Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Silnik 223 ustawianie zaplonu na czujnik zegarowy
|
Autor |
Wiadomość |
wazniak96
Smerf Mechanizator

Liczba postów: 664
Imię: Dawid
Pojazd: Romet Ogar 205
|
RE: Silnik 223 ustawianie zaplonu na czujnik zegarowy
Generalnie teza jak i wyniki są prawidłowe choć w opisie nakręcone i musiałem się zastanowić coby zrozumieć. Generalnie już to kiedyś gdzieś opisywałem..
Spiesząc z wytłumaczeniem... W Jawce otwór świecy jest pod kątem 45 stopni względem płaszczyzny ruchu tłoka tak więc wykonując pomiaru 2mm przed GMP poprzez otwór świecy ustawienie jest co nieco przekłamane.
Dla uproszczenia - do zapisu pierwiastka będę używał zapisu "sqrt(x)".
Przejdźmy do obliczeń. Zachodzi tutaj sytuacja trójkąta prostokątnego z dwoma kątami 45 stopni:

Gdzie:
alfa = 45 stopni,
b = 2mm,
szukana długość: c
Obliczyć możemy to za pomocą cos(alfa) --> cos(alfa) = b/c
b / c = cos(45 stopni)
b / c = sqrt(2) / 2
b * 2 = c * sqrt(2)
c = (2 * b) / sqrt(2)
c = b * sqrt(2)
Nie jest to taka prosta matematyka. Przynajmniej w moich czasach trygonometrii i porządnej redukcji wyrażeń algebraicznych uczono mnie w liceum (nie wiem jak to się ma do postawy, byłem na rozszerzeniu). Nie mówiąc już, że trygonometrii używam tak często, że musiałem se to przypomnieć.
Sprawy uproszenia kąta 45stopni do pierwiastka z 2 nawet nie komentuję bo dla większości rodaków będzie niezrozumiałe (i nie ma co tu się naśmiewać - wiedza nieużywana wylatuje z głowy). Druga sprawa, że cały wywód sprawdza się tylko przy jawce i kącie 45 stopni.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-11-2022 20:50:49 przez wazniak96.)
|
|
24-11-2022 20:45:51 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Silnik 223 ustawianie zaplonu na czujnik zegarowy - wazniak96 - 24-11-2022 20:45:51
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|