Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Pony 301 - tylny hamulec działa jak ABS
|
Autor |
Wiadomość |
Fari
Nowy

Liczba postów: 14
Imię: Dawid
Pojazd: Romet Pony
|
RE: Pony 301 - tylny hamulec działa jak ABS
Dzięki joozek za wiadomość. Naprowadziłeś mnie na winowajcę, którego wcześniej przeoczyłem! W środku wszystko miało się dobrze, ale poprzednio nie zwróciłem uwagi na jedną nakrętkę…
Otóż w tylnym kole mojej Pony łożyska są wymienione na maszynowe, bo miałem strasznie duże problemy z zakupem dobrych jakościowo rolek (były miękkie jak plastelina). Ponieważ dekielek po przeróbce szorował o bęben, nagwintowałem nieco bardziej ośkę i za pomocą 2 płaskich nakrętek wypozycjonowałem go. Działało to naprawdę świetnie i bezawaryjnie. Gdy ostatnio wymieniałem dętkę, zewnętrzna nakrętka musiała się poluzować i dekiel miał duży luz powodujący problem. Po dokręceniu jej i ustabilizowaniu dekielka, problem całkowicie znikł. Hamuje płynnie, nic się nie zacina, nie trzeszczy czy blokuje.
Raz jeszcze dzięki za pomoc!
@Prezes1978
Gdy ją kupiłem i wymieniłem okładziny na nowe, hamulec działał tak jak teraz. Domyślałem się, że muszą się ułożyć i wpadłem na głupi pomysł który zadziałał. Na bęben naniosłem dosłownie odrobinę oleju i na żwirowej drodze bawiłem się w "rozpędź się i hamuj". Początkowo skuteczność hamulców była kiepska, ale im bardziej się rozgrzewały, tym lepiej układały i hamowały. Za którymś razem spokojnie blokowały koło i w sumie działają do dziś.
|
|
26-09-2020 23:24:01 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Pony 301 - tylny hamulec działa jak ABS - Fari - 26-09-2020 23:24:01
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|