Dwuseta, czyli w końcu mam Ogara 200.
|
Autor |
Wiadomość |
Mixol
Uczeń

Liczba postów: 231
Imię: Mixol
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Dwuseta, czyli w końcu mam Ogara 200.
Panowie, dzięki za zainteresowanie tematem i bardzo ciekawą wymianę zdań.Zapłon 30W mam w silniku w starszym Ogarze o czym już pisałem wcześniej Co do CDI, wymian gaźnika itp. nie mam nic przeciwko ale powtarzam się zawsze i zdania nie zmienię, jeżeli mamy części w dobrym stanie, zadbane, regulowane i czyste to to musi chodzić i nie ma innej opcji.Tragedią jest to że w XXI wieku nie potrafią, nie chcą produkować części dobrej jakości, przerywacze, współczesne miflexy, cewki.Nie można kupić pierwszej lepszej tylko szukać lepszego zamiennika, to samo tyczy się wszystkich części nie tylko do 223.Dlatego bardzo dobrze że są ludzie jak np. wspomniane Turbo Zabytki, mają zapłony do różnych sprzętów a do Wuesek gaźniki, jak skończy się zapas oryginalnych gratów używek w stanie umożliwiającym ich eksploatację to wtedy zostanie tylko CDI.WSK to mój nr 1, mam spore doświadczenie z tymi motorami, miałem oryginalny zapłon i gaźnik G20, paliła pięknie i nie było problemów.Zapłon CDI na pewno bym zakładał od razu do czwórki.
Co do Ogara, jak się kupuje taki sprzęt, na dodatek który stał nie używany X lat to czego tu się spodziewać, do roboty mechanicznie jest wszystko.Sukces to to że nikt siekiery nie używał do napraw i kartery są całe, resztę da się zrobić.Silnik pali ładnie, ale tylko na zimnym, jak jest ciepły to robi się problem, nie ma mocy jest ciężko ruszyć, jak się rozbuja na 1, 2 nawet ładnie jedzie, 3 to już tylko beeeeee.Jest problem z obrotami, raz są, raz nie, wał ma luz osiowy ze 2mm, luz ledwo łapie, sprzęgło dziwnie pracuje, czasem nie odbija, wymieniłem popychacz, linka i mechanizm jest ok.Gaźnik, zapłon jest ok, nie mam ochoty tego reanimować, mam drugi silnik - oryginalny od Pomarańczowego więc zostaje tylko remont, zrobię szlif, regenerację wału, łożyska itp.Na tej padlinie która jest obecnie w ramie da radę zrobić kółko po podwórku z synem, uśmiech z jego buzi nie znika
|
|
13-07-2020 08:25:33 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Dwuseta, czyli w końcu mam Ogara 200. - Mixol - 13-07-2020 08:25:33
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|