WSK 125 M06 b3 - 1985 - światła i akumulator
|
Autor |
Wiadomość |
Michał
Taki tam

Liczba postów: 337
Imię: Michał
Pojazd: Romet 50-T-1
|
RE: WSK 125 M06 b3 - 1985 - światła i akumulator
(20-05-2021 23:42:31)Norweski Zomowiec napisał(a): Teoretycznie mogę to jakoś przeskoczyć, robiąc całkiem inną masę, ale wtedy cewka będzie zasilać pozycyjne także albo całkiem odłączyć pozycyjne i masę oddzielnie.
Trochę nie rozkminiam o co tu Tobie chodzi, ale masa może być wspólna dla wszystkich odbiorników i nie ma tu problemu.
Podana przez Ciebie żarówka stosowana jest w lampie tylnej "chartowskiej" (przyznam, że nie siedzę zbytnio w wsk i nie wiem jaka lampa ma być na tyle w wersji z 85 roku) , w przypadku typowej wueskowej, bądź telewizorka stosujemy dwie żarówki: jedną 21w (stop) i drugą typu rurka 5w (pozycja). W przypadku dwuwłóknowej plus musi iść przez przełącznik stopu, zaś w przypadku dwóch żarówek nie jest to istotne i czujnik może zwierać do masy, a sam plus na stałe może być połączony z żarówką.
Jeśli dobrze zrozumiałem Twoje zamiary to tak pasowałoby podpiąć:
56- wyjście na światło przednie (środkowy styk przełącznika na kierownicy),
19 - plus z akumulatora (i od razu łączysz tu wyprostowany prąd z regulatora napięcia)
1- gaszenie (poprzez zwarcie z masą, któryś przewód z modułu zapłonowego),
0- masa,
21- wyjście na odbiorniki prądu (stop tylny, sygnał dźwiękowy i kierunkowskazy także można tu podpiąć),
57- pozycja przód, pozycja tył i podświetlenie licznika.
16 - tutaj zasilanie światła przedniego, tylko ja nie miałem do czynienia z zapłonem typu cdi w wsk i nie wiem w jaki sposób jest tam rozwiązane zasilanie. Pewnie wszystkie odbiorniki są z akumulatora, więc należałoby złączyć ten styk z 19 (albo po prostu przewodem z plusa aku).
Takie moje dywagacje. Problemem może być tutaj moc odbiorników. Jeśli chcesz zastosować żarówkę H4, to przez stacyjkę będzie płynął prąd ponad 5A, a styki stacyjki charta to krótko mówiąc nędznej jakości i niewykluczone, że będzie trzeba zastosować przekaźniki.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-05-2021 00:56:53 przez Michał.)
|
|
21-05-2021 00:53:48 |
|
1 osoba postawiła piwo Michał za ten post:1 osoba postawiła piwo Michał za ten post.
Norweski Zomowiec (05-21-2021)
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: WSK 125 M06 b3 - 1985 - światła i akumulator - Michał - 21-05-2021 00:53:48
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|