|
Ocena wątku:
- 1 głosów - 5 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
|
50T-1, 200 albo 205 - który kupić na "daily" zagranicą?
|
| Autor |
Wiadomość |
Norweski Zomowiec
Mechanik

Liczba postów: 1,968
Imię: Marcin
Pojazd: Inny
|
RE: 50T-1, 200 albo 205 - który kupić na "daily" zagranicą?
Chodzi mi o to, że możesz mieć po prostu za duży gaźnik do seryjnego cylindra, bez żadnych przeróbek
Miałem dokładnie taką sytuację w komarze, kiedy próbowałem założyć chiński gaźnik typu Mikuni VM16 (Aclonstar VM16). Z dołu silnik bardzo słabo reagował na gaz, a na górze w ogóle nie chciał się wkręcać
W takim przypadku grzebanie w dyszach czy iglicy niewiele daje, bo sam gaźnik jest za duży. W górnym zakresie silnik po prostu dostaje za dużo powietrza/mieszanki i nie jest w stanie tego „przerobić” przy seryjnych parametrach
Jednakże z filmu wygląda, że dobrze jeździ. Za mało pokazałeś jak wchodzi z niskich na wysokie.. było przetrzymać, no ale cóż
Można też założyć, że cylinder jest całkowicie seryjny? masz zablokowany króciec?, w tłumiku nadal siedzi blokada? i dodatkowo fabrycznie Romet jeszcze coś tam pozmieniał w zapłonie, żeby zdławić moc silnika pod polskie przepisy
Nie wiem, czy wszystko to już usunąłeś, ale jeśli tak, a silnik jeździ oraz kręci się około 5500-6000 obr na biegu i dla Ciebie to „za mało”, to niestety... Albo zaczynasz grzebać w cylindrze, albo zmieniasz sprzęt na coś mocniejszego.. w końcu to tylko motorower
|
|
| 12-01-2026 15:44:33 |
|
1 osoba postawiła piwo Norweski Zomowiec za ten post:1 osoba postawiła piwo Norweski Zomowiec za ten post.
Debesta (01-17-2026)
|
| Wiadomości w tym wątku |
RE: 50T-1, 200 albo 205 - który kupić na "daily" zagranicą? - Norweski Zomowiec - 12-01-2026 15:44:33
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|