądnicę i iskrownicę bo tu chyba pies pogrzebany. Nie mam takiej iskry jak u BigSofta na filmiku o prądnicy.
Nalałem trochę oleju przez otwór świecy, ale niestety silnik nie zagadał.
Ale medytując nad nim zauważyłem, że mam wilgotny kranik i styka się z kablem od fajki i on też jest taki sam. Mam nadzieję, że pod pokrywę nie spłynęło...
http://www.agmot.pl/sklep/m/63/CHART/5 czy ten sklep jest godny polecenia w razie części wymiennych? Bo jeśli prądnica bd spoko, to pewnie kupię wał i/lub nowy komplet cylinder+tłok w połowie zimy.
|
|
14-12-2013 00:05:36 |
|
|
skalpel155
SzpachelMen
Liczba postów: 300
Imię: Mateusz
Pojazd: Inny
|
ja u siebie odkrecam tylko gaznik od krucca, zwyklym kluczem plaskim 10, ale ja mam gaznik od sima, nie wiem jak w innych, ale podejrzewam ze tak samo wtedy powinno juz zejsc z lekkim op.orem np a sciagales boczna .pokrywe karterow? Ta co jest naped licznika iskrownik itd? Da rade krecic magneto?
PS: aktualnie jestem na tele, nie wiem czemu mam tylko dzwiek bez obrazu, ale slusze ze tlok pracuje w cylindrze, wiec powinien zejsc. A skoro mowisz ze jest silikon no to pewnie on tak trzyma.
PS2:Daje sie wgl silikon pod cylek? U mnie nie ma i jakos chodzi
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-12-2013 10:06:27 przez skalpel155.)
|
|
14-12-2013 10:00:30 |
|
|
Kawka
|
|
|
14-12-2013 20:48:18 |
|
|
stqc
Moderator
Liczba postów: 3,745
Imię: Maciek
|
Więc tak pierścień nie odstaje tylko zabezpiecznie musiało kiedyś wypaść i zrobiło co widać
Pierścień nie zawadza spokojnie o to
Pierścienie tak jak Mateusz mówi muszą odstawać.
Jak wał nie ma luzu góra-dół to można jeszcze jeździć, ale sprawdz luz na tulejce korbowodu bo im większy luz tym szybciej padnie wał.
Zanim go założysz to wypoleruj denko tłoka jakimś papierem ściernym drobnym, ale najpierw nagar zedrzyj najlepiej kawałkiem drewienka lub staliwem do polerowania.
Ps. Jak widzisz od strony kanału płuczącego jest lekki nagar na tłoku to znak że przepuszcza kompresję więc jak masz pieniądze i czas to oddaj cylka do szlifu, a tłok kup oryginalny ZMD od Rometa/Komara chyba że dostaniesz od Chara, lecz jak nie dostaniesz to musisz go od dołu skrócić o ok3mm
Możesz też użyć tłok od Hondy DIO/ Hondy MB, Mt, MTX, MBX lecz najmniejszy wymiar tego tłoka to 39mm. No i musisz zmienić głowcię bo denko tłoka jest inne
xyz
|
|
14-12-2013 21:26:31 |
|
1 osoba postawiła piwo stqc za ten post:1 osoba postawiła piwo stqc za ten post.
Kawka (12-14-2013)
|
Kawka
|
Z tą tulejką i luzem to chodzi o gibanie się na boki prawo/lewo z perspektywy siedzenia na charcie? bo się kołysze
Filmik
http://www.youtube.com/watch?v=iXDpHfAq1...e=youtu.be
Czym mogę wyszorować cylinder z zewnątrz aby był jaśniejszy i nie wyglądał jak porysowany papierem ściernym? Mleczkiem typu "CIF" do metalowych części jak kuchenki czy wanny? Jak już rozebrałem charcice to ją umyję chociaż
I ile zwykle kosztuje przeszlifowanie cylindra? Opłacalne to jest jak można kupić komplet spasowany za 150-180 zł?
|
|
14-12-2013 21:50:31 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|