Rejestracja pojazdu na zabytkowy- problem
|
Autor |
Wiadomość |
romek
019 rzondzi

Liczba postów: 2,501
Imię: Marcin
Pojazd: Romet Komar
|
RE: Rejestracja pojazdu na zabytkowy- problem
Ja to pierwsze słyszę że się da na oświadczenie (choć prawo tego wprost nie nakazuje - mówi że dowodem własności jest w szczególności umowa k-s, darowizny itp...
Za to z tego co wiem to w niektórych urzędach zabytki przechodzą nawet jak są w cepiku
Trzeba było napisać umowę darowizny od ojca, nikt by nie wnikał. Ja robiłem tak dwa pojazdy - jedna motorynka która jest u nas od 2007r, kupiona bez żadnych papierów, umowa darowizny z ojcem - ok, nikt nie pytał (w sumie to zgodne z prawdą - byłem wtedy mały i nie mogłem sam nic kupić - kupił tata i mi oddał). Drugi przykład spisałem umowę po prostu z gościem który dostał motorower od jakiegoś wujka ,,na gębę'' - też nikt nie kwestionował.
Do przeglądu na żółte nie są konieczne tymczasowe. Można kilka zł zaoszczędzić tylko musi być diagnosta znający przepisy. U mnie na jednej stacji nie wiedzieli, kazali zadzwonić do WK (oni mają nadzór nad diagnostami) to pani się zapytała który to takich rzeczy nie wie  Na innej bez problemu.
W jaki sposób oświadczyłeś u konserwatora o własności? A może da się to załatwić inaczej, jak był spisany testament na twojego tatę? Cały majątek, czesć majątku, gospodarstwo, itp?
|
|
07-02-2024 22:48:44 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Rejestracja pojazdu na zabytkowy- problem - romek - 07-02-2024 22:48:44
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|