Ustawienie gaźnika 16N3 w Simsonie S51 Enduro
|
Autor |
Wiadomość |
arturwietnamczyk
Rometo-maniak

Liczba postów: 423
Imię: Artur
Pojazd: Romet Pony
|
RE: Ustawienie gaźnika 16N3 w Simsonie S51 Enduro
Podstawowe ustawienia dla tego gaźnika to śruba wolnych obrotów wykręcona o 2-2,5 obrotu, śruba mieszanki wykręcona o około 3 obroty, iglica ustawiona na 4 rowek od góry. Do regulacji gaźnika silnik musi być ciepły, należy sprawdzić czy linki są luźne, kiedyś próbowałem ustawić gaźnik na lekko załączonym ssaniu, dopiero na drugi dzień się skapnołem o co biega.
1. Jeśli na tych podstawowych ustawieniach simek działa to wkręcamy śrubę wolnych obrotów aby je obniżyć do możliwie najniższych równych obrotów,
2. Jeżeli przy standardowym ustawieniu nie idzie zmniejszyć obrotów bo simek jeszcze nierówno pyrka to regulujemy
drugą śrubą od mieszanki: wkrecając ją zubożamy mieszankę ( mniej paliwa) , obroty wzrastają, wkręcamy aż osiągniemy najwyższe obroty i wykręcamy o 1/4 obrotu, teraz simek powinien równo chodzić ale znowu wolne obroty są za wysokie, zmniejszamy je górną śrubą poprzez wkręcanie.
Ogólnie ten gaźnik reguluje się na odwrót niż standardowe gaźniki, wkręcając śrubę wolnych obrotów- zmniejszamy je, wkrecając śrubę mieszanki- zubożamy mieszankę.
Osobiście sprawdził bym na którym ząbku jest iglica, wygląda mi to na zalewanie poprzez zbyt dużą dawkę wysokich obrotów, którą próbujesz skorygować mieszanką niskich.
~~~~~~~~~~~~~~
Komar 2352W- niedzielne wozidło. , Romet ATV 250
Simson sr50 
Simson s50B w częściach na razie,
Romet pony 301 
Romet kadet 780
Romet ogar 205
Romet 50t1
Tyler uni-sport (Romet lider)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-03-2025 00:27:31 przez arturwietnamczyk.)
|
|
07-03-2025 00:19:18 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Ustawienie gaźnika 16N3 w Simsonie S51 Enduro - arturwietnamczyk - 07-03-2025 00:19:18
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości
|
|